Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, jsem uz zoufala, treba mi nekdo poradite, co to muze byt, nebo co s tim delat. Jiz 3.5 roku mam potize s brichem. Zacalo to pul roku po narozeni ditete po avokadu. Krece, bolest trva cca 30 minut, pak se asi na 5 minut uvolni a pak zase, cca 4 hodiny. Bolest se dostavi asi 30-60 minut po jidle. Bolest rekla bych neni v zaludku, spis streva? Bolest je na pravem boku a na zadech na stejne strane, vystreluje az k lopatkam, nekdy me pali zaha a mam pocit na zvraceni. V prubehu nemam chut jist ani pit, mam zacpu. Kdyz to skonci, nekdy dostanu prujem. Pred 2.5 lety se to zacalo stupnovat, pred rokem uz jsem mela zachvat kazdy den, po kazdem jidle, strasne bolesti. Pak to najednou prestalo. Uplne. Par mesicu byl klid a ted se to zase stupnuje, za 3 tydny rodim, ted pro me urcite nic udelat nikdo nemuze, musim vydrzet do porodu. Pred 3 lety jsem byla na endoskopii, vse v poradku, pred 2 lety kolonoskopie, vse v poradku, pred rokem rozbory krve, moci, ultrazvuk brisni dutiny, CAT scan mocoveho ustroji, v poradku. Doktor myslel, ze jde o zlucove kameny, priznaky odpovidaji, ale na ultrazvuku nic nebylo. Vadi mi listove salaty primarne, ale ted uz mi to dela veskera zelenina, zacina mi delat problem i ovoce, maso.. Co delat? Co to je? Po porodu pujdu zase udelat kolecko po doktorech, ale nedelam si velke nadeje. Jeste chci rict, ze nejsem ve stresu. Diky za precteni.
@jita22 Diky za reakci, nepotesila jsi me. Chci se jeste zeptat, ma cenu chodit k doktorovi, kdyby se mi to po porodu zase na chvili uklidnilo, nebo lepsi pockat az se to poradne rozjede, aby byla jistota, ze uz tam „neco“ najdou? Minule jsem v silenych bolestech kazdy den cekala na ultrazvuk 4 tydny a jeste predtim 4 tydny na schuzku s doktorem a nez jsem se dockala, tyden pred ultrazvukem bolesti najednou uplne prestaly a ja byla uplne v pohode a samozrejme nic nenasli. Mas nejake rady, jak si zatim pomoct?
Hele to nemusí být ono. Ale pravá strana - žlučník. Ty bolesti jsem neměla, ale tak se popisujou. Já měla křeče v břiše po jídle, přesně jak píšeš. Zkus nizkotucnou dietu, snad by neměla uškodit. Třeba jen na týden a uvidíš. Já pak měla 3 týdny potíže, 3 týdny klid. Nejdřív jsem měla potíže a pak půl roku klid, postupně se to zkracovalo. Při dietě celkem klid.