Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, synovi se udělala „modřina“ na noze po tom co před týdnem našel pár klíšťat na jiných místech. Myslíte že se jedná o modřinu nebo by to mohla být i borelióza? Viz. Foto
Příspěvek upraven 04.05.24 v 21:53
Muze to byt borelioza, sla bych v pondělí k doktorce to ukazat.
@DomCa635 také bych šla v pondělí k doktorovi, vypadá to dost podezřele
Za mě spíše modřina, bude záležet, jak se to bude vyvíjet. Borelioza je nad 5cm, bude se stále zvětšovat, nebolí, nesvědí.
Mne teda tohle prijde jako typicka skvrna boreliozy, sla bych
Rekla bych, ze to je modrina. Z vlastni zkusenosti ale nic nepodcenit ajit k lekari
At je to dobre.
U me byl boreliovy flek puvodne malicky, pak jsem si ho par dni nevsimala (nevim o tom, ze bych v realne dobe pred nim mela kliste), vsimla jsem si ho znovu ve chvili, kdy uz mel neco nad 5 cm v prumeru. A vsimla jsem si ho proto, ze dost bolel, jako modrina. Zastavil se na velikosti viz foto.
Nebyla jsem unavena, nemela jsem horecku ani zvysenou teplotu.
Takze urcite bych zitra zasla k lekari. Preji, at je to dobre.
Spíš modřina, není to červené, ale jako modrák, co se už vstřebává. Ale pro jistotu bych si zašla na krev.
@Janča6 píše: Více
Tak asi nemusí hned zítra, ale moc bych to ne odkladala. Ta skvrna mi přijde typická.
@Petram123 píše: Více
pokud je to borelioza, tak čím dřív bude brát antibiotika, tím líp
@vokishka píše: Více
Hele jo. O nějakej den se to ale nezblazni.
Já měla flek a doktorka mi řekla, ať se nechám za 3 týdny otestovat, že dřív by se to nepoznalo.
@Petram123 píše: Více
jenomže části lidí se to v té době v krvi neobjeví. Dceřina doktorka právě nasadila antibiotika hned, i kdyz brala krev. a teda nevim, jestli je dobre cekat tri týdny.
@vokishka píše: Více
No, ona ta doktorka byla tedy trochu divná (já byla těhotná a mám alergii na Penicillin. Doxybene je kontraindikovan. Tak jsem říkala azithromycin a ten byl podle ní kontraindikovan taky. No, borelka se potvrdila, tak mi řekla, ať si vezmu roušku a rukavice a jdu na akutní infektologii na bulovku, že mě budou léčit za hospitalitace. Tam jsem teda nešla, pac jsem měla strach, že chytnu ještě nějakou lepší smakuládu. Normálně jsem tam zavolala, šla na chronické, kde nákaza nehrozí a odešla s azithromycinem
, ale z hlediska léčby ty, 3 týdny nehrajou roli.
100% borelióza. Podobnou skvrnu měl nedávno manžel. Byla taky takhle menší. Neměla ani 5 cm v průměru.