Minimální mzda 2018 - DPČ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2740
24.1.18 00:38

@karprox Vzhledem k tomu, že tak pracujete již několik let, předpokládám, že vám v podstatě tento systém vyhovuje.
Odměnou vám dorovnávají vaše skutečně odpracované hod. Sice Vám nevychází i tak min. mzda, ale když 7920/66, tak je to 120 hod. Tohle vypadá, že jste neodpracoval 11 směn po 12 hod., ale 10 po 12 hod. Jasně, že 12 hod. směna odpovídá odprac 11,5, ale při tomhle systému těžko hledat zákon. normy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
24.1.18 04:28

Vyhovuje - to je poněkud silné slovo

Ze začátku jsem měl radost, že jsem dostal práci, po tom co jsem byl po výpovědi pro nadbytečnost 2 roky bez ní. Plat sice byl poloviční, práce v podstatě nijak zvláště kvalifikovaná, ale byl za to konečně zase plat. V předchozím zaměstnání byla práce příjemnější a zajímavější, a bylo tam i nesrovnatelné prostředí, a chodil jsem tam proto daleko raději, ale nakonec jsem se s tím srovnal. V každém dalším roce se s postupující inflací začaly i ty zbytky spokojenosti vytrácet. Když připočtu po hodině cesty do a z práce, a režii s nezbytnými náklady, je to doopravdy za hubičku. Nezbývá mi, než se poohlédnout jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
24.1.18 10:34

@karprox Tak teď je na to dobrá doba poohlédnout se jinde a nepracovat na DPČ bez dovolené, s falšováním docházky a výplatnic, s hrozbou možné výpovědi bez udání důvodu jen s 15denní výpovědní dobou a s dalšími nevýhodami…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
29.1.18 09:54

@karprox
Upřímně, já chápu, že ten kdo nastupoval na pracovní trh před 3-5 lety je dneska vyklepanej a drží si tu práci co je úplně na prd, ale v tý době byl rád, že nějakou má, zuby nehty, jen aby nějakou měl. Jenže dneska je jiná doba.
Já taky své první uplatnění hledala těch 5 let zpět a vím, jaký to byl boj. Člověka zvali max na ty místa, co byly dlouhodobě volný a věděl proč. Dostat se k nečemu lepšímu - zázrak.

Nicméně za 60,–/h jsem nedělala ani před těmi 5 lety. Natož dnes.

Osobně bych už žádnou dohodu, pokud očekávám dlouhodobou pravidelnou spolupráci nepodepsala. Prostě pracovní smlouvu, se vším všudy (dovolenou, benefity a nějakými jistotami). A ne, že budu mít prd a ještě na nalomený větvi, že za 14 dní jssme bez práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
18.6.18 11:37

Holky, vmísím se sem s dotazem. Chci práci na HPP, ale poloviční úvazek. Dnes jsem si ho byla domlouvat. Situace vypadá tak, že za plný úvazek máte 20.000. Ale za částečný musí být docíleno minimální mzda, takže prej bych měla 12200. Za čtyři hodiny denně. Opravdu to tak je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
18.6.18 11:44

@chipsa Ne, za částečný nemusí být minimální mzda odpovídající plnému úvazku, musí být dodržena hodinová minimální mzda, zjednodušeně za poloviční úvazek minimálně 6100,– Ale zas jestli ti chtějí dát víc, tak proč se bránit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
18.6.18 12:16
@j.a.n.i1 píše:
@chipsa Ne, za částečný nemusí být minimální mzda odpovídající plnému úvazku, musí být dodržena hodinová minimální mzda, zjednodušeně za poloviční úvazek minimálně 6100,– Ale zas jestli ti chtějí dát víc, tak proč se bránit :mrgreen:

Mě to tak ale řekli. Že za plný úvazek je 20.000 v hrubém. Ještě jsem se tedy ptala, jestli za částečný tedy dostanu 10.000 v hrubém? A bylo mě řečeno, že se musejí držet minimální mzdy, která je 12200. Taky se tomu divím, ale tak mě to řekli na personálním :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
18.6.18 12:40

@chipsa No, moje mínění o mnohých personálních odděleních není příliš valné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
18.6.18 12:57
@j.a.n.i1 píše:
@chipsa No, moje mínění o mnohých personálních odděleních není příliš valné…

Každopádně já počítám s těmi 10.000 v hrubém. Ale když řekli, že dle zákona musejí dát 12200 v hrubém, tak proč by si to vymýšleli? No jsem zvědavá, jak to s tím platem nakonec bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
18.6.18 13:03

@chipsa No, nejspíš protože jsou blbí a vážně si myslí, že to tak je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
18.6.18 13:25
@j.a.n.i1 píše:
@chipsa No, nejspíš protože jsou blbí a vážně si myslí, že to tak je…

Ale tak snad na personálním by to měli vědět, ne? Vždyt tam mají větší přehled o mzdách, než uchazeč o práci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
18.6.18 13:37

@chipsa Měli by vědět, ale očividně neví… Jak psala j.a.n.i1, těch 12 200 se vztahuje k plnému úvazku, u zkráceného je to adekvátně nižší částka. Jediné co mě napadá, že je mohlo třeba doplést je, že při nižším výdělku než 12 200 je nutné odvést zdravotní pojištění dopočítané z minimální mzdy, pokud nejsi zároveň státní pojištěnec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
18.6.18 19:58
@chipsa píše:
Mě to tak ale řekli. Že za plný úvazek je 20.000 v hrubém. Ještě jsem se tedy ptala, jestli za částečný tedy dostanu 10.000 v hrubém? A bylo mě řečeno, že se musejí držet minimální mzdy, která je 12200. Taky se tomu divím, ale tak mě to řekli na personálním :nevim:

Tak pak se není čemu divit, že na pozice, kde nemají 25k nechtějí poloviční úvazky, protože je to nevýhodné :potlesk:

Jinak zase mi to přijde nefér k zaměstnancům na plný úvazek :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
18.6.18 20:46
@zvidavajanca píše:
Tak pak se není čemu divit, že na pozice, kde nemají 25k nechtějí poloviční úvazky, protože je to nevýhodné :potlesk:Jinak zase mi to přijde nefér k zaměstnancům na plný úvazek :nevim:

Tak mít jako personalistu pako, které neovládá základy pracovně právních předpisů je určitě nevýhodné…

Ale nevím co je na tom, že je personalista pako nefér k zaměstnancům na plný úvazek :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65118
18.6.18 20:52
@j.a.n.i1 píše:
Tak mít jako personalistu pako, které neovládá základy pracovně právních předpisů je určitě nevýhodné…Ale nevím co je na tom, že je personalista pako nefér k zaměstnancům na plný úvazek :think:

nefér je to , že v konečném důsledku má paní na zkráceném úvazku víc na hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat