Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nesetkal se někdo s těmito pupínky?
Syn má nyní 7M, kojený ale dáváme ráno a večer kaše, oběd a ovoce (Hami). Takto jí již dlouho (od 4.M). Už asi 14 dní bojujeme s pupínky, prvně jsem myslela že se jedná o neštovice nebo číselnou nemoc, jenže teploty jsem nezaznamenala.
Pupínky se objevily cca v době kdy jsme začli chodit do bazénu (myslela jsem ze neco chytl tam, ale to by Dr poznala) a kdy jsem mu podala konzervicku az od 8M. Konzervicky ma ale nyni ty stejne co mival a stale se pupinky objevuji. Dr nam rekla, že jde o kousance a at jej nedavam na zem, coz nyni delam ale stale se pupinky objevuji. Tak je clovek jiz zoufaly. Davame Fenistil kapky a mazeme Tanno Hermal.
Moje otazka je zda se nekdo s necim takovym nesetkal dle fotek. Osobne mam podezreni na potraviny, takže musim zkouset. Zhorsilo se mu totiz i traveni - kluk co mel krasnou stolici jeden az dvakrat denne pravidelne ji ted ma nepravidelne a tlaci i v noci chudacek. Stolice je pak hodne pevna (dvakrat byly kozi bobky a vcera byla tuha jednolita pulka sede barvy a pulka blede hleda).
Takze za nazory zkusenosti atp děkuji!
V čem pereš? A necpala bych tak malý miminko 2× denně kaší. Zacpanej může být z toho.
@JancaS84 peru v Lovele, stále stejné. Kaši jsme dostali doporucene od Dr dvakrat denne, zezačátku zacpaný býval (takže kokosovy olej do kase atp)
Jde o to, že vše predtim nez se objevily pupinky jiz zvládal (vse si jakoby sedlo) a najednou tohle. Pritom se zmenilo jen to, ze jsme byli plavat a ze jsem mu omylem na cestu zabalila prikrm od 8M ale tak rikam si 7 uz mel a stejne jsme zacli driv skrz to ze byl plne kojeny (doporuceni Dr).
Jinak za fotky se omlouvam, prvni prispevek, jiz by melo byt v poradku😃
Tak jestli je to od té doby, co chodíte plavat, tak to může být reakce na chlór. Když máme v bazénu víc chlóru, tak se syn taky osypal (ale ne tolik). Také tam mohl něco chytit. Co zajít na kožní?
Ale taky bych mu nedávala 2× denně kasi. Radši mu dej 2× denně zeleninu. Ono mu to sice vyhovovalo, ale nechala bych takhle pročistit střívka. Je taky možné, že tam už má tuhý špunt. Dala bych mu glycerinový čípek, ať se mu uleví.
A jaké kase mu děláš? Na stolici je nejlepší ovesná, ostatní ho spíš zacpou
@ALIPELI otazka ale je, že když už plavat nechodím, proč se mu stále objevují ![]()
jak kdyby přes noc nebyl aktivní, tak se to zlepší a přes den potem a aktivitou zhorší, fakt nevím, začnu postupně eliminační metodu
kožní jsem psala ale bez odezvy (fotky v příloze) jelikož má objednací lhůtu až za měsíc nejdřív (je to opravdu kapacita) a nebo jit zkusit jinou kožní no, s touto myšlenkou si také pohrávám..
prvně jsem chtěla zkusit tu, zda to někdo nepozná že to měl
co se kaší týče dávám různé v kojenecké vodě - pohankova, ryzova, kukuricna, krupičná, špaldová a další a jejich kombinace… na noc vetšinou nominal alergickou páč je sladoucka a super na noc (netlačí a nema neklidne spani jakoby travil u teto) ![]()
@Azulla píše: Více
Hele zkusila bych 1-2 dny čistě jenom mléko a zeleninu, pak postupně pridavala ovoce a pak kase.
Takhle to asi nejlépe zjistíš.
Syn měl rozestoupené břišní svalatvo, takž řešení stolice bylo u nás každodenní problém ![]()
A tu na noc mu dáváš jak dlouho?
A Urcite bych šla k jiné kožní, fakt bych to řešila.
Šla bych k jiné doktorce a to hned. Zatím mazat měsíčkovou mastí.
@ALIPELI Je fakt, že sousedka co si prošla hodně věcma u dětí mi to taky doporučila. Jen kojení a cuketa a postupně přidávat.
Asi to tak teda udělám, jeden den jsem jen kojila a dala kaši sinllac a další den bylo vidět zlepšení. (Ale pak se dalsi doktorka z detske nemocnice priklonila ke kousancum a uz to jelo zpet do rezimu).
Také jsme měli rozestup svalstva (cvičení, často rourky) ale naštěstí to je již za námi.
Kaši na noc asi od 5.M a jelikož je pro alergiky atd tak na tu bych to neviděla.
Uvidím jak budeme reagovat dál po zavedení diety a kdyztak v pondeli zavolam a zajdu jinam na kozni (ta moje mi neodpovedela do ted, ale zas chapu ze u deti asi nikdy nevis na co reaguji…) Skoda je ze testy na alergie se u takovych deti nedelaji
![]()
Až budu moudřejší dám echo pro budoucí zájemce, jak to dopadlo (snad na to přijdeme)
![]()
Ahoj, tak shrnutí - vypozorovala jsem, že je to reakce na vodu - respektivě asi chlór.
Nicméně doktorku jsme opět náhodně navštívili na preventivce, kdy jsem ji popsala vývoj a ukázala fotky a ona stále trvala na štípancích, takže stále Fenistil a tanno hermal v případě potíží.
Asi za 14 dní jsem měla termín na kožní a tam mi paní doktorka řekla, že to bude jistě z jídla a že se jedná o kopřivku (mylně jsem se domnívala, že kopřivka je velkoplošná a pupínek vedle pupínku). Na ovoce mi ale malej nereagoval, tak jsem řekla, že mám podezření na chlór i vzhledem k tomu, že já mám kůži reagující na zimu, tak jestli to nemá po malej po mě… Na to paní doktorka, že to může být, vzhledem k dispozicím. Suma sumárum s Fenistilem i Tanno hermalem souhlasila i kožní a doporučila do vody a chlorem tedy moc nechodit.
Zeptala jsem se, zda se může situace zhorsit natolik, ze by z toho mohl byt atopicky exem a to pry ne, ze to jsou jine kmeny nebo co ze to urcite nemuze vzniknout, tak jsem v klidku, toho jsem se bala nejvic.
Takze tak! Dekuji vsem zucastnenym, malemu se to zlepsilo a uz dlouho jsme nemeli tak rozsahle pupinky, taky jsme mu u Balatonu ted napustili maly bazenek (jiz konecne sedi) a pupinky zadne, takze opravdu nejspis ten chlor ![]()