Malí astmatici

31
27.3.15 06:38

Malí astmatici

Ahoj, maminky malých astmatiků přidejte se do diskuse, byla bych ráda, kdybyste se se mnou podělily o své zkušenosti. Sama jsem astmatik, takže člověk tak trochu počítá s tím, že to jeho dítě bude mít taky, ale když se to stane, tak to prostě mrzí. Starší dcera (3) je zatím v pohodě, u mladšího syna (11 měsíců) se projevilo astma, dýchací potíže, a také z krve mu vyšlo, že je alergik (IgE 143). Teď jsme ve fázi čekání na alergologii, 20.4. Připadám si už jako magor, neustále poslouchám syna, jestli zrovna nesípe nebo nechrčí a bojím se dalšího zánětu průdušek. U mě trvalo asi dva roky než jsem dostala astma pod kontrolu a už asi 15 let jsem relativně v klidu. Chtěla jsem se zeptat, nemáte někdo v Ostravě zkušenosti s MUDr. Janem Potěšilem? Za jak dlouho se u vašeho dítka dostalo astma pod kontrolu, máte teď problémy? O jaké alergie u vás šlo, potravinové nebo inhalační? A nejvíce mě trápí, neměly vaše děti růstové nebo jiné vývojové problémy, zpoždění, při užívání kortikoidních sprejů? Nemáte nějaké odkazy na toto téma? Děkuji a těším se na vaše příspěvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17162
27.3.15 06:55

@xhanach náš alergolog už bohužel odešel na důchod. Ale od synových 3,5 let docházíme dosud na dětskou pulmologii k paní asistentce MUDr. Spilkové do nemocnice na Fifejdách. Ta syna dokázala dostat z šíleného zdravotního stavu (zanedbala první pediatrička) do relativní pohody dnes :) Bude mu za chvíli 18 let a dosud tam chodíme :)

Měl zničenou imunitu, potravinové alergie, náznak pylové (neprokázaná), atopický exém, laryngitidu a silné astma. Zákaz kolektivu, fyzické námahy. Řízením příspěvku o péči jsme neprošli, neb nebyl do té doby ani jednou hospitalizován :( Každý rok lázně nebo léčebna. Největší zvrat k lepšímu nastal mezi 6 - 8 rokem, kdy se těličko jakž takž začalo spravovat díky léčbě (vyzkoušeli jsme několikery léky, než mu sedly a zabraly skvěle), prošel si léčbou autovakcínou (doufám, že jsem to napsala správně, vakcína vytvořená z jeho bacilů v krku), absolvoval 3× adenotomii (fakt nutná).

Co se týká užívání kortikoidů, nemá to dnes na něm žádné následky, on byl celkem živé dítě, nebylo žádné opoždění, žádné výkyvy, nechutenství nebo tak. Ale každé dítě to má jinak. Dnes kortikoidy účinkují lokálně tam, kde jsou užívány :)
Hodně jsme využívali domácí inhalátor (ultrazvukový), běžně ihaloval vincentku, při nemoci jsme přidávali léky. Samozřejmostí byla úprava stravy a důsledné dodržování dietního omezení (alergie na mléko, kakao, čoko, ořechy, kečup a rajčata)

Prošli jsme si hodně blbým obdobím, ale dnes bere léky jen při potížích a nemoci (nemocný je max 1× do roka) a vyrostl z něj 185 cm vysoký chlap :)
Syn měl problémy od malička a má je dosud, i když ne už tak velké, já mám diagnostikováno astma od r 2006 a u mě se bohužel zhoršuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
isp
1387
27.3.15 09:12

@xhanach Ahoj u nás astma nemá nikdo ale dětský má podezření na ponámahové astma u syna čekáme na objednání na alergologii a klepu se jako pes, co z toho bude, nemám žádné zkušenosti :( Jen tak mimo téma mě napadlo, není Ostrava na dýchání dost špatná? Neuvažuješ o stěhování třeba někam na hory kde by bylo lépe? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
27.3.15 10:09

