Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud ji tak máš odjakživa, tak to fakt nebude rakovinou, ale takováhle nepravidelnost je opravdu vhodná řešit, nejspíš nějaká hormonální nerovnováha. Pokud se ti to tak rozházelo za posledních pár měsíců, ani tak bych na rakovinu nemyslela, ale k doktorovi určitě zašla.
Držím palce, ať je vše v pořádku. Pokud jsi pohlavně aktivní, tak tu je riziko rakoviny děložního čípku, ale tohle vypadá spíš na tu hormonální nerovnováhu.
@Anonymní píše:
Držím palce, ať je vše v pořádku. Pokud jsi pohlavně aktivní, tak tu je riziko rakoviny děložního čípku, ale tohle vypadá spíš na tu hormonální nerovnováhu.
Prosímtě, neděs jí. Riziko je, ale minimální. Riziko je dokonce, i jestli pohlavně aktivní není. Ne všechno způsobuje HPV, že…Určité úplně malé riziko je i třeba, že má rakovinu plic, nebo výduť na mozku. Takhle člověk nemůže uvažovat.
@Modelína_z_Kolína píše:
Prosímtě, neděs jí. Riziko je, ale minimální. Riziko je dokonce, i jestli pohlavně aktivní není. Ne všechno způsobuje HPV, že…Určité úplně malé riziko je i třeba, že má rakovinu plic, nebo výduť na mozku. Takhle člověk nemůže uvažovat.
Já ji děsit rozhodně nechci…Samozřejmě, jsou i jiné typy rakovin (vaječníků, dělohy), které nezpůsobuje HPV, ale to riziko je fakt malé, zvlášť v nízkém věku (neříkám, že nulové, ale rakovinu mají někdy i děti
)…jenže zrovna já trpím fobií z gyn. vyšetření, řešila jsem to tady i s několika psycholožkami a psychoterapeutkami…a zmiňovala jsem se o tom i tady v diskuzi, že jsem neschopná podstoupit vyšetření a okamžitě se vyrojilo spousta uživatelek, co mě začaly strašit rakovinou a co budu dělat, pokud budu mít problém…Přiznám se, že z toho sama mám noční můry, co by se stalo, pokud bych měla nějaký vážný problém…
Když nad tím přemýšlím, tak vlastně nechození na gyndu jako by byl nějaký vážný hřích, soudě podle diskuzí. Pozor, teď netvrdím, že je zbytečné na gyndu chodit…Já vnímám nechození na gyndu asi stejně jako třeba kouření - u obojího je riziko, že může propuknout jednoho dne vážné onemocnění. Ale když někdo v nějaké diskuzi zmíní, že je kuřák, málokdo mu/ji zmíní, že si tím ničí zdraví (tím nijak kouření neobhajuji, nikdy jsem nekouřila), ale když někdo zmíní, že nechodí na gyndu/bojí se tam jít/má s tím vyšetřením problém - okamžitě se vyrojí spousta odsuzujících komentářů, jaká je to nezodpovědnost a hloupost. Netvrdím, že je správné tam nechodit - ale beru to prostě na stejné úrovni jako třeba to kouření ![]()
@Anonymní píše:
Když nad tím přemýšlím, tak vlastně nechození na gyndu jako by byl nějaký vážný hřích, soudě podle diskuzí. Pozor, teď netvrdím, že je zbytečné na gyndu chodit…Já vnímám nechození na gyndu asi stejně jako třeba kouření - u obojího je riziko, že může propuknout jednoho dne vážné onemocnění. Ale když někdo v nějaké diskuzi zmíní, že je kuřák, málokdo mu/ji zmíní, že si tím ničí zdraví (tím nijak kouření neobhajuji, nikdy jsem nekouřila), ale když někdo zmíní, že nechodí na gyndu/bojí se tam jít/má s tím vyšetřením problém - okamžitě se vyrojí spousta odsuzujících komentářů, jaká je to nezodpovědnost a hloupost. Netvrdím, že je správné tam nechodit - ale beru to prostě na stejné úrovni jako třeba to kouření
Tvuj boj, jen jsem neverila, ale rekla bych, ze pro zenu je rizikovejsi nechodit na gyndu nez kourit..
@lilith1 píše:
Tvuj boj, jen jsem neverila, ale rekla bych, ze pro zenu je rizikovejsi nechodit na gyndu nez kourit..
Rakovinu děložního čípku v ČR každoročně lékaři diagnostikují zhruba 850-900 ženám.
Rakovinu plic každoročně lékaři v ČR diagnostikují u zhruba 6500 pacientům (ano, jsou v tom i muži). ![]()
@Anonymní píše:
Rakovinu děložního čípku v ČR každoročně lékaři diagnostikují zhruba 850-900 ženám.
Rakovinu plic každoročně lékaři v ČR diagnostikují u zhruba 6500 pacientům (ano, jsou v tom i muži).
Muzu je vetsina..nicmene muze byt take karcinom delohy nebo vajecniku..to je druhy nejrozsinejsi karcinom u zen, hned po karcinomu prsu
@lilith1 píše:Ženy, které kouří, jsou těmito karcinomy ohroženy více než nekuřačky, nemluvě o dalších druzích rakoviny…ale to je fuk, nechci se tady dohadovat, co je horší či rizikovější…
Muzu je vetsina..nicmene muze byt take karcinom delohy nebo vajecniku..to je druhy nejrozsinejsi karcinom u zen, hned po karcinomu prsu
@Anonymní píše:
Zakladatelko, jak to dopadlo?
Děkuji za dotaz, kontrola proběhla v pořádku
A zítra mám volat na výsledky z HPV, nejspíše se dnes moc nevyspim ale budu se snažit myslet pozitivně.
@Anonymní píše:
Děkuji za dotaz, kontrola proběhla v pořádku
A zítra mám volat na výsledky z HPV, nejspíše se dnes moc nevyspim ale budu se snažit myslet pozitivně.
Držím Ti palce, ať je to vše v pořádku ![]()
Ještě mě napadá, jsi očkovaná? Jsem stejně stará jako Ty a v naší třídě jsme na vakcíně proti HPV (Cervarix) byly snad všechny ![]()
A brali Ti i krev? Aby mohliurčit, jestli za tím nejsou hormony?
Jinak nejsem lékařka, ale co jsem četla, změny na čípku se objeví až třeba 10 let po nakažení HPV - a to už by musely být vidět i na pohled ![]()
Bohužel mi krev nebrali, a výsledky tedy ještě nejsou ale nejpozději ve čtvrtek budou.
Ano ockovana jsem, vím že to hodně snižuje procentuální riziko ale člověk nikdy neví..
Ahoj holky, je mi 25 a doposud jsem nebyla u Gyn, jelikož mě rodiče k tomu nikdy nevedli a následně mi to v dospělosti vypadlo z hlavy, ano vím je to ostuda.
Hodlám se to ve čtvrtek napravit.
Ale chytla me neskutečná panika a úzkost..
Mám nepravidelnou menstruaci, jsem schopna vynechat i par měsíců a minuly měsíc jsem mela menstruaci 3×..
Může to být něco zavazneho?
Každopádně vyšetření mam až ve čtvrtek ale strašně se bojím toho co mi řeknou…
Předem moc díky