Kuchyňská linka v nájemním bytě

Anonymní
29.5.24 13:56

Kuchyňská linka v nájemním bytě

Ahojky. Jdu s dotazem, bydlim v najmu, byt hezký, uplne se z nej stehovat nechci. Jedine co mi už delší dobu nevyhovuje je kuchyň, hodně malinka, skoro žádná pracovní plocha. S majitelem jsem byla domluvena že mi nechá aspoň prodloužit desku, no ale od té doby ticho po pěšině. Deska by mi ve finále stačila ale zajímalo by mě, zda mám nejaky nárok požádat majitele o novou linku? Linka je malá a stará, neni v ní ani šuplík na příbory. Dokonce jsem si už rikala ze si linku koupím sama ale pak si rikam proč investovat co cizího bytu, je mi 22 let, zatím vlastní neplánuji. Ale nová linka by se mi opravdu šikla. Starou linku už jsem se pokoušela aspoň přelepit na jinou barvu, ale pořád to neřeší nedostatek místa a to, ze nemam ve finále ani kam uklidit příbory a vlastně ani kam schovat trvanlivé potraviny, špajzku nemám.

Někdo nějakou radu, zda si vůbec mohu dovolit a případně jak, požádat majitele o novou linku? Nebo si mam radsi začít hledat nové bydlení? Přeci jen taky mě asi může poslat někam s tím, že byt nabídne někomu, komu novou linku dělat nebude muset žejo.

Dekuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
29.5.24 14:04

Tak asi i záleží co máš v najemni smlouvě. Ale spíše si myslím, že neuspěješ. Pronajímáme být, a kdyby přišel nájemník třeba po půlroce s tím, že sez nelíbí sprchac, prpotze se rad koupe a chce vanu, tak bohužel :nevim: buď najít jiný nájem s vyhovujícím vybavením nebo vlastní…ale znám i případy, že si to nájemník uhradil a měl pak třeba mírnější nájem nějakou dobu

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.5.24 14:07

No a jsi pak ochotna platit vyšší nájem pokud bude nová linka?

Stav bytu je zohlednen v nájmu, taky mame byt v horším stavu, pronajímame levně a pokud bychom rekonstruovali, tak to zvedne nájem. Coz je každý nájemník chce.

• Citovat
  • Upravit
10859
29.5.24 14:07

Kup si svou :nevim:. Tu starou schovej a jak se budeš stěhovat, tak ji dáš zpět. Nebo prostě budeš pak chtít část peněz po novém nájemníkovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76638
29.5.24 14:10

:) nárok určitě nemáš, zeptat se můžeš, ale

• velikost linky jsi viděla před tím, než sis byt pronajala
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15501
29.5.24 14:13
@Anonymní píše: Více

A proč jsi do toho bytu šla? Jsi ho neviděla předem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.24 14:15
@Šmoulice píše: Více

Tak zase pokud ji slibil prodlouzit desku, tak to by udělat mel. Snad to maji ve smlouve.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.5.24 14:20

@stinga Dobře díky, asi je to logické, jen mě napadlo zda pokud bych ho požádala, ze pro mě je linka nevyhovující zda by byla možnost. Asi záleží na pronajímatele. Pokud ne je jasne, ze budu hledat jiný byt. Stěhovala jsem se na rychlo a na prohlidne sem moc nepremyslela nad tím jak bude linka praktická/nepraktická. Hlavně by bylo řečeno že pošle někoho na tu desku a to se nestalo a postupem času zjišťuji že např ten šuplík by se třeba taky hodil, to je vše :andel:

• Citovat
  • Upravit
Janli
29.5.24 14:25
@Bytsamsebou píše: Více

Neexistuje. Tohle by musel majitel schválit a upřímně, pokud rozdělá linku, tak už většinou zpět nejde.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.5.24 14:25

Ano rozhodně, pokud by majitel vyhověl a nechal udělat linku, samozrejme sem ochotna platit vyšší nájem.

• Citovat
  • Upravit
27665
29.5.24 14:27

No opouštět byt, který se ti líbí protože nemáš šuplíky na příbory mi přijde malicherný, teda pokud by jsi denně vařila pro velkou rodinu tak to chápu, ale jsi tam sama no neřešila bych koupila bych si hezký stojánek a hotovo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@Janli Tohle by mě ani nenapadlo bez souhlasu majitele, uprimne se ptam uplne na vše co v bytě smím nebo nesmím :)

• Citovat
  • Upravit
Janli

V Ikea se dá koupit pracovní pultík do kuchyně. Můžeš si koupit skříňku, kterou si pak odvezeš, ale na linku právo nemáš a ani ji nesmíš bez svolení majitele bytu měnit.

• Citovat
  • Upravit
216
29.5.24 14:28

Taky pronajimame byt a kdyby prisla najemnice s tim, ze chce novou kuchyn, tak bychom ji urcite nevyhoveli. Ani za cenu vyssiho najmu, bohuzel nejsme momentalne v situaci, abychom si mohli dovolit rekonstrukci. Jsme radi, ze to vyjde sul nul a byt si na sebe vydela a my to nemusime dotovat. I tak tam obcas je treba neco opravit, doplatit nebo dokoupit. Na tvym miste bych si novou linku nekupovala. Kdo vi, jak tam budes ve svym veku dlouho a pravdepodobnost, ze vyuzijes v novym bydleni je podle me nizka. Navic stehovat kuchyn to fakt chces (ja jsem se v tomto veku stehovala celkem casto ale). Do najemniho bytu kde byla mala kuchynka jsme si s pritelem koupili pekny regal na veci a takovy ostruvek v ikei. Z druhe strany jsme meli zidle, takze se tim vyresil vlastne i jidelni stul, coz v 1kk bylo super. A nakonec to vypadalo i dobre, hodne lidi si myslelo, ze to takhle uz bylo. Kdyz jsme se pak stehovali, tak jsme oboji bez problemu prodali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
29.5.24 14:28

Se souhlasem majitele si můžeš linku zařídit dle sebe (a za svoje) - resp. ten souhlas se týká toho, co s tou původní. Při konci nájmu si ji můžeš vzít s sebou (nebo to po tobě i může chtít majitel bytu, ať si ji odvezeš - prostě dát to do původního stavu, někdy je ale majitel rád, že má novou linku a trochu počítá s tím, že nájemník mu ji tam radši zadara nechá, než platit za stěhování a další montáž). Dneska se už i hodně bytů pronajímá přímo bez linky, tam si můžeš dát, co chceš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný