Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nekontroluji dětem jejich komunikace a nedělala jsem to, ani když byli menší.
Vždycky jsem jim byla natolik nablízku, že jsem necítila potřebu to dělat. Měla jsem přehled o jejich volném čase a jeho náplni, znala spolužáky i atmosféru ve třídě… komunikovala jsem s nimi i s jejich okolím (učiteli, trenéry apod.)…
Věřila jsem dětem, že za mnou v případě problému přijdou - a hlavně, věřila jsem (a stále věřím) především sama sobě, že se jim věnuji a jsem s nimi (jak fyzicky, tak duchem) přítomna natolik, že bezpečně zjistím resp. poznám, kdyby se cokoli dělo.
Nekontroluji, dětem věřím a zatím mou důvěru nezklamaly. Skupinu na WA má pouze nejstarší a nedávno mi říkala, vlastně opakovaně, že si tam děti hrozně nadávají, jsou sprosté. Neřešila jsem to, protože dcery se to netýkalo. Pak přišla s tím, že jedna matka na tu konverzaci přišla, šla za učitelkou a učitelka donutila žákyni - správce celou skupinu smazat. Víc nevím. Kdybych zjistila, že se cokoliv nevhodného týká mých dětí, řešila bych to rázně.
Na prvním stupni ZŠ jsem kontrolovala i obsah WA. Pak už ne, nebylo potřeba,
Nam sa tiez deti pridu obcas pochvalit co sa aktualne deje v skolskej skupine.
Moj oblubeny pribeh je ked tam mali sutaz o obrazok cernocha s najvacsim…
Vsetky zariadenia podliehaju monitoringu a deti o tom vedia. Monitoring raz za cas zbehneme na podozrive aktivity. Zatial iba raz tam bol pokus na mladu, ale zareagovala absolutne spravne a nemuseli sme sa nijako angazovat.
Nekontroluji, duveruji a snasim se komunikovat. Kdyz jsem kdysi v puberte zjistila, ze moje mama mi prochazi skolni tasku, cte denik a prochazi mobil (tehdy jen sms), tak me to naucilo si akorat davat pozor, aby na nic zavadneho neprisla a lepe ty veci schovavat a to jsem dotahla k dokonalosti. Navic nam to narusilo vztah a duveru na roky a rozhodne, pokud bych byla v problemu, by to reseni neusnadnilo.
Ano, kontroluju, ale spíš z toho důvodu, že syn tam nechodí a občas si tam posílají zadání nebo úkoly. Mají tam jako členy i některé učitele. Druhá bez učitelů mě moc nezajímá, hrabat se spamem a smajlíkama ![]()
@verusak.berusak syn o tom ví, že se tam dívám
jeho samotného to nenapadne, podívat se tam, jestli třeba tam není echo o písemce…
Dcera v 6. třídě nekontroluji, ale ukazuje sama, i zprávy od jejího kluka
někdy i přijde jak na něco reagovat.
Mladší dcera 3.trida svůj mobil teprve dostane v 9. letech.
@verusak.berusak oou číst deník, to je vrchol. To mi udělal tata asi ve 14 letech a dodnes se stydím, když si na to vzpomenu, nikdy mi to nepřiznal, ale vím, že ho měl v ruce a to co jsem tam psala, teda neměl nikdy nikdy nikdo vidět.
v životě bych to neudělala, leda při podezření na sebevražedný sklony, deprese, sebepoškozování, možná drogy, ale věřím a doufám, že v takové situaci nikdy nebudu..jinak ne!
@Margery píše: Více
No právě v těch skupinách BEZ UČITELŮ se dějou věci ![]()
Nekontroluju, nikdy jsem nekontrolovala, do mobilu nelezu, je to zásah do soukromí a jak tu někdo psal, výchovu a dobrý vztah s dětmi založený na důvěře tím lze jen těžko nahradit, spíše naopak.
Nekontroluji, důvěřuji. Ale že existuje whastupová šikana je známá věc. Jak teď chtějí dětem zakázat sociální sítě, tak já bych zakázala především WA.
Já bych třídní skupinu klidně kontrolovala. Je tam totiž dost velké riziko šikany. Nekontrolovala bych konverzace jeden na jednoho. To považuju za soukromé. A musela bych mít hodně pádný důvod se tam dítěti podívat. Ale nějaká třídní skupina, která by stejně měla sloužit hlavně k přeposílání zadání úkolů atd. za mě není soukromá záležitost.
@veria tak to bych určitě nechtěla, WA je pro mě hlavní komunikační kanál… Navíc to přece šikanu nevyřeší, existují i další komunikační aplikace.
Jinak já jsem taky nikdy mobil nekontrolovala, měl teda rodičovskou kontrolu, ale to už z dřívějších dob, když byl menší, teď už fungovala jen jako večerka. Syn se ale ve skupinách nikdy moc neúčastnil, spíš si tam občas domlouvali nějaké hry. Žádnou šikanu jsem nikdy nezaznamenala.
@JoHoP píše: Více
Ale to prece neni o smirovani nebo neduverovani svemu diteti. Ale tem ostatnim, ty skupinove chaty jsou zname tim, ze tam byva sikana apod. Tvoje dite muze byt dobre vychovane, ale na tom skupinovem chatu muze byt sikana, nebo ruzne sprostarny. A tvoje dite nemusi rozpoznat, ze to uz je sikana, nebo se bude bat neco rict, nebo mu muze byt jedno, co tam pisou. Proto je to dobre obcas zkontrolovat, aspon u tech mladsich. Koneckoncu spravne je whatsapp az od 16 let. Takze kdyz ho chce mladsi dite, pak nevidim nic spatneho na tom, ze to rodice kontroluji.
@hani28 píše: Více
Ale tohle všechno se může dít i ve škole, na kroužku, venku… tam asi taky nikdo nechodí šmírovat, nebo ano?