Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer, ahoj. Tento účet jsem si založila proto, že potřebuji vědět, jak to vlastně mají ostatní…
Popíšu svoji situaci, pokusím se ve zkratce.
Jsem vdaná, máme dvě děti (15,12 let). Jsme spolu 19 let. Mě je 38,manželovi 41 let. Od začátku našeho vztahu nemáme společné finance. Od doby, co se narodila první dcera, posílal mi manžel na můj účet 5000 kč k mému příjmu. Nevadilo mi to, přišlo mi to normální (možná proto, že v dětství jsem prožívala v naší rodině něco podobného, spíš horšího, to by bylo zase jiné téma… vše si uvědomuji ale postupem času). Pak se narodila druhá dcera a stále finance byly stejné. Neřešila jsem to…
Prodali jsme byt ve městě a odstěhovali se na vesnici do baráčku k jeho rodičům. My bydlíme nahoře, oni dole. Což znamenalo, že jsem si musela pořídit řidičák, auto…nejezdí tu autobus. V tuto chvíli jsem viděla z mého pohledu, v tu chvíli, malý problém. Byla jsem na konci druhého těhotenství, když jsem dělala závěrečné zkoušky v autoškole. V tu chvíli jsem měla zaplacenou půlku autoškoly, na druhou už jsem bohužel neměla finance, protože jsem byla na mateřské. Musela jsem si půjčit od mé maminky, manžel mi prostě nepřispěl, nedal… nějak jsem to neřešila, nechtěla jsem se hádat…ale hodně se to ve mě pralo. Autoškolu jsem zvládla a přišel druhý porod. Obě holky císařem, všechno v pořádku. Tři roky mi trvalo, než jsem si u nás na vesnici zvykla. Po mateřské jsem nastoupila do práce, miluju svoji práci, mám ji kousek od domova a poznala jsem spoustu nových lidí, to jsem potřebovala…zvykla jsem si tu, i když je to taková samota, znám už v okolí spoustu lidí… klidně bych se rozepsala dál, ale bylo by to na dlouho… chci se teď v první řadě dostat na toto… Mám přijem 25 tisíc + 6000 mi posílá manžel. On… nevím, kolik přesně má, ale tipuji něco málo přes 40 tisíc…,tipuji podle toho, když jsem viděla jeho poslední výplatní pásku, kterou omylem nechal v kuchyni.
Chci ještě dodat… Manžel platí hypotéku, není to moc, brali jsme si „jen milion“,jen na lehkou rekonstrukci. Splátka je 3500 Kč. To je jediná splátka+ jeho paušál na telefon (640 kč), a jeden paušál dceři (270kč). Elektřinu platí jeho rodiče. Z té hypotéky si ještě pořídil auto za 240 tisíc.
Já… Paušál na tel. (640 + druhá dcera 270 ). Obědy ve škole cca 1500 kč za obě. Televize 400 kč, dva internety 840 kč. Auto mám na splátky (4500 kč měsíčně),protože na to už nezbylo (to si platím tedy sama). Veškeré jídlo, kosmetika, platím já, protože mi manžel posílá těch 6000 kč. No… Nikdy jsem nad tím moc nepřemýšlela, protože jsem si říkala, že jsme přeci spolu, jsme přeci svoji… Ale dnes nastal dost velký problém. Rozbilo se mi auto, bohužel motor, takže oprava nebude stát málo, je před Vánoci, obě holky budou mít narozeniny, v listopadu jdeme k zubarce… Dost velké výdaje tedy. A můj manžel je úplně v klidu. Tak hlavně, že on se má dobře. Jen mě to mrzí, protože až teď zjišťuji, jak je neskutečný.
Hodně mě zajímá, jestli to máte stejne, podobné, nebo úplně jiné.
Děkuji moc za přečtení a psychickou pomoc
No tak asi vidíš sama, že to není v pořádku, a jak to mají ostatní, ti teď moc nepomůže. Sepíš si na papír, co vše platite jako rodina a jak se na tom podilite třeba v procentech. Proč platíš internet a tv sama a kolik celkem projite? Oblečení platí kdo?
Nebo takhle… Kdyby jste byli rozvedený, tak ti na alimentech posílá vic a ještě ho nebudeš živit ![]()
@Miiiiiiiii píše: Více
My to máme tak, že máme sice své účty, ale po zaplacení všech měsíčních nákladů mi manžel pošle všechny zbylé peníze ke mně na účet (od kterého má samozřejmě taky kartu) a hospodaříme s tím oba. Neřešíme moje, tvoje, je to naše. Ale nevím, v čem ti to moc pomůže, každý to má jinak a neříkám, co je špatně a co dobře. Ale musím přiznat, že 6tisíc je opravdu málo… A ještě ani nevíš, kolik vlastně má.. Nebo šetří pro děti, rodinu? Určitě to je na debatu s ním, měli byste si vidět navzájem do karet a hlavně, je tu i právní nástroj a to je si nechat natvrdo vyměřit alimenty, ale to samozřejmě rodinné pohodě moc nepřidá, ale možná by o té variantě měl zaslechnout. Možná by úplně stačila debata s ním.
Každý máme svý auto…pojistku si platím sama a benzín taky…ale když dávám auto do servisu…a platím tam ty pálky…
tak mi to platí manžel…protože není vůl a ví, že mám menší plat než on…a to tak, že si nemusím ani říkat.
My nemáme společný účet. Vyhovuje nám to. Manžel mi posílá na můj účet půlku pravidelných výdajů (hypotéka, elektrika, poplatky svj, družina, obědy ve škole) - domluvená částka. Ale u nás je rozdíl, že bereme oba nad průměr. Zvládám ještě dost spořit. Běžně nákupy platíme oba, kdo jde ten nakoupí. Já obvykle věci do školy a oblečení. On věci na sport a zábavu, boty. Prostě, kdo má čas to řešit. Každý svoje auto za svoje peníze. V létě platil menší rekonstrukci, já zase dovolenou u moře. Nepreocitavame jednou ty jednou já, ale obvykle to tak +- vyjde…
My máme každý účty psané jen na sebe celou dobu a problém v tom není. Je to bezpečnostní opatření, kdyby se něco stalo. Manžel jezdí za prací do světa. Kdyby se mu něco cestou stalo. Policie během vyšetřování zablokovala účty a já se nemohla dostat k penězům vůbec nějakou dobu. Jeden neví, co se může a kdy stát. Takhle víme, že ani jeden nezůstane bez prostředků, protože peníze jsou rozložené na více účtech a každý má psané účty jen na své jméno. Takže v případě nějakého neštěstí se na účet druhého nevztahuje žádné opatření. Ale samozřejmě máme vše společné, hospodaříme společně. Nedělíme nic na moje, tvoje. Je to naše.
Máme jeden, kde chodí výplaty (menzeluv) a z toho se vše platí, druhý (muj stary), kam odkláním přebytky a ktery sem tam ukazuju manzelovi, at vi, kolik mame. Mu je to teda jedno, s penezma vychazime uplne bez problemu, ale oba hospodarime s celkem.
My s přítelem máme jeho účet (mam od něho kartu + přihlášení) kam nam oboum chodí výplata, a na můj účet (kam ma přístup partner + ma kartu) tam se šetři. Vyhovuje nám to takhle daleko vic, než mít každej svoje peníze, jako třeba jeho rodiče. Udělali jsme to po roce a půl vztahu.
Asi takhle… Nejsme svoji, společný účet máme a Neředíně moje/tvoje.
No, my společné finance nemáme. Manžel platí veškeré poplatky za bydlení, úvěr, auto, benzín apod. Mám jeho kartu, ze které nakupuji jídlo, drogerii. Ze svých peněz (aktualne rodicak) si platim svuj telefon a pak co chceme či potrebujeme s malym jako hadriky, botky, hracky a ruzny blbosti navic.
Pokud s penězi nevycházíš protože příjdou nenadále výdaje, měl by se rozhodně zapojit víc chlap. A určitě by mi bylo teda jo blbý, abych s rodinou u někoho jen tak bydlela a ještě neprispivala ani na elektrinu, vodu apod.
Takhle bych teda zit nechtela. Mame “uzitkovy” ucet - manzeluv, kam mu chodi vyplata a ja tam take neco posilam. Pak mam svuj, kam mi chodi moje vyplata a z toho se plati treba hypoteka a vetsi vydaje - kartu ma i manzel. Pak mam sporici a manzel taky, ale pristup na muj sporici nechce a ja na jeho taky ne. Vsechny penize ale bereme jako spolecne. Auto a vsechny vydaje na opravy, prohlidky, vymena kol atd se plati od me, i kdyz autem vubec nejezdim. Mam v okoli nekoli paru s rozdelenymi financemi co maji deti a vibec to nechapu ![]()
Je mi líto, jak to máte, tvůj muž bere jen benefity a sám do rodiny nedává ![]()
V období, kdy jsme děti neměli a manžel bral tak cca 45tis, posílal na můj účet 10 tis
na běžné výdaje domácnosti.
Nyní má diametrálně odlišnou mzdu, navyšoval částku, pak o inflaci a pak o dítě. Máme společné peníze, ne přístup k účtům. O penězích rozhodujeme spolu. Vím, kolik ušetří, on to ví u mě. Já většinu toho co mi přijde na účet spořím, nebo investuji a hospodařím s naprosto běžnou částkou. I v tomto případě by se hanbou propadl, nechat mě platit servis, opravu, nebo koupi nového auta. Natož v případě, kdy věděl, že vše utratím za náš běžný život.
Ahoj. My to máme tak, že každý máme svůj účet a pak máme společný, kam každý Posíláme polovinu z naší výplaty. Z této částky se pak platí veškeré výdaje spojené s domacnosti a dětmi…
Vždy by měly být platby rozděleny procentuálně ke své výplatě. Kdo bere 100tisíc, nemůže platit stejně jako ten, kdo bere 30tisíc. Doma bych se ozvala.