"logika" sociálního systému

Anonymní
26.10.24 15:29

"logika" sociálního systému

Ahoj všem, prosím nechat anonymně. Pokud vadí, smazat.

Zarazilo mě něco z mého okolí. Kdo se v tom vyznáte, vysvětlíte mi to prosím? Je v tom pouhopouhá zvědavost, nic víc.

Jedna známá si hlídá, aby nevydělala víc, než nějakou hodnotu (nevím kolik), aby dostala ještě dávky od státu.

Druhá pracuje na tak malý úvazek (ne vlastní vinnou a hledá jinou práci), že vydělá méně, než je minimální mzda a tudíž musí ještě doplácet pojištění státu.

Chápu to dobře tak, že obě jsou na tom vlastně podobně, s tím, že jedna dávek zneužívá a druhá je na tom bitá, protože ji podrazil zaměstnavatel…???

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20874
26.10.24 15:35

Hurá, po BANu zpět!! :pankac:

Tak ta první je čistá vypočítavost a mraky lidí takto jedou. Novela sociálních dávek by toto měla řešit.

A druhá je holt jen v blbé situaci. Jestli ji zaměstnavatel slíbil plný a nakonec je to takto málo, tak je to podraz z jeho strany. Ale najde něco jiného a vyřeší to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.24 15:44
@Cenarius píše: Více

A chápu to dobře tak, ze co se financi týče, jsou na tom velmi podobně, že?

• Citovat
  • Upravit
LiduNe
26.10.24 15:58
@Cenarius píše: Více

Věříš tomu jo? Té novele. Za co jsi dostal BAN?

• Citovat
  • Upravit
20874
26.10.24 16:00
@Anonymní píše: Více

Ne. Můžou na tom být o desetitisice jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20874
26.10.24 16:02
@LiduNe píše: Více

Já doufám, že z toho zase nebude nějaký slunickarsky paskvil. I když mraky lidí budou knourat, jelikož přijdou o peníze „zdarma“.

A přestřelil jsem. Stane se. Špatně vyhodnocení situace a nebo luxusní práce trolla, ze bych k němu mohl do učení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
26.10.24 16:15

Tohle ti myslím nevysvětlí ani ten, kdo se v sociální systému vyzná.

A tu proto, že nezná podrobnosti obou případů. Například, jak se pozná (jak úředník pozná, že ta první si hlídá, aby nevydělala víc, zatímco ta druhá se snaží?
To, zda druhá je na tom bitá, protože ji podrazil zaměstnavatel, bude asi vědět nejlíp ona sama - v tom případě udělá nejlíp, když si najde jiného zaměstnavatele.

V každém případě malé odvody - malý důchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.24 16:23
@eumedon píše: Více

no s tím důchodem to není úplně tak, moji rodiče - matka vydělávala 35 t čistého - důchod má 24.800,–-, otec 18 t čistého, důchod 22.800,–-,
do důchodu šli oba v 2022, odpracované roky oba 42 let
ono důchod je rovnostářský, ty větší výdělky se nějak „zkrouhnou“ při výpočtu

• Citovat
  • Upravit
20874
26.10.24 16:28

Jo, důchody jsou extrémně štědré k lidem co si celý život nechali psát minimální mzdu a zbytek na ruku a lidí co vydělávali a odváděli, tak ostrouhaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
26.10.24 16:37

To je cice možné, ale oba tuhle částky nevydělávali celých 42 let, že? Mimoto - pro odvody je rozhodující mzda v hrubém.

Ale je fakt, že desetitisícový rozdíl ve mzdách vyústí v tísícový rozdíl v důchodech. Asi je to tím, že přidat na důchodech některým nelze, aniž by se zhroutil důchodový systém aq ubrat jiným taky nelze, aniž by tito spadli do finanční tísně a dostávali by pak stejně dávky pomoci ve finanční tísni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.24 17:12
@eumedon píše: Více

no, takže z toho vyplývá, že důchody jsou rovnostářské

• Citovat
  • Upravit
35681
26.10.24 17:18

No to jsi objevila Ameriku, že pracující lidí jsou bití a socky vyčůraní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8447
26.10.24 17:39

Já znám paní, která má špatně placenou práci a k tomu má brigády na černo. Něco od statu tak dostává. Takže je fin. spokojená a nemá potřebu nic měnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
26.10.24 17:46

Do značné míry jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
26.10.24 20:24

@Cenarius
Ahoj,

Já jsem te nechala zabanovat.
Zesmenoval jsi smrt dítěte jedné paní při autonehodě.
Výsměch, jak krátký Ban si dostal.
Nemel by jsi přispívat nikde a nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat