Kortizol - tělo si ho netvoří

Anonymní
14.3.19 16:42

Kortizol- tělo si ho netvoří

Dobré odpoledne. Zajímalo by mě zda máte někdo zkušenost s nedostatkem kortizolu v těle, respektive s tím, že si ho tělo samo netvoří. Přítel bral dlouhodobě kortikoidy, nedělaly mu ale dobře a tak mu je lékař po roce vysadil. Pak se zjistilo, že tělo nenastartovalo znovu samo tvorbu kortizolu a musel se vrátit ke kortikoidům, které musí brát alespoň než přijdou na to, proč se mu netvoří hormony samy. Měl jste někdo podobný problém?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2242
14.3.19 16:52

Pri dlouhodobem uzivani kortikoidu si telo utlumi vlastni produkci. Z tohoto duvodu je potreba kortikoidy vysazovat postupne - postupnym snizovanim davky tak, aby telo zase obnovilo vlastni produkci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.19 17:11

@Kikipi kortikoidy samozřejmě vysazoval podle pokynů lékaře, nepřestal je brát ze dne na den sám od sebe. I přesto se mu tvorba znovu nenastartovala. Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
26583
14.3.19 17:38

Telo se po vysazeni muze „startovat“ klidne i pul roku…byla bych v tom obdobi opatrna „na stres“ obecne. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.19 19:50

@Lenka_Hal jako že stres to může zhoršit? Zakl.

• Citovat
  • Upravit
26583
14.3.19 20:37

Tak kdyz je telo ve stresu, telo na to adekvatne odpovida a k tomu slouzi i ten kortizol. Primo zasahuje do metabolismu cukru, ovlivnuje sekreci inzulinu, meni tlak…vsechno ma svuj vyznam, tak kdyz neni ted schopen „vyrabet“ stresovy hormon, tak bych se stresu radeji vyhybala… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.1.20 23:27

Medrol

@Anonymní píše:
Dobré odpoledne. Zajímalo by mě zda máte někdo zkušenost s nedostatkem kortizolu v těle, respektive s tím, že si ho tělo samo netvoří. Přítel bral dlouhodobě kortikoidy, nedělaly mu ale dobře a tak mu je lékař po roce vysadil. Pak se zjistilo, že tělo nenastartovalo znovu samo tvorbu kortizolu a musel se vrátit ke kortikoidům, které musí brát alespoň než přijdou na to, proč se mu netvoří hormony samy. Měl jste někdo podobný problém?

Ahoj zakladatelko, mám stejný problém jako tvůj přítel. V Gennetu mě doktorka přes rok cpala kortikoidy před transfery embryí (časem jsem zjistila, že zbytečně, imuno mám v pořádku). Po 3 várce kortikoidů mi začaly záněty svalových úponů kolem kyčlí a pravděpodobně mám systémovou mykózu. Záněty se stále vracejí, tak hledám info, čím by to mohlo být a přišla jsme na to, že to právě způspobily ty kortikoidy.
Jak píšeš, tělo nezvládlo nastartovat znovu funkci nadledvinek a nevytváří si dostatek kortizolu.
Kolečko po doktorech mě tedy teprve čeká.
Chci se zeptat, jestli tvému příteli nějak od března doktoři pomohli nebo bude muset brát kortikoidy doživotně? Jestli se u mě potvrdí systémová mykoza, tak při tom se kortikoidy brát nesmí, tak vůbec nevím, co se mnou budou dělat…

Díky moc za reakci. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.20 21:17

Zakladatelka

@barevnakvetinka přítel od toho března bere Prednison, ale jen nízkou dávku. Problémy se mu nevrací, ale nejspíš bude muset brát aspoň tu nízkou dávku do smrti. Jakmile se doktor pokusí snížit dávku, problémy jsou zpět

• Citovat
  • Upravit
8.1.20 21:52
@Anonymní píše:
@barevnakvetinka přítel od toho března bere Prednison, ale jen nízkou dávku. Problémy se mu nevrací, ale nejspíš bude muset brát aspoň tu nízkou dávku do smrti. Jakmile se doktor pokusí snížit dávku, problémy jsou zpět

Díky za odpověď. Můžu se ještě zeptat, když přítel vysadil kortikoidy, co měl za problémy?
Já od soboty mám šílené stavy slabosti, motání hlavy, podlamují se mi kolena, špatně spím a i po vyspání jsem stále unavená a spavá. Pobolívají mě stehna, o víkendu to byl mazec. Mozek moc nefunguje, nebo jen část dne ( k večeru), špatně se soustředím. Zatím mi dělali základní rozbory krve a ty jsou v pořádku.
Byl s tím na endokrinologii nebo někde jinde? Představa, že budu čekat na termín někde 2-3 měsíce, to snad ani nepřežiju, být v takovém stavu tak dlouho.
Díky moc za reakci. Zdravím :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.20 23:26

@barevnakvetinka problémy měl úplně stejné jako ty, spal i 18 hodin denně a těch zbylých 6 sotva lezl. Chodí od té doby každé tři měsíce na odběry na endokrinologii, díky tomu Prednisonu má teď hladinu kortizolu v normě, ale tenkrát při vyšetření na pohotovosti měl nízkou hladinu

• Citovat
  • Upravit
9.1.20 14:38
@Anonymní píše:
@barevnakvetinka problémy měl úplně stejné jako ty, spal i 18 hodin denně a těch zbylých 6 sotva lezl. Chodí od té doby každé tři měsíce na odběry na endokrinologii, díky tomu Prednisonu má teď hladinu kortizolu v normě, ale tenkrát při vyšetření na pohotovosti měl nízkou hladinu

V pondělí mi obvoďák řekl, že se kortizol jedním odběrem neprokazuje, že se to dělá na endokrinologii. Chtěl nejdřív běžné odběry krve, kde uvidí poměr sodíku a draslíku, CRP, štítnou žlázu. Co jsem si volala o výsledky, tak tohle mám v pořádku. Jdu tam zítra a uvidíme, jaký bude další postup. Takže v nejhorším tedy vyrazím na pohotovost do nemocnice. Oni jinak běžně lidi z okolí neberou, mají toho hodně.
A po tom Prednisonu už ho břicho nebolí? Nějaké jiné negativné účinky? prý je Medrol šetrnější, nevím. Já si ho před 2 lety zkusila vzít, když nám tvrdili, že je pak šance, že dítě počnu i přirozeně (imuno - vytvářím protilátky na spermie) a když jsem si ho vzala - 4 mg 1 tabletku, tak mě právě to břicho taky začalo bolet. Radši už jsem s tím nepokračovala…
Díky za reakci, hezký den :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27710
28.1.21 16:58

Nemáte zkušenost s vysokou hladinou krotizolu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.24 09:40

Ahojky, ráda by jsem obnovila diskuzi.Mate někdo zkušenosti s adrenalni únavou, nebo nedostatkem hormonů nadledvinek? Už nejakou dobu se trápím určitými zdrav. problemy, kdy nikdo neví co mi je. Vysetrovali mi krev, oční, ORL, neuro a nic.Mam takovou zvláštní, silnou únavu už od rána, i přesto, že spím strašně dlouho, nejde mi vylézt z postele, musela jsem na PN. Slabost ve svalech, nechutenství. Tohle všechno trvá do večera, pak zlehka ozivam a je to trochu lepší. Doktorka se tím zabývat nechce, nepřijde ji divné, že jsem tak slabá, že skoro nic už nezvládnu. Uz párkrát jsem narazila na názor, že se může jednat o únavu nadledvin, už i kvůli tomu, že k večeru je mi podstatně lépe. Ale obvodní tomu nevěří. Objednala jsem se na endokrinologii, ale dali mi termín až za 5mesicu. Nemate někdo radu, co s tím, jakýkoli názor, kde se třeba nechat testovat jako samoplátce a konkrétně na co, na kortizol?

• Citovat
  • Upravit
27710
22.6.24 09:55

Otestovala ti vůbec hladinu hormonů štítné žlázy? tu můžeš i jako samoplátce, na kortizol se pak dělají speciální testy, ale to musí endo mudr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.24 10:04
@ka2ka píše: Více

Udělala testy úplně na všechno, i borelie, štítnou, železo,chlamydie.Na štitnou žlázu vzala dokonce i test na protilátky proti štítné žláze. No a klasický krevní obraz k tomu co se dělá. A já už fakt nevím, kde je problém. Nedavno mě právě někdo navedl na to, že by to mohlo být od nadledvinek. Jenze co dělat, když na endokrinologii mě objednali až na listopad?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex