Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já bych asi hledala příčinu těch kvasinek a pořádně dolecila sebe, partnera..Pořídila antibakteriální intim gel a dbala na top hygienu
Já na tohle trpěla jedine v těhotenství a dost to potrápilo. Teď s gynekologem
Taky používám tampony a nikdy bych nic jiného nepoužívala a když bych musela, tak jedině ty kalhotky..zkus třeba jinou značku
já je plánují kupovat dceři až to přijde.
@lucynka25 píše: Více
Dekuji za odpoved, kvasinky lecim, ptam se prave spise co vyhovovalo a nejmene drazdilo, abych minimalizovala riziko, ze se vrati.:palec:
Zkus si zvyknout na ty kalhotky. Pokud máš tyto problémy, asi bych nešla ani do toho kalíšku. ![]()
Ahoj, já taky používala značnou část života tampony, ale způsobují mi čím dál větší potíže. Už jen to, jak agresivně vysušují sliznici - au. Bohužel jsem skrze něj pravděpodobně loni prodělala i syndrom toxického šoku, a to jsem ho v sobě měla asi jen dvě hoďky. Zároveň vložky absolutně nesnesu, fuj! A menstruační kalhotky samy o sobě taky ne, ten pocit, jak krev vytéká a vždycky se rozmajzne… Brr, mám husinu. Každopádně, já jsem rozhodně za kalíšek, ale taky mi trvalo extrémně dlouho, než jsem našla takový, který by mi vyhovoval. To může být kámen úrazu, protože málokomu se chce kupovat x y dalších kalíšků, aby konečně zjistil, jaký mu padne. Já už dneska vím přesně, co od něj potřebuju, ale taky k tomu vedla strmá cesta a doma mi leží další 4 jednou vyzkoušené kalichy…
Každopádně u něj vnímám jako výhodu, že je z lékařského silikonu a nemusím si do sebe vpravovat bělené cosi.
@Neboj ja uz mam take dalsi na ceste, tak uvidime, alespon na ty nejhorsi dny a pak kalhotky. Nezvladam ten pocit vlhkosti. ![]()
@Anonymní píše: Více
Jsme zvláštní, já zas absolutně nesnáším ten pocit, že mám v sobě něco cizího. Co se týká vložek, tak i to je o zkoušení. U některých ani nevíš, že je máš.
Ahojky, upřímně bych klasické vložky z drogerií/obchodů moc nepoužívala, zvlášť pokud máš sklony k opakovaným kvasinkám. Většina běžných vložek totiž obsahuje plastové vrstvy (například polyethylen nebo polypropylen), syntetické savé gely a často i parfemaci. Bývají bělené chlórem a různě chemicky upravované. A jo, i když samozřejmě splňují normy, aby mohly na trh, tak za mě jde o velmi citlivou oblast těla a dlouhodobý každodenní kontakt s těmito materiály nemusí být vůbec ideální….
V odborných analýzách menstruačních produktů byly zjištěny ve vložkách i další chemické látky, například ftaláty, parabeny nebo bisfenoly, které patří mezi tzv. endokrinní disruptory = tedy látky, které jsou reálně schopné zasahovat do našeho endokrinního/hormonálního systému.
U tamponů je to podobné…bývají vyrobené z bavlny nebo viskózy. Některé mohou obsahovat i zbytky chemických látek z bělení chlórem a také tam v odb. analýzách byly detekovány parabeny etc.
Navíc vložky nejsou příliš prodyšné, takže zadržují teplo a vlhko. A právě teplé a vlhké prostředí může kvasinkám vyhovovat.
Zkusila bych raději bavlněné vložky bez parfemace, ideálně v bio kvalitě, případně látkové pratelné vložky nebo menstruační kalhotky z prodyšných materiálů. Neboj, na to se dá zvyknout, jen to chce asi čas…
Důležité je také pomůcky častěji měnit a nosit bavlněné spodní prádlo.
Za mě…čím méně chemie a více přirozených materiálů, tím lépe pro intimní zdraví ![]()
Buď jiný typ kalíšku (větší velikost, tvar) nebo zkus probiotické tampony Ellen, jsou fajn, ale pro dlouhodobé používání bohužel dost drahé.
Mně třeba kalíšek před lety od opakujících se kvasinkových infekcí pomohl. S tampóny si mi stále dokola vracely, ale jak jsem je zahodila a začala používat kalíšek, bylo po problému. Poslední cca 2 roky pak kalíšek kombinuju ve slabší dny s kalhotkami. Používat jen kalhotky mi také není úplně příjemné - v těch nejsilnějších dnech stále raději sáhnu po kalíšku, nemám ráda ten pocit „něco teče ven“ a pak sedím v mokru ![]()
Držela bych se co nejobyčejnějších neparfémovaných vložek, třeba porodnických. A často je měnit.
Ta krev se směsí bakterií, kvasinek atd. v kalhotách musí být slušné kultivační medium.
Chápu, mám to úplně stejně. Opravdu se mi z toho pocitu dělají na zadku osypky…
A to jsem byla odhodlaná se na kalhotky naučit, ale prostě ne. Jsem dost ráda, že to teď pár měsíců nemusím řešit, koupila jsem si v jeden měsíc nový kalich na vyzkoušení, troje pohodlné menstruační kalhotky jako pojistku proti protečení na noc a jako bonus ještě mycí gel pro období menstruace, no… A ten měsíc už menstruace nepřišla, otěhotněla jsem.
Tak ti budu moc držet palce, kvasinky jsou děsná otrava. Samozřejmě jistě víš o režimu, který je třeba dodržovat (dieta, hygiena a podobně), ale je pravdou, že tampony to mohou fakt zhoršit.
Ahoj, také mám opakující se kvasinkové infekce, vůbec nevím, kde jsem k nim přišla. Zkoušela jsem vše možné, nejdřív Macmiror, jenomže ten mi nepomohl a ještě barví hrozně žlutě, pak Pimafucin, Pimafucort, měla jsem i systémová antimykotika 2-krát. Nic z toho dlouhodobě nepomohlo. Naposledy na podzim jsem měla Gyno-pevaryl čípky a mastičku a od té doby je to snad ok. Ale asi bych navštívila gynekologa a poradila se. Kvasinky také „milují“ cukr, takže ten omezit. Držím palce.
Asi bych kalhotky kombinovala s bavlněnými vložkami, které bych vyvářela a žehlila.
Používám všechno možné. Ale nemyslím si, že by kvasinky musely být z tamponu, většinou bývají z dietní chyby.
Na doma mám nejraději úplně obyčejné levné vložky s hebkým povrchem, jedna vyjde asi na 1,35 Kč a měním je při každé toaletě. Na sport mám kombinaci tampon, ultratenká vložka a menstruační kalhotky, aby byla jistota, že nic neproteče nikam a nemusela jsem na tom myslet. Na konec menstruace jenom intimky do menstruačních kalhotek.
Ahoj holky, chtela jsem se zeptat, cely zivot jsem pouzivala tampony. Bohuzel se mi to stalo osudem a jednoho dne jsem z nej dostala kvasinkovou infekci. Od te doby se ji nemuzu poradne zbavit. Chtela bych se zeptat, co byste mi doporucily pri MS? Vlozky jsou pro me extremne nekomfortni, zkusila jsem i ms kalhotky, ale porad si na to nemohu zvyknout a je mi to velmi neprijemne, hlavne na noc. Kdysi davno jsem zkousela i kalisek, ale ten mi porad protekal. Myslite, ze bych mela zustat u kalhotek a proste si na ne zvyknout? nebo vyzkouset ten kalisek? Ma nekdo zkusenosti a doporuceni s MS po opakovanejch infekcich?
Budu rada za kazdou odpoved.