Lezení na laně vs. boulder

30
2.3.25 14:00

Lezeni na lane vs. boulder

Ahoj holky, chodim obcas na boulder, je to zabava a celkem mi to jde, ale vadi mi, ze se tam casto pada, coz mi nedela dobre na zada. Myslite si, ze by pro me bylo lezeni na lane lepsi, kdyz se chci padum vyhybat? Nebo tenhle sport proste asi nebude pro me a mam si najit neco jinyho? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3899
2.3.25 14:22

Mne přijde lezení na laně kupodivu bezpečnější, ty cesty jsou delší a lehčí (spíš vytrvalostní než silový) a když si vyberu dobrou obtížnost nepadám, max kontrolovaně vzdávám a odskakuju. Na boulderu musím jít obvykle na svoji hranu a pak padám nečekaně a blbě. Nemluvě o tom, že i když to dolezes, musíš pak seskocit dolů, ona to taky bejva vejska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
756
2.3.25 14:26

Zkus to, za to nic nedáš. Stačí si půjčit sedák, ve většině center už jsou samonavijáky. A souhlasím s Platankou, na boulderu letím dolů každou chvíli, na laně jenom občas :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14608
2.3.25 15:23

Jasan že jo, taky jsem přešla. Malem jsem si po padu na boulderu vyvrtla kotnik a zlomila nohu, tak už moc nemám zájem, nehodlám se na starý kolena zmrzacit. Lano je daleko daleko lepší v tomto ohledu. Občas tedy na boulder jdu, je to zábavné, ale nejdu do rizika a tudíž ani do padu, takže volim lezeni spíše pod své možnosti a abych nespadla. Už mám na to docela odhad řekla bych, tak i na tom laně takřka nepadam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2722
2.3.25 16:22

Ne. Už se neleze jako v 60-80 letech a padání je tam taky běžné. Navíc padáš do popruhu a ne na žíněnku, za mě na záda horší :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14608
2.3.25 16:31
@Yasmen píše: Více

Jak se lezlo před šedesáti lety fakt nevím, nicméně nikdo přece nikomu neprikazuje padat :lol:. Když nelezes jako kamikadze a hlidas si to, nepadas, maximálně si třeba u nepovedeneho kroku sednes do navijaku a ten tě snese plynule dolu. Co se týká zdraví zad, nemohu si lezeni osobně vynachválit celkově jako takové, brutálně mi zada posílila a i vdovský hrb se mi zda, že se konečně krapet srovnal a není to tak hrozne. Byla jsem už jednu dobu zoufalá, jak vypadam, a jak se ho zbavit. Ale samozřejmě člověk musí zařadit i nějaký strecink krom toho lezeckeho tréninku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
119
2.3.25 17:36

Určitě zvol lano, boulder je v tomto náročnější, je totiž nutné umět i padat. Lano je jednodušší a ohledně pádu bezpečnější. Základem samozřejmě je mít spolehlivého parťáka, který ví, že má při tvém pohybu vzhůru zároveň „dobírat“ lano (přitahovat si ho) a nenechávat ho příliš volně, protože při volném (prověšeném) lanu padáš víc metrů, než je nutné. Pak to s tebou při dosednutí cukne, což nemusí být na záda příjemné. Když je lano dobrané akorát, tak si jen příjemně odsedneš a odpočíváš. A pak třeba pokračuješ dál, nebo tě spustí dolů. Takže s lanem si vlastně i víc zalezeš, protože nezačínáš pořád od začátku jako na boulderu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4090
2.3.25 19:14

Ono to je vidět i v těch halách- na boulderu převažuje mládež a působí jako posilovna, v lezecké části je věkový průměr o dost vyšší, u nás to kolem poledne vypadá jako sedanek domova důchodců. Navíc mi přijde, že u lezení je mnohem více cest, které můžu se svými schopnostmi zkoušet, na boulderu končím poměrně brzy. Podle mě je lezení na laně zcela úžasný sport, který lze provozovat do vysokého věku a který kromě těla trénuje i mysl. Takže směle do toho :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1256
2.3.25 20:03

Na laně bez problému, jen bacha na to jištění…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5241
2.3.25 22:48

Ja na boulderu nepadam, takze si vybiram jenom takove haly, kde jsou u cest sestupovky.

Na lane padat nemusis, zalezi, jestli chces lezt na jistotu, nebo na hrane svych moznosti a sil. Ale chce to dobreho jistice. Samonavijaky osobne rada nemam, nerada odskakuju do toho volneho padu, nez me navijak chyti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43033
4.3.25 07:50

Ja jsem na lane spadla max 2×, kdo se boji, nic nevyleze, ale taky vubec nespadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze