Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, mám na noze malou černou pihu, opravdu miniaturní, podle dermatoložky neškodnou, ale vadí mi v tom místě. Mohu na odstranění, na své riziko, užít lápisovou tyčinku? Nemám čas čekat na objednání zase udermatoložky a jet tam, stejně odstraňuje dusíkem, když ne laserem, je to tak? děkuji
edit-prosím o radu z praxe nebo od někoho oboru přímo k dotazu, ne slovičkaření. děkuji moc
edit, vyřešeno viz níže
Příspěvek upraven 05.10.24 v 12:30
Já myslela že lápis je na bradavice, piha se snad dá jen vyříznout ne?
@sabrinafromprague rozhodne ne. Kde si videle vypalovat pihy dusikem?
@DandátkoP píše: Více
dočetla jsem se to. proto tato diskuse, abych byla poučenější
@ka2ka píše: Vícelekarnice rekla, ze je na ruzne kozni defekty
Tak vyřešeno, psal mi odborník: Dobrý den.
Lapis by na to nefungoval, naopak místo krátkodobě zabarví. Působí oxidativní stres virovým buňkám, to se uplatní u bradavic a leptá - to se uplatní u kuřích ok. Depigmentaci kůže ale nevyvolá.
Určitě vám to rádi odstraní na klinice estetické chirurgie laserem.
Pihy se dají vyříznout. Pokud budes mit doporuceni id obvodniho nebo kozare, udelaji ti to na chirurgicke ambulanci na pojišťovnu. Jestli je malá, tak sotva jeden steh. Nechávala sem si vyndat v obliceji a na krku, bez jizev.
@sabrinafromprague píše: Více
tak to je to co jsem ti psala že pihy se vyříznou to co na to chceš pořád mantlat je na bradavice a kuří oka ![]()
Asi před deseti lety se mi udělala na hřbetu dlaně pigmentová skvrna. Taková jakou mají starý lidi, ale byla jen jedna. A hrozně se mi nelíbila, tak mě nenapadlo nic lepšího, než ji odstranit lápisem.
Asi týden jsem na ni každý večer dávala ten lápis a skvrna zčernala. Až se na ní udělal strup. Když odpadl, byla pod ním úplně bílá kůže. Od té doby barvu nezměnila, ani v létě se neopálí, prostě nic. Takže ten lápis mi evidentně ten pigment vzal. Akorát napořád. Takže místo skvrny hnědé tam mám bílou
.
Nechala bych si to radši odstranit u odborníka.