Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevíte někdo, zda se může používat každý den konvička do nosu? Dcera 4,5let tři stále zadní rýmou a kašel.. dost nám ta konvička pomáhá, ale používáme ji už nějakou dobu a tak by mě zajímalo, jak dlouho se může používat..? Děkuji
Nemá se používat preventivně, ale myslím, že při rýmě se dlouhodobě používat smí.
Malinko out, dezinfikuješ ji pravidelně? Četla jsem o případu, kdy si konvičkou někdo přivodil nepříjemnou smrt. Protože se mu tam rozmnožily mozek žroucí améby…
Syn ji používá pravidelně každý den již dva roky - má zvětšenou nosní i krční mandli. Byl pořád zahleněný a nemocný. Tohle nás zachránilo před trháním mandlí. Na internetových stránkách se můžeš dočíst, že jedou za čas se konvička vyvaří a nebo hodí do myčky.
O smrti z konvičky jsem teda neslyšela - to tam musel dávat asi nějakou infikovanou vodu
kdo ví, jak to bylo, nechce se mi tomu věřit.
Naopak preventivně se doporučuje, jako nosní hygiena, máme schváleno i od dětského lékaře i od ORL doktorky. Navíc jeho nemocnost opravdu klesla na minimum - tento školní rok byl nemocný jenom 1× a to pouze menší viroza.
Nám říkala dětská doktorka, že u alergiků používat k proplachování normálně pravidelně, když třeba něco kvete, co mu vadí. Žádný omezení neuváděla, proplachovali jsme normálně slanou vodou.
@Modesta píše: Více
já jsem četla, jak někdo umřel, když snědl konzervu, že po ní běhaly krysy ![]()
na internetu se toho dočteme, ale tak určitě bych konvičku jednou za čas vydesinfikovala nebo vyvařila, jestli to konvička přežije
Pouzivam vzdy, kdyz ma dcera ucpany nos nebo se ji rozjizdi ryma. Nepouzivam preventivne, pri problemech myslim, ze s dlouhodobym uzivanim zadne komplikace nehrozi. Vysledky jsou dobre, nerozjede se ji to.
Máme Rhino Horn, přímo v návodu se psalo, že konvička přežije vyvaření v hrnci s vodou. Může se používat každodenně.
Ty améby byly hlavně z nepřevařené vody, ne z nevydezinfikované konvičky. Amébu můžeš teoreticky chytnout i při koupání někde v přírodě, ale v ČR to je rarita.
Ty mozek žroucí améby jsou myslím někde na Floridě v USA a tam si přivádí spousta lidí úplně zbytečnou smrt svojí vlastní blbostí na denní bázi ![]()
V naší kohoutkové vodě nikde tyhle améby žít nebudou. Každopádně jednou za čas je rozhodně dobré konvičku vyvařit a nebo sterilizovat parou ![]()
Používám pravidelně já i děti, jsme alergici a máme to doporučené z alergologie i jako prevenci onemocnění. Bez ní si to u dětí už nedovedu přestavit. Díky alergii mají kolikrát úplně zabetonovaný nos a ta konvička pomůže fakt hodně. Já do ní občas stříknu dezinfekci na ruce a nechám vyprchat.
Myslím, že v té konvicce se nic extra množit nemůže, dává se do ní slaná voda a ta jen vytéká ven. Po použití konvičku vyliju a vyplachnu. Nevím co by se v ní mělo množit.
Všem děkuji, ano.. Konvicku pravidelně umyvam a vyvarim.. Ale na to jsem se neptala.. Jde mi hlavně o to, že dcera chodí rok do školky a nebyl měsíc, kdy byla zdravá a hlavně bez té rýmy.. Proto už nějakou dobu konvicku používáme a jsem s ní spokojená a jde mi o to, zda jde používat pořád.. A nebo se má dělat nějaká pauza.. Např.. 14dni každý den a třeba 4dny volno.. Aby se na to nosik nezvykl.. Chápete mě 😄
@LuciiLucie Já ji používám jenom při nemoci a nebo v době kdy nejvíc řádí (podzim, jaro.)
Na alergologii mi doporučila inhalovat - tak jsem dostala inhalátor a inhaluju vincentku a musím říct, že mi to dost pomohlo.