Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý večer,
před rokem mi zjistili melanom. Od té doby mám neustálý strach z návratu. Před deseti dny jsem si nechala vyříznout další znaménka a už začínám být nervózní, že histologie nějak dlouho trvá. Našel by se tady někdo, kdo měl stejnou diagnozu a umí si užívat život. Moc bych se potřebovala uklidnit a umět si ten život znova užívat.
Stejnou diagnózu (díky bohu) nemám, ale buď v klidu. ![]()
Vím, že se snadno říká a těžko koná, ale zkus věřit, že to bude v pohodě. Nervy ti spíše uškodí, ber to tak, že když už to tak je, tak to příjmi, protože s tím stejně nic nezmůžeš.
Život si užívej každý den jako by byl poslední (motto), protože nikdy nevíš co se může stát a to platí pro všechny i co melanom nemají.
Držím ti palce, ať to je v pořádku. ![]()
Sem po melanomu tři roky a užívam si život v pohodě. létám k moři, vychovávam děcko a nějak nemam moc čas nad tím špekulovat. což mi teď připomnělo že bych měla naklusat na kontrolu, nějak to flákám ![]()
Nemam tutu diagnozu, ale take vaznou nemoc, ktera se mi uz 2×vratila. Snazim se byt pozitivni, verit ze to bude ok. Rikam si ze kazdy muze onemocnet, tak proc se bat dopredu. Drzim palce, at jsi v poradku.
Ten strach je pochopitelný -ale to že to dlouho trvá je známka toho, že nenašli nic podezřelého - to by vám hned volali…
Obecně potřebujete ten strach zkusit neživit, ignorovat, přeladit myšlení. Protože čím víc se člověk strachu poddá, tím víc ho strach zaplavuje.
Dobré je nějak zaměstnat tělo a smysly - sluch, chuť, zrak. Mozek pak nebude mít čas vymýšlet katastrofické scénáře.
Všem děkuji za rady. Všechno co píšete, tak si uvědomuju. Mám malé děti, tak hlava je často zaměstnaná. Jednou za čas to na mě příjde a přemýšlím o té nemoci. @slunce.v.duši Taky bych chtěla být takhle v pohodě. Moře si myslím, že už nikdy neuvidím. V létě jsem se bála skoro vyjít na slunce.
@slunce.v.duši píše:
Sem po melanomu tři roky a užívam si život v pohodě. létám k moři, vychovávam děcko a nějak nemam moc čas nad tím špekulovat. což mi teď připomnělo že bych měla naklusat na kontrolu, nějak to flákám
Zivot si uzivej, ale kontroly fakt neflakej
Máma měla melanom, segra měla melanom a mě každý rok vyřezávají tak 2 dysplastické névy. Pořád si říkám, že když budu pečlivá v kontrolách, tak to budou vždy jen dysplastické a melanom se z nich nikdy neudělá a to mě uklidňuje. Akorát teda nelezu na sluníčko, já vím, že teď vylezly různé studie, že sluníčko na to nemá vůbec vliv, ale..choď na prohlídky, maž se a říkej si, že co se má stát, stejně se stane a rozhodně si nepomůžeš stresem - největší spouštěč rakoviny je stres!