Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, nedávno jsem byla na pohotovosti (blbý průběh črevní chřipky, už jsem ok) a brali mi krevní obraz. Sestrička mi řekla, že jsem mírně anemická. Trochu mě to zneklidnilo, tenhle problém jsem před léty měla a blbě jsem znášela železo, tak bych si to nerada zopakovala. Každopádně koukám na výsledky a hemoglobin i erytrocyty jsou v normě.
Eryt.: 4,71
Hemoglobin: 131
Hematokrit: 0,398
MCV: 84,5
MCH: 27,8 (to mám zvýrazněné, tak je to tím?)
MCHC: 329,1
RDW: 12,5%
Není tady někdo, kdo by mi to uměl vysvětlit? Děkuji ![]()
Nerozumím tomu, ale u mne na pohotovosti pomalu „vyšilovali“ při hodnotách hemoglobinu 118 přitom hranice je 120.
Praktický lékař byl v klidu. Asi dva roky to šlo dolů a až při hemoglobinu 82 a zásobách železa 1 začal být obvodní neklidný, ale to už jsem měla v plánu operaci.
Pokud Tě na to upozornili, tak si zajdi za praktickým lékařem, pravděpodobně časem nechá udělat krevní obraz pro kontrolu.
Nyní už jsem zvyklá a vím, že se řeší až když jsou hodnoty více mimo limit u čehokoliv.
Pokud špatně snášís železo v lékové formě, existuje sirup,, je to čistě přírodní směs bylinek. Nebo to dozen stravou. Zvýšila se Ti na něco chuť, vyhledávás nějakou potravinu častěji? Tělo si řekne.
@Trashpanda píše:
Ahoj, nedávno jsem byla na pohotovosti (blbý průběh črevní chřipky, už jsem ok) a brali mi krevní obraz. Sestrička mi řekla, že jsem mírně anemická. Trochu mě to zneklidnilo, tenhle problém jsem před léty měla a blbě jsem znášela železo, tak bych si to nerada zopakovala. Každopádně koukám na výsledky a hemoglobin i erytrocyty jsou v normě.
Není tady někdo, kdo by mi to uměl vysvětlit? Děkuji
Prakticky vše máte v normě, hraničně nižší máte střední množství hemoglobinu v červené krvince (MCH, dolní hranice normy zvykle 28). Hemoglobin máte v normě, anemická rozhodně nejste. S odstupem bude vhodné zkontrolovat odběry mimo infekt (i když i teď jsou de facto v normě) a ještě k tomu vyšetřit zásobní železo.
@Trashpanda píše:
Není tady někdo, kdo by mi to uměl vysvětlit? Děkuji
Vždyť je to v normě. Ta jedna hodnota je jen malinko snížená, ostatní v normě. Hemoglobin v normě. Nevím jak přišla na to že jsi anemická. Já bych to tedy neřešila. Maximálně třeba za měsíc kontrola krevního obrazu.
Díky všem za zprávy, docela jsem se uklidnila. ![]()
@Takco Ten sirup je Floradix? To jsem kdysi užívala, ale krevní obraz mi to nevylepšilo a doktorka řekla, že se to často blbě vstřebává. Pak mi pomohl až Maltofer (nebo aspoň myslím, že se to tak jmenovalo, už je to dlouho). Chuť mám teď po nemoci asi na všechno, jinak nějaké změny nepozoruju. @Doctus Ani mi nenapadlo, že by tam mohl vlastně hrát nějakou roli ten infekt, vždy jsem to měla spojené jen s bílými krvinkami. Děkuji, domluvím se pak se svou doktorkou.
Dobrý den, mám výsledky krve a doktor mě posílá na hematologii,
Leukocyty - 2,90
Erytrocyty - 3,92
Hemoglobin - 100
Hematokrit - 0.301
V žádance mám anémii a leukopenii. Můžu poprosit o info, je to hodně nízké - špatné?
Zítra se objednám do Krče..
Děkuji Lucie
@aakaficko píše:
Dobrý den, mám výsledky krve a doktor mě posílá na hematologii,
Leukocyty - 2,90
Erytrocyty - 3,92
Hemoglobin - 100
Hematokrit - 0.301
V žádance mám anémii a leukopenii. Můžu poprosit o info, je to hodně nízké - špatné?
Zítra se objednám do Krče..
Děkuji Lucie
Hemoglobin minimálně 120 by měl být, s tím souvisí ta anémie, nedostatek železa což způsobuje ten snížený hemoglobin
@WW2212 píše:
Hemoglobin minimálně 120 by měl být, s tím souvisí ta anémie, nedostatek železa což způsobuje ten snížený hemoglobin
no v tomto případě jsou nízké bílé krvinky a nízký hemoglobin, nevíme nic o např. velikosti krvinky. Takže zda má nebo nemá nedostatek železa se toho opravdu usuzovat nedá. Spíš si myslím, že ne, tam bývá jen ta anémie, nedostatek bílých krvinek není u anemie z nedostatku železa typický.
@aakaficko nemáš k dispozici ještě další hodnoty? Např. MCV? Trombocyty?
@Lucka1111 ano mám 2 stránky výsledků, ale nevyznám se v tom a nevím co mě na hematologii čeká ![]()
Tak krvinka je menší, takže nejspíš udělají komplet odběry vč. metabolismu železa. A pak se uvidí podle výsledků. Destičky jsou v normě. Nižší leukocyty mohou být třeba i po nějaké viroze.
@Lucka1111 děkuji, už jsem objednaná za měsíc do Krče, mám brát železo a uvidíme. ![]()