Máte společný účet s manželem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24946
4.11.24 12:57
@Elen453 píše: Více

trochu dětinské, ne?
máte SJM, co když si nabere úvěry, přestane se dařit…

za mne má být otevřenost a jasná pravidla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
4.11.24 13:01

@Elen453
Když nevíš, kolik vydělává ani kolik ušetří, nevíš, co si můžete dovolit. Takže o výdajích rozhoduje jen manžel? A tobě to vyhovuje? Vždyť se tím stavíš do podřízené pozice…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
4.11.24 13:07

S manželem máme účtů několik - některé na jeho jméno, některé na moje jméno, vzájemně jsme si disponenty. Hospodaříme společně a hospodařili jsme už před svatbou. Manžel s tím už tenkrát přišel sám a vyhovuje nám to. Nedokážu si představit nemít přehled o kompletních příjmech rodiny a plánovat tak nějaké větší nákupy, investice, atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22650
4.11.24 18:17
@Malpigi píše: Více

Ja to pochopila tak, ze oba maji penez dost a koupi si vse, co chce. Penize neresi, protoze je nepotrebuje resit. Vse plati manzel. Ona svoji vyplatu (rodicak) ma jen pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
4.11.24 19:34

@Oriseka
No já myslím spíš větší věci - kupuje a vybavuje se nemovitost, kupuje se nové auto, vymýšlí se dovolená. To přece funguje na vzájemné dohodě, na co spolu máme a na co ne. Pokud se na tomto domlouvat nemusí a manžel na vše má kdykoliv, tak to je samozřejmě ideální stav :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22650
4.11.24 20:01
@Malpigi píše: Více

A nebo takove rozhodnuti ani moc nedelaji. Nemovitost je vybavena. Auto nemaji ci je to manzelce jedno. O drahe dovolene nestoji. Ono se sice rika, ze lidske potreby jsou neonezene, ale jsou i lide, kteri to tak nemaji. Ja mam popravde taky v penezum takovy laxnejsi pristup. Ne ze bychom byli tak bohati, ale ja spoustu veci nepotrebuji, jsem zvykla setrit a mam to v sobe, zijeme si dost pod pomery, abych to tak nazvala. Manzel je taky zvykly setrit. Takze kdyz si taky jednou z nas chce nekdo neco koupit, tak se v tom podporujeme. Treba auto je mi proste fuk. Pro me je to dopravni prostredek, co me doveze z bodu A do bodu B a vubec se v tom nevyznam a jezdim vsude MHD. Jo, kdyby clovek ty penize musel pocitat, jestli vyjde a nebo ne, tak je to jina. Je to i tim, ze ja nejak ani po nicem netouzim a jsem spokojena. Kdyz neco chci, tak je to neco, co je v mych financnich moznostech a koupim si to. Obleceni mam nejradeji ze sekace. Celkove se nejradeji vsem obchodum vyhnu, kdyz je moznost :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
604
5.11.24 08:16

Tohle není o důvěře, ale nějakém přehledu o rodinné situaci. Člověk nikdy neví co se stane s tim druhým a pak může zůstat překvapený, když neví za co a kde se platí, jaké jsou měsíční náklady a zustatky.
Nemám stálý plat, měsíční rozdíly mohou být klidně až 30 tis., ale nemám problém každý měsíc říct manželovi jak se dařilo či nikoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
5.11.24 18:24

@Lucy75 kdybych se zeptala, rekne mi to. ( asi jsem to i parkat udelala, ale castku zapomela)
Co myslis, ze je na tom detinske?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
5.11.24 18:28

@Malpigi nevim, kolik usetri, ale ja mesicne usetrim tak 90%platu a z toho pak platime dovolene, zaklad na hypo, dopl-tek hypo, auto atd. Ted treba budu cast uspor odcerpavat kvuli rodicaku.

Proc myslis podrizena pozice? Mne to tak neprijde. Mam i svuj ucet, takze pokud bych se rozhodla nejaky mesic nic neusetrit nic a hyrit, nikdo se to nedozvi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
5.11.24 18:29

@Ulrike to je asi jedna vec, ktera mi trochu vadi - nevim, kolik platime polatky, elektrinu, vodu atd. Mozna se na to zeptam, abych mela vetsi prehled ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
5.11.24 18:34

@Ulrike ale ja porad nechapu, k cemu by mi to bylo, vedet mesicne presnou castku. Pokud je vyssi, tak si ty penize uspori nebo neco koupi, mize prece rozhodovat sam za sebe. Ted jsem treba prvni mesic po materske na rodicaku a uz behem tehotenstvi mi rikal, ze pocita s tim, ze treba obleceni si ted par mesicu nekoupi, peotoze na rodicaku budeme setrit.
Ze by si nabral uvery tomu neverim, my totiz problemy resime jako par- takze by nejdriv prisel za mnou, ze mame financni potize. My si totiz verime a 16 let uz nam to klape ( tohle muze znit naivne, je to me prvni manzelstvi)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
5.11.24 18:45

Z tvého prvního příspěvku to vyznělo tak, že vydělává jen manžel a ty vlastně nevíš, jak hospodaří, jestli něco zbývá, nebo ne. To by mi vadilo. Ale podle toho dalšího, co jsi psala, to je jinak :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
5.11.24 18:46

Já Ti rozumím. Mám to podobně. Partner vydělává hodně. Dává mi na domácnost nad rámec, platí opravy aut, a když potřebuji na víc, bez nějakých okolků dodá. Samozřejmě se snažím mu ulehčovat život, nestará se o vaření, nákupy nebo úklid. Já osobně bych ve svém pokročilém věku už s žádným chlapem svoji výplatu nedělila, :D na společném účtu jsme se nikdy nedomlouvali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
5.11.24 18:52

Neumím si představit, že by mi chlap nedal na něco, co potřebuji. Notabene, když ses nastěhovala k jeho rodině a na vesnici (to bych považovala za svoji veeelkou újmu).
Mrzí mě to za Tebe.
A rozhodně by ses ozvat měla. Nevidím důvod, proč ses „nechtěla hádat“? Není normální mít vydělávajícího chlapa a půjčovat si od rodičů. Chlap zaplatí minimum za bydlení, kde je (u rodičů) spokojen, evidentně si šetří pro sebe, a na potřeby své manželky, matky jeho dětí, kašle?
Ten by si teda ode mě poslechl. Rozhodně si rozumně promysli, co potřebuješ, a v nějaké vhodné, klidné chvíli mu to přednes.
Já bych ho v klidu rozhodně nenechala.

Příspěvek upraven 05.11.24 v 19:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
5.11.24 19:01

@Malpigi to se shodnem, to by mi teda taky vadilo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek