Kupujeme podezřelý byt

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6
27.11.23 22:14

Kupujeme podezřelý byt

Ahoj,

chceme koupit v Praze byt v osobním vlastnictvím pro budoucí rodinu, naše možnosti jsou lehce omezené (ostatně čí dnes nejsou) a líbí se nám starší byt v historickém domě, který ale provází pár atypických okolností. Majitel žije dlouhodobě zpátky v cizině a tak chybí technická dokumentace bytu a řada dokladů, zároveň už léta v bytě nikdo nebydlel. I z toho důvodu nesedí třeba metry v inzerátu (+- dva až tři) a jedou je veden jako 2+1 a jindy jako 3+kk. V bytě jsou také staré vafky a nevím, v jakém jsou stavu a zda je půjde předělat na jiné topení například plynovým kotlem - jak to lze snadno určit?

Existují prosím nějaké normy a dokumentace, které toto bezpečně uvedou na pravou míru i bez přítomnosti majitele, například nějaký katastr? Současně, nemáte typ na někoho, ideálně stavaře, kdo s námi do bytu za úplatu rychle půjde a pomůže nám proklepnout, jestli nemá nějaké zjevné vady? Většina inspektorů, které jsme našli, se zaměřuje na rodinné domy a nebo developerské novostavby, říkají si 10 tisíc a na malý starší byt mi to přijde jako kanón na komára - raději bych zaplatil nějakému fachmanovi, co mi spíše rovnou poradí, jakou cestou se ubírat při rekonstrukci a na kolik co vyjde, nepotřebuji zkoušku statiky a radiace :-) Nemá někdo prosím zkušenost? Díky moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35696
27.11.23 23:38

A je možné být vidět, nebo je to nějaké vy dejte zálohu, já vam obstarám klíče?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
27.11.23 23:47
@pikola píše:
A je možné být vidět, nebo je to nějaké vy dejte zálohu, já vam obstarám klíče?

Jasně, na prohlídce jsme byli, jednání je milé a nemyslím, že je za tím nějaký nekalý úmysl, ale prostě chybí jakákoliv dokumentace nebo někdo, kdo tam reálně žije a může nám k tomu něco říct a bojím se, že po koupi zjistím, že je tam nějaký zásadní nedostatek nebo stavební překážka, například nelze instalovat kotel, stoupačky jsou na odpis a podobně. Hodně by mi pomohl nějaký mazák, který by to za úplatu skonzultoval či obhlédnul a za patnáct minut by věděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
27.11.23 23:56

Na kotel jedině vzít sebou kominíka. Ale taky asi neřekne v jakém stavu komín je, jen jestli je nějaký volný a jak daleko se v něm případně dostal. Předseda společenství vlastníků by mohl mít dokumentaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
28.11.23 01:16
@Adam85 píše:
chybí technická dokumentace bytu a řada dokladů …

Stavební dokumentace samozřejmě musí existovat. Je uložena na stavbním úřadě. Může být nektuální, pokud se provedly nějaké úpravy načerno.

Dalším dokumentem je prohlášení (vlastníka budovy). Je vloženo na rejstříkovém soudu ve sbírce listin správce nebo SVJ. Pokud správce/SVJ porušuje zákon, pak prohlášení získáte na katastrálním úřadu (kopie za úplatu).

V katastru je možné nahlížet list vlastnictví jednotky.

Od převodce (prodávajícího) požadujte potvrzení osoby odpovědné za správu domu o tom, jaké má převodce dluhy (na příspěvcích na správu domu a pozemku a na plněních spojených nebo souvisejících s užíváním bytu a zálohách na tato plnění) vůči osobě odpovědné za správu domu, popřípadě že takové dluhy nejsou. Nebo získejte souhlas převodce a vyžádejte si toto potvrzení sám.

• Citovat
  • Upravit
1222
28.11.23 06:53
@Tala20 píše:
Stavební dokumentace samozřejmě musí existovat. Je uložena na stavbním úřadě. Může být nektuální, pokud se provedly nějaké úpravy načerno.

Dalším dokumentem je prohlášení (vlastníka budovy). Je vloženo na rejstříkovém soudu ve sbírce listin správce nebo SVJ. Pokud správce/SVJ porušuje zákon, pak prohlášení získáte na katastrálním úřadu (kopie za úplatu).

V katastru je možné nahlížet list vlastnictví jednotky.

Od převodce (prodávajícího) požadujte potvrzení osoby odpovědné za správu domu o tom, jaké má převodce dluhy (na příspěvcích na správu domu a pozemku a na plněních spojených nebo souvisejících s užíváním bytu a zálohách na tato plnění) vůči osobě odpovědné za správu domu, popřípadě že takové dluhy nejsou. Nebo získejte souhlas převodce a vyžádejte si toto potvrzení sám.

Bydlíme ve více než 100 letém domě a stavební dokumentace k němu neexistuje. Museli jsme si nechat udělat alespoň pasport. Stejně tak k naší chalupě z roku kolem 1910 nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13099
28.11.23 07:03

Tak 10 tisíc mi přijde jako dobrá investice ( buď ušetříte o dost větší
peníze než 10 tisíc a starosti- když ho pro stavební závady nekoupíte anebo ušetříte, když ho koupíte, protože bude bez závad a bude to dobrá investice).
Anebo ušetříte těch primárních 10 tisíc a budete mít adrenalinový zážitek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101443
28.11.23 07:08
@Ju21na píše:
Bydlíme ve více než 100 letém domě a stavební dokumentace k němu neexistuje. Museli jsme si nechat udělat alespoň pasport. Stejně tak k naší chalupě z roku kolem 1910 nic není.

Asi tak, plus tedy prohlášení vlastnika budovy jsou taky nekdy kouzelná a úplně k ničemu. Ano, melo by to byt, vetsinou i byva, ale nic neni dokonalé a tedy ani archivy stavebnich úřadů. Plus tedy na ziskani stavebni dokumentace je potřeba mit papir od vlastnika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
119
28.11.23 07:11

nemopas.cz , bude te to stát sice peníze ale proklepnou ti byt ze všech stran a řeknou co a jak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
28.11.23 07:11

Jestli tě to uklidní, tak v takovém starém domě žijeme. Původně to byly dva byty( 2+kk a 1+kk) jsou spojené a z původního wc druhého bytu je pouze komora. Ale před koupí bych to chtěla vidět a žádala bych před podpisem doplnění všech dokumentů, které lze doložit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7241
28.11.23 08:35

Raději „vyhodit“ 10000 než několik mega..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2512
28.11.23 08:38

Bez dokumentace bych do toho nesla a byt si nechala. proverit, tech par tisic vas uz nezabije..a budete mit jistotu, ze do toho pak nenasypete vice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
28.11.23 08:43

Zvažuješ investovat miliony a je ti líto 10 tisíc, abys měl jistotu, že se tam neutopíš další desítky až stovky tisíc? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15720
28.11.23 08:46

10tis za zpracování dokumentace, revizí apod mi přijde super. Ušetří to statisíce korun.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
28.11.23 08:57
@rejžička píše:
Raději „vyhodit“ 10000 než několik mega..

Ano, proto se na to taky sám ptám a s tím nápadem jsem přišel, spíš jen hledám dobrý tip, s kým to podniknout - většina těchhle inspektorů řeší rodinné domy, statiku, radiaci, vlhkost… Já daleko více potřebuju nějakého stavaře, který by mi řekl, za kolik zahučím v rekonstrukci, protože je asi jasné, že ten dům nespadne a nějaké hygienické normy splňuje a zajímá mě topení, podlahy, rozvody…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí