Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Věřím tomu že další diskuse je zbytečná ![]()
A Jinak nevím co by na tom mělo vadit pokud tam nehodlas obskocit všechny spolužáky i když ti neni 15
@Anonymní píše:
Dobry den ne mi 14let (ano vím ž bych tu neměla ještě nic dělat ale s mamkou nevychazim tak potřebuji poradit od někoho jineho)v na začátku února jedu se školou na lyžák (8. Třída)vracíme se 6 a hned 7 jedu na jarní prazdniny na lyžák s lidma se kterými jezdím od svých 6ti let, ale je problem ze já hned druhej den to mám dostat nosím tampony ale ty mi nejsou moc příjemné a vložka to samé a určitě si to chci užit jak předešlé roky bez menstruace. Možná si někdo řekne “je to normální a určitě to nějak dáš” určitě to preziju ale nevim jak budu jezdit má snowboardu. Takže bych poprosila nějaké rady jak ji opozdit ale zase myslet na to ze mi je 14. Předem všem moc dekuji(určitě se najdou lidi kteří mi nebudou verit ze jsem fakt 14ti léta holka pokud budete chtít dam vám svůj Instagram)
Ty jsi ockovana?
Spolehlivé posunutí menstruace na pozdější dobu je možné jen při užívání antikoncepčních pilulek nebo léku, který je k tomu určen (Norethisteron). Ten je ale jen na lékařský předpis, podobně jako antikoncepce.
@Anonymní píše:
Dobry den ne mi 14let (ano vím ž bych tu neměla ještě nic dělat ale s mamkou nevychazim tak potřebuji poradit od někoho jineho)v na začátku února jedu se školou na lyžák (8. Třída)vracíme se 6 a hned 7 jedu na jarní prazdniny na lyžák s lidma se kterými jezdím od svých 6ti let, ale je problem ze já hned druhej den to mám dostat nosím tampony ale ty mi nejsou moc příjemné a vložka to samé a určitě si to chci užit jak předešlé roky bez menstruace. Možná si někdo řekne “je to normální a určitě to nějak dáš” určitě to preziju ale nevim jak budu jezdit má snowboardu. Takže bych poprosila nějaké rady jak ji opozdit ale zase myslet na to ze mi je 14. Předem všem moc dekuji(určitě se najdou lidi kteří mi nebudou verit ze jsem fakt 14ti léta holka pokud budete chtít dam vám svůj Instagram)
Tak to vidím na trolla, co má uchylku na to vydávat se za 14 letou holku. Nebo tu jedna pubertacka zakládá X diskuzi. Pokud budu brát, že je dotaz myšlen vážně, tak jsou prášky na oddálení ms, ale v tvém věku bych je nebrala. Babske rady-víc vitamínu C. Ale spíš by jsi měla přijmout, že ms je normální součást zivota. Máš k dispozici vložky, tampony, kalisky, ms kalhotky. Prostě spoustu řešení. Tak proč ms oddalovat? Navíc ve 14 stejně s nikým nic dělat nemáš, tak i z tohoto pohledu ti ms vadit nemusi.
Tak dámy která z vás v době ms nevylézá z domu?
![]()
Jinak jsou stránky pro tyto úchylky určené a rozhodně to není eMimino ![]()
V tech -nacti mi chodila MS pri zmene prostredi klidne o 5-7 dnu driv. Takze typicky prisla hned po prijezdu na dovolenou/tabor, i kdyz jsem ji cekala o tyden pozdeji. Citron v tomto pripade asi nepomuze, aspon mne MS opozdil max o den, dva. Takze bud na gyndu pro leky na oddaleni - mne to psal pred skoro 30 lety Dr. kvuli dovolene u more - nebo to budes muset prezit…
Ještě můžeš stihnout otěhotnět, to budeš mít od menses klid na několik měsíců. Akorát ti na lyžáku bude docela blbě ![]()
Ať se ti to líbí nebo ne, nejlepší varianta jsou tampony a vložky, přežít 2 nejhorší dny a pak už to snad ani nestojí za řeč.
Promluv si s mamkou, mohl by ti její gynekolog předepsat Norerhisteron na oddálení MS. Babské rady jsou většinou k ničemu, ještě nikdy se mi to nepovedlo
Na lyzaku by to mohlo být dost nepříjemné, zvlášť pokud mivas těžší průběh.
Babské rady na posunutí ms nefungují. Buď to můžeš řešit s gynekologem a nacpat do sebe hormony (zbytečná zátěž pro tělo), nebo se jednoduše smířit s tím, že tu menstruaci budeš mít. Nejsi první ani poslední. Jaké tampony používáš? Ve tvém věku jsem používala O. B. mini a vážně jsem o nich skoro nevěděla. Mohla bys taky zvážit zakoupení menstruační houby nebo dokonce jsem vyčetla, že některé dívky zvládnou používat menstruační kalíšek. Poslední dobou jsou vychvalované i menstruační kalhotky, ale jejich používání, resp. praní mi nepřijde zrovna na lyžáku nebo jinde úplně vhodné. Nemohla by ses s maminkou pobavit, jestli by tě nevybavila nějakou touhle alternativou?
Když mi bylo 12, jeli jsme k moři a já měla dostat menstruaci. Mamka zašla k dr. a dostala nějaký prášky na oddálení menzes. Dala je mně, protože by mi to dr nedal. Brala jsem je 7 dní a po dobrání jsem druhý den dostala menstruaci. Nic mi to s cyklem naštěstí neudělalo. ![]()
Norethisteron. Napíšou na dětské gyndě nebo se domluvit s pediatrem. zařídit včas a začít brát taky včas.
Kdybych to tenkrát bývala byla věděla, tak jsem nemusela s menstruací absolvovat vodák, lyžák… Ten vodák, když jsme byli každou chvíli vymáchaní v řece a já se převlíkala v křoví a zahrabávala tu vodou nacucanou vložku, byl nejvýživnější. ![]()
@Petule030 používám tampax, Dobre tak já zkusím najít tu odvahu a poradím se s mamkou
Dobry den ne mi 14let (ano vím ž bych tu neměla ještě nic dělat ale s mamkou nevychazim tak potřebuji poradit od někoho jineho)v na začátku února jedu se školou na lyžák (8. Třída)vracíme se 6 a hned 7 jedu na jarní prazdniny na lyžák s lidma se kterými jezdím od svých 6ti let, ale je problem ze já hned druhej den to mám dostat nosím tampony ale ty mi nejsou moc příjemné a vložka to samé a určitě si to chci užit jak předešlé roky bez menstruace. Možná si někdo řekne “je to normální a určitě to nějak dáš” určitě to preziju ale nevim jak budu jezdit má snowboardu. Takže bych poprosila nějaké rady jak ji opozdit ale zase myslet na to ze mi je 14. Předem všem moc dekuji
(určitě se najdou lidi kteří mi nebudou verit ze jsem fakt 14ti léta holka pokud budete chtít dam vám svůj Instagram)