Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Máte někdo nebo víte o tom, že existuje krosna, ve které sedí mimčo zády k vašim zádům?
Začínám přemýšlet nad věcma pro mimčo (i když zatím torošku předčasně) a když se dívám kolem sebe na ty pokroucené děti v krosničkách „tváří k zádům“, přijde mi, že si v tom ty děti strašně ničí páteř, jak se furt vyklání na jednu stranu, protože přes vás nic nevidí. Naši měli na nás takovou sedačku, kdy jsme seděli zády k nim a měli tím pádem skvělý výhled po krajině a nevykřivovali se do boku. Bohužel jsme ji někomu půjčili a už se nerátila ![]()
Nebo se pletu? Proč se dělají teď v podstatě všechny krosny tohoto typu? Mně osobně by teda strašně štvalo, muset sedět v takové věci, ze které nic nevidím (protože co nahledím matce na zátylku, že jo…
), a když už vidím, tak mě bolí za krkem
Proto takovou věc pro své dítě nechci, radši bych, aby mělo výhled a zdravou krční (a jinou) páteř… Víte někdo o nějaké takové krosničce?
Anguo - my máme krosnu, ve které sedí Emi čelem k zádům, ale je posazená tak vysoko, že má hlavičku na úrovni hlavy manžela. Je tam pevně posazená a připoutaná, takže záda si určitě neničí. Asi vím, jakou krosničku myslíš. Mě v ní naši nosili celé batolecí období
Věřím, že když projdeš inzeráty, někde ji určitě seženeš! Já už bych ale takovou nekoupila po zkušenostech s naší krosnou. Je to Salewa Koala a dlouho jsme vybírali, než jsme si ji koupili. Ale určitě bych vám ji doporučila!Těch kapes všude! Manžel nese nejen Emi, ale i její kompletní výbavu a já věci pro nás!
Tady foto naší turistky. Posuď, že rozhled teda má! ![]()
""http://img377.imageshack.us/img377/5074/krosnayu4.jpg:http://img377.imageshack.us/…rosnayu4.jpg
Anguo - O krosně „zády k zádům“ nevím, alespoň ne o krosně, která by se vyráběla v posledních letech (což neznamená, že není).
Já si ale nemyslím, že by z té běžné současné krosny dítě nevidělo ven. Do krosny se může dávat dítě, které už samo sedí - tj. tak od cca 8 měsíců (pro páteř čím později, tím líp). A takové dítko už je celkem velké a docela dost dobře vidí a když ne přímo dopředu přes záda nosiče, tak kolem sebe určitě (aspoň náš Vojta si nikdy nestěžoval a hrozně se mu v krosně líbí - máme Deuter Kid Comfort II http://www.batohyshop.cz/…mfort-ii.htm)
Sedí v ní hezky. Pravda trochu divně vypadá, když usne - to mu tak divně blembá hlavička
Ale nebudí jej to, tak mu to asi nevadí. A když tatínek na:,–(í pravidelné tempo, tak se hlavičkou opře dopředu a v pohodě se vyspinká ![]()
Jinak malé miminko bych rozhodně do krosny, ale ani do klokanky nedávala - právě kvůli páteři, kterou to dítě nemá pevnou.
Rozhodně doporučuji šátek - nosila jsem Vojtu prakticky od narození v šátku a ještě i letos v létě, když bylo třeba, jsme šátkem ani jeden nepohrdli
Šátek je dobrý jak pro páteř miminka, tak pro kyčle (mímo má nožičky od sebe jako u širokého balení.
Přeji dobré vybírání ![]()
Já si navíc vzpomínám, že si máma stěžovala, že v té krosně „zády k sobě“ se nohy dítěte kývaly proti rytmu chůze a blbě se to tím pádem nosilo. Ale je to neověřené, jen to vždycky máma říkala ![]()
Ahoj,
no já sice nerozumím tomu, proč to řešíš už teď, a teď nemyslím jen časnost těhotenství (mmch hodně štěstí) jako spíš to, jak už psaly holky, že krosna je fakt už pro poměrně velké děti (a fyzicky zdatného nosiče
), navíc takovou, o jaké píšeš, bych určitě nechtěla.
Přesněji nechtěla bych žádnou, nosím zá:,–(ně v šátku (obě děti, obě denně, jen každého na jiné straně těla
) a žádný problém s výhledem není.
Samozřejmě ne každý je typ na šátek. Máme i Ergo, ale tam opravdu je ten problém, že syn přes záda nosiče vidí špatně (u mě) nebo vůbec (u manžela).
Hlavně jde ale o to - a proto tu píšu - že od jistého věku děti hodně nesnášejí být zády ke směru jízdy (např. u toho šátku začnou bojkotovat nošení na břiše a musí se přejít na vázání na záda nebo přinejmenším na bok), takže co by ti bylo platné, že by prcek měl možnost ocenit nádherné panorama, když by řval, že nevidí, kam ho neseš. A můžeš mi věřit, že to vidět chtít bude (mmch mj. by v takovém nosítku byl v podstatě sám, absolutně bez kontaktu s nosičem).
Zdravim,
satkarky asi spi
krome Lentilky, teda.
Ja teda souhlasim s Lentilkou. Deti si v satcich a klokankach typu Ergo rozhodne pater nenici. Bohuzel to neumim vysvetlit
, takze cekam, ze to nekdo ucini za me… ![]()
halo, halo satkarky ![]()
Holky, díky všem za reakce, já to samozřejmě nijak zá:,–(ně zatím neřeším, spíš jsme teď nedávno byli na dovolené na horách, tak jsem měla možnost to pozorovat a prostě mě to napadlo, tak jsem si řekla, že se zeptám
Samozřejmě je mi jasné, že v tom nebudu nosit 3měsíční miminko, myslela jsem tak třeba +- od roka výš…
Dagmar10 : Posed vaší turistky se mi líbí moc, tohle bych asi brala, ty děti, co jsem viděla já, byly v těch nosítkách takové jakési utopené a měly oči tak těsně nad úrovní ramene - možná to měli ti lidi blbě nasazené, nevím…
domi : Ta vaše krosna taky nevypadá špatně, asi z ní taky bude dobrý rozhled…
Len-til-kah : Díky za postřehy, o šátku jsem taky uvažovala, ale spíš pro menší dítě, tak velké (ne-li potom dvě) nevím, jestli by se mi v tom chtělo vláčet (i když ono to váhově vlastně asi vyjde nastejno…) Nemám se šátky žádné zkušenosti, ale když jsem viděla obrázky těch větších dětí na zádech, tak mi přijdou takové nestabilní - ale asi je to jenom můj pocit. A není to nepraktické, když bude chtít dítě např. často vylézat a nalézat? To se musí pokaždé znovu vázat nebo ho stačí jen „nastrčit“ a „vystrčit“? Co se týče toho kontaktu s nosičem, to je možná fakt, zvažovala jsem to, a pak jsem usoudila, že na takový výšlap půjdem stejně asi většinou všichni, takže když nebude mít kontakt s nosičem, může mít kontakt s „nenosičem“ (se mnou)
![]()
Shari : Moje mamka byla právě spokojená, tak je to možná případ od případu, co komu vyhovuje…
jjanekk : Co se týče páteře a šátků, tak o tom určitě nepochybuju - myslím si, že to souvisí s tím, že malé děti nemají ještě to dvojité esovité prohnutí, jako dospělí, ale je pro ně přirozené právě to „schoulení“, které mají v šátku - o tom žádná
Jde mi spíš o ty starší (rok a víc) „chudáky“, co jsem viděla „utopené“ a vykloněné na jednu stranu v těch krosničkách, to bych určitě nechtěla ![]()
Anguo - teď nevím, co myslíš váhově nastejno… jako velké a malé dítě, anebo šátek a krosna? Štěpán má teď 11kg, což rozhodně není moc, a nosí se mi naprosto v pohodě (já mám 59, ale shazuju
).
U krosny je ten problém, že jednak dítě není tak nalepené na nosiče, takže těžiště se posunuje dost dozadu, plus krosna sama o sobě docela dost váží a obvykle se chápei jako zavazadlo, takže celková fyzická zátěž je značná, a proto krosny téměř vždy nosí tatínci.
Ano, na takové to hup šup nahoru dolů asi není šátek nejjednodušší, ale my už máme dost navázáno, takže tzv. batoh mám navázaný hned, nosítko bych nenasazovala o moc kratší dobu.
Takový kompromis mezi šátky a krosnami jsou ergonomická nosítka - Ergo, Patapum, Manduca, Bondolino… ta si holky pro poponášečky pochvalují, akorát já holt nejsem nosítkový typ. Plus když jsou popruhy naštelované na tatínka, nebaví mě přeštelovávat si je na sebe, to mám za tu dobu šátek navázaný čtyřikrát.
Mmch dítě v šátku na zádech určitě není nestabilní, proč by taky mělo - je pevně přivázané (ale skákat mu to nebrání
).
A ten kontakt jsem samozřejmě myslela fyzický
. Já to mám prostě ráda, když jdeme a Štěpula mě hladí po vlasech (no někoho dítě skalpuje, to je fakt
). Taky si dost popovídáme - mluvím normálně a on mě slyší. Do kočáru bych musela řvát
(u nás je kočár pro staršího stejně passé, protože vozím hluboký s mladším
, starší se nese).
Jo a ještě technická - v pohodě na:,–(ím kšiltovku, podám jídlo a pití, i pusu utřu
.
Tak já nevím asi záleží na typu krosničky, ale fakt to od roka výše. Teď na dovolené jsem zažila 11m dítko v krosně (freeline či tak něco??) a bobek ten jak usnul tak byl pokroucený, že se budil s pláčem jelikož ho celé tělíčko bolelo. To teda po celodením výletě moje děti (menší v šátku starší v Manduce) nebrečely i když je fakt, že už taky by raději chodili, lezli a nošení měly plné zuby. Ovšem když usnuly tak byly spokojené. A nic je při probuzení nebolelo. ![]()
Když dobře navážeš do šátku či do ergonomického (Néé do klokanky typu Chicco) nosítka tak bych řekla že se páteř neničí jen hold mají dítka hlavičku otočenou na bok. ![]()