Ostrava je pro astmatika za trest, ale je hrozne tezke jen tak se odstehovat. Samozrejme, pokud by na tom byl syn spatne, museli bychom o teto variante uvazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
27.3.15 11:48

Zdravím a taky přidám pár svých postřehů. Mám dnes již dospělého syna ( 20 let), ale astma mu zjistili již ve 2 letech. Okamžitě mu nasadili kortikoidy a bral je opravdu ve velkém. Jak ve sprejích, tak v tabletách. Jsem z Českého Těšína, takže to se smogem máme tak jako vy v Ostravě. Odstěhovali jsme se do Jeseníků a zlepšení?? Žádné. Vysoká nemocnost a to i mladšího syna. Takže odstěhování si myslím, nic neřeší. K těm kortikoidům… Spreje mu bohužel poškodili hlasivky, takže se potýká celé dětství i teď s častým chrapotem, a to jen z jediného důvodu, že za celých 10 let, nám žádný lékař nesdělil, že po aplikaci spreje se musí vypláchnout ústa. Jinak se u něj následně přidávaly alergie, pylové, i potravinové. Astma se dostalo pod kontrolu cca po 6 - 7 letech a největší spouštěč záchvatu byla jakákoliv infekce, viróza, ale také stres, emoce. Jinak ve vývoji, ani v růstu ho to nepoznamenalo. Výborná věc je určitě čistička vzduchu, mrkni na www,proalergiky.cz .Určitě co nejvíce sportovat, nerozumím tomu, proč má řada astmatiků zákaz sportu. Nechat si ukázat na rehabilitaci míčkování ( uvolňuje spasmy při záchvatu) Jinak přeji mnoho sil, díky synovu astmatu jsem si vypěstovala úžasnou nespavost ( jen se ve spánku otočil a já byla vzhůru apod.)takže vím, co to obnáší. Jen tě mohu ujistit, že s věkem a se zaléčením se to lepší. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17162
27.3.15 12:41

@mamaho nás naštěstí upozorňují na výplach úst pokaždé, co jdu vyzvednout recept sobě nebo synovi :)

A výborné je plavání, syn plaval 4 roky v Ostravě-Porubě na kryťáku a měl jak zlepšení astmatu, celkové kondice a taky se mu pěkně v pubertě osvalila postava :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
27.3.15 13:27

Ahoj holky, ráda bych se k vám taky přidala. Mladší 11 měsíční syn se neustále potýká se záněty průdušek už snad od konce léta:(. Pediatr vyslovil podezření na dětské astma. Čekáme na vyšetření na elrgologii 8.dubna. Jsem z něj už na prášky, nevydrží být víc jaka týden ok, chrčí děsně, sípe…prostě jedním slovem :ach jo! Já sem byla jako malá holka astmatička ale vyrostla sem z toho…takže to má chudák dědičné. Do tý naší kontroly vkládám svoje veškerý naděje, musí nám tam konečně někdo pomoct. Pořád si říkám jak velká zátěž to pro to jeho malý tělíčko musí být, ty neustálý nemoci a dýchací potíže:(. Hospitalizaci mám za sebou jednu, to už bylo i s náběhem na zápal plic:(… držím nám place všem:) @isp @xhanach

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65232
27.3.15 17:33

Dcera měla spreje od 4 let na astma. Měla k tomu i velkou alergii naroztoče. Na základce brala vakcínu na roztoče a hodně to pomohlo i na astma. Teď už je dospělá a bere jen při potížích Ventolin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
12.4.15 00:13

2 Bexi: Ahoj, jak jste dopadli u alergologa. My musíme vydržet do 20. tohoto měsíce. Syn bude mít zřejmě alergii na pyly, při pobytu venku kašle a pak už pokračuje i doma. Už aby se to nějak řešilo. Můžu se ještě zeptat, brali malému krev, aby určili konkrétní alergeny? Držím pěsti a zdravím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek