Křtiny - co vse je třeba?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6.5.19 11:08

Vim ze to vas kteri praktikuji to nejspise urazi…to se omlouvam ale zaroven podle me je kazdeho vec co chce ci nechce udelat…i kdyz pro ti tomu muzete byt tak ja jsem nechtela byt poucovana proc to nedelat atd… chtela jsem se zeptat co by to obnaselo…tak prosim nerikejte mi ze kdyz nejsem praktikujici tak at na to kaslu pokud bude potreba coz jiste bude praktikovat s detma tak budu pak to bude jen na nich zda se udrzi nebo ne…ale proste bych chtela aby byly pokrteni tak prosim pokud mi nechcete rici co je potreba a zda li se najde farar ktery by to nejakym zbusobem schvalil..tak prosim nekomentujte…dekuji mockrat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.5.19 11:11

Jinak me prijde, ze to zakladatelka vnima v jadru dobre, krest je dulezity. Znam par lidi, kteri zacali chodit do kostela a brat cirkev na vedomi az se krtem sveho ditete, nejak clovek zacit musi. :) Pokud zakladatelko chystate svatbu, tak doporucuji rovnou probrat s knezem i to, a taky vyjasnit si s nim i vase nejistoty a dotazy ohledne viry, cirkve, krtu atd. Pokud narazite na kneze, kteremu se taky bude „varit krev“ jako nekterym tady, tak zkuste jeste jineho kneze. I se vstricnym knezem se mozna nakonec „dohodnete, ze se nedohodnete“, neslibuju, ze vam na 100% nekdo za tehle podminek deti pokrti, ale nalezt kneze, ktery si s vami promluvi a vsechno vam primere vlidne vysvetli, by melo byt mozne. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.5.19 11:13

@malytlustyhroch dekuji mockrat…samozrejme pokud by to neslo zaridilo by se jinak me slo jen o to zda je to mozne ci ne… jinak jeste jednou diky za vstricny komentar :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
6.5.19 11:18

@Valinka2000 Ale vždyť jsi tady odpovědi dostala. Žádný příčetný farář ti za podmínek, které uvádíš, dítě nepokřtí. Katolický vůbec ne, evangelický taky ne. Prostě základní podmínka pro křest dítěte je, aby aspoň jeden z rodičů byl věřící - což se prokazuje mimo jiné tím, že pravidelně chodí na bohoslužby církve, jejíž služby pro svátost křtu žádá pro své dítě, chodí na cca půlroční přípravu ke křtu apod. Pokud na tom takhle trváš, budeš muset systematicky a dlouhodobě lhát a při křtu před svědky slíbit něco, čemu nevěříš.

U křtu v katolické církvi musí být kmotr pokřtěný i biřmovaný: o tom musí přinést knězi doklad. Jen upozorňuji na to, že křest rozhodně není jen tvoje věc, ale věc celého společenství, a že tím, že chceš dát své děti pokřtít, toto přijímáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
6.5.19 11:24

@Valinka2000 No pokud chceš církevní svatbu, tak tam budeš muset zajít před svatbou. Pokud chceš občanskou svatbu, tak je to šumák. Nemanželské dětiy se křtily vždycky :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
6.5.19 11:26
@Valinka2000 píše:
Vim ze to vas kteri praktikuji to nejspise urazi…to se omlouvam ale zaroven podle me je kazdeho vec co chce ci nechce udelat…i kdyz pro ti tomu muzete byt tak ja jsem nechtela byt poucovana proc to nedelat atd… chtela jsem se zeptat co by to obnaselo…tak prosim nerikejte mi ze kdyz nejsem praktikujici tak at na to kaslu pokud bude potreba coz jiste bude praktikovat s detma tak budu pak to bude jen na nich zda se udrzi nebo ne…ale proste bych chtela aby byly pokrteni tak prosim pokud mi nechcete rici co je potreba a zda li se najde farar ktery by to nejakym zbusobem schvalil..tak prosim nekomentujte…dekuji mockrat ;)

No není to každého věc, jak to chce. Křest není služba na objednávku a nedostaneš ho jen proto, že chceš a že se to tak u vás dělá.

Z pozice libovoné církve je to závazek na celý život a vstup do oné církve, ze které plynou docela velké závazky - závazky pro tebe. Právě proto že je to jakás „smlouva na život věčný“. Ostatně spousta křesťanských církví křtí až dospělé, kteří se pro to rozhodnou dobrovolně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40398
6.5.19 11:34
@Valinka2000 píše:
Ahojky maminky…nám se jiz narodili miminka a chteli bychom je pokrtit…ale mam mensi problem ze o tom uplne vse nevim…vím ze musi byt jeden z rodicu pokrteny coz ja jsem..partner ne…ale dalsi vec nejsme jeste svoji chceme mit svatbu letos takze by jsme krtiny udelali po svatbe ale jde o to ze jsem cetla ze musi byt krteni i kmotri? U chlapecka bych chtela kamarada ktery krteny je ale jeho partnerka neni a myslela jsem ze by mohla byt kmotra holcicky ale dovoli to farar? A dale co je potreba absolvovat…dekuji vsem za pomoc :lol: :lol: :lol:

Když o tom nic nevíš, nepraktikuješ to…nechceš počkat, až děti odrostou a budou se moct k tomu vyjádřit, jestli chtějí být členem církve anebo ne?

Takhle mi to přijde zvláštní - rozhoduješ o nich, musí to být ted hned a nic o tom nevíš… :think:

Vždyt můžeš Ty sama chodit do kostela atd. a ty děti do toho zatáhnout až časem, co myslíš?

A jsi už rozhodnutá, o jakou církev půjde anebo i to je zatím předmětem Tvého bádání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79908
6.5.19 12:03

Tady u známých dokonce požadoval kněz,, aby byl kmotr biřmovaný. Rodiče jsou praktikující katolíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4215
6.5.19 12:16

U nás (středočeský kraj) stačilo aby kmotr byl jen křtěný. Jestli musí být i oba rodiče křtěný, to nevím jistě, my byli oba křtěný v dětství. Já jsem věřící, manžel ne. Při křtu jsme ještě nebyly oddáni. Musela jsem 3× zajít na děkanát na rozpravu s knězem, kdy jsme si povídali proč chci křtít, modlili se, dohodli se na křtěném jméně, domluvili podrobnosti křtu apod. Manžel nemusel. Dokonce mi kněz řekl, že by bylo vhodné, aby se manžel křtu účastnil, ale kdyby nechtěl, asi by ani nemusel. Chtěla jsem církevní sňatek, ale to bych tam musela i s manželem asi 7×, což by manžel asi nedal. Křty byly krásné a přišlo, že manžel, i když není věřící, měl v očích skoro slzy, jak to na něj působilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.5.19 12:39

@PapeJ to je nadherne :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
6.5.19 12:55

@Valinka2000

Před křtem miminek musí na přípravu chodit jejich rodiče. Je to x sezení učení o Bibli a víře.
U křtu se slibuje, ze se deti budou vychovavat ve víře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5914
6.5.19 12:57

@Valinka2000 Já také nejsem křtěná, manžel ano, ale dceru jsme museli křtít až ji byl rok, dokud jsme nebyli manželé tak nám ji farář nepokřtil. Museli jsme chodit na sezení. Taky nejsem vyloženě pobožná, ale jednou za čas zajdeme. Víš na jednu stranu tě chápu, že je to třeba u Vás zvykem, ale pokud nemáš žádnou víru, tak bych to nedělala, protože se tě budou ptát, jestli budeš vést své dítě k víře, a ty musíš říct ano, a pokud to dělat nebudeš tak vědomě budeš v kostele lhát, a to už není dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
6.5.19 13:00

Nečetla jsem všechny příspěvky… Obecně faráři římskokatolické církve vidí radši, když mají partneři církevní svatbu, kde i jedním ze slibů je, že děti budou vést ke katolické víře. Také jsem se ale zúčastnila církevní svatby, kdy paní byla v 5. měsíci. Záleží prostě na dotyčném duchovním. Křest je určitě dobrý základ, ale předpokládá se, že rodiče dané dítě k víře povedou a totéž se předpokládá o kmotrech. Musí být tedy minimálně pokřtění!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1033
6.5.19 13:09
Nekomentujem,píšeme fakta,já jsem křtěná,biřmovaná atd.do kostela jsem se nachodila až až…ale,co mi umřel otec /54let/,tak jsem chodit přestala.Asi jsem na Boha nas…raná,mám vícero důvodů.
@Valinka2000 píše:
Vim ze to vas kteri praktikuji to nejspise urazi…to se omlouvam ale zaroven podle me je kazdeho vec co chce ci nechce udelat…i kdyz pro ti tomu muzete byt tak ja jsem nechtela byt poucovana proc to nedelat atd… chtela jsem se zeptat co by to obnaselo…tak prosim nerikejte mi ze kdyz nejsem praktikujici tak at na to kaslu pokud bude potreba coz jiste bude praktikovat s detma tak budu pak to bude jen na nich zda se udrzi nebo ne…ale proste bych chtela aby byly pokrteni tak prosim pokud mi nechcete rici co je potreba a zda li se najde farar ktery by to nejakym zbusobem schvalil..tak prosim nekomentujte…dekuji mockrat ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9019
6.5.19 16:09

Jsem pokřtěná, chlap taky a dítě není a nebude, protože ani jeden nepraktikujeme. Chlap věřící není, já do kostela občas chodím. Vyčistit si hlavu, něco si ujasnit, chodím občas i na mše, ale věřící bych se nenazvala. Křest beru jako slib a závazek a nechat dítě pokřtít, když nepraktikuji mi přijde teda dost povrchní. Vlastně tím pohrdáš celým tím obřadem i církví, ale to je ti jedno, protože ty straaašně chceš, ale nějaká morálka je ti ukradená. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný