Mochyně ze semínek

14685
9.5.24 10:08

Mochyně ze semínek

Ahoj, koupila jsem si semínka mochyně. Ze 20 mi vyklíčily 2, a ty pak stejně nepřežily. To může být mnou, jsem pěstitel začátečník. Ale pak jsem si dala do hlíny semínka mochyně koupené ve formě plodů. Prostě jsem rozloupla plod a semínka zasadila. Ta rostou krásně. Ale říkám si, jestli takto vypěstované mochyně budou mít dobré plody. Jestli ta prodávaná semínka nejsou prostě „kvalitnější“. Máte někdo zkušenost s mochyněmi vypěstovanými z plodů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11798
9.5.24 10:22

U mochyně jsem to nezkoušela. Ale mám zkušenost u paprik, vypěstovaných ze semínek z plodů. Jeden rok vyrostly krásné, silné rostliny a měly spoustu výborných paprik. Další tři roky už se to nepovedlo, rostlinky byly slabší, plodů málo a jejich chuť průměrná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14685
9.5.24 10:41
@Titty píše: Více

Díky. Toho se právě bojím. No tak to vyzkouším a uvidím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4234
9.5.24 11:23
@Janča6 píše: Více

Hlavně se připrav, že je to vysoká rostlina, mamka ji pěstuje roky ve skleníku, aby to opravdu dozrálo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14685
9.5.24 11:26
@Menton píše: Více

Aha. To mě překvapuje. Kamarádka je měla vloni na terase v květináči a moc vysoké nebyly. A zralé byly dobře. Jen nevím, jakou měla odrůdu. No tak uvidím :D Díky za příspěvek :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
9.5.24 11:35

Mochyně se líp množí z oddenku. Jestli máš možnost někde sehnat. Nebo koupit rovnou sazeničky. S pěstováním že semínek osobně nemám dobré zkušenosti, snad až na mrkev a ředkvičky, kde to jinak nejde. Většinou mi to nevyjde. Letos jsem měla na vyklíčení slunečnice a z 10 přežily jen 4. :( a afrikány nevyklíčily vůbec, nevím proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4234
9.5.24 11:40

@Janča6 v tom skleníku je to jako džungle a těch plodů má poměrně hodně.
Jinak když pěstují ze semínek, tak si nastriham odličovací tampony, dám semínko, pokropim, ten podtacek po květináč dám do sáčku, aby to nevyschlo a samozřejmě pravidelně udržují, aby to neuschlo. Jak má rostlinka pár lístků, tak přesadíme do kelímku od jogurtu a pak až sazenici tam kam přijde, skleník, květináč, truhlík.
@Buba mara je to jednoletka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
9.5.24 11:50

@Menton tak jsem se zase poučila. Máš pravdu. Peruánská je jedlá a je to jednoletka, my máme totiž na zahradě plno těch červených, a to jsou židovské a jsou jen na ozdobu. A strašně rychle se množí právě z těch oddenků. Tak jsem si myslela mochyně jako mochyně, a vidíš, ono ne. To s těmi tampony zkusím, dobrý nápad. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11798
9.5.24 11:54

Když jsme mochyni měli ve skleníku, taky to byla velká obluda, cca 120 cm na výšku a necelý metr na šířku. Je možné, že v květináči tolik nevyroste a nebo to opravdu byla jiná odrůda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4234
9.5.24 11:59

Já mám na mysli tu jedlou odrůdu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.5.24 12:21

Dobrý typ na mochyni z plodů, příští rok to vyzkouším :palec:. Já ze semínek z plodů běžně pěstuji rajčata a papriky a výsledek je vždy výborný. Mochyni jsem právě zkoušela z koupených semínek a vzešli jenom dva žebráci. Nemyslím si, že by semínka ze sáčku byla v něčem kvalitnější než ta přímo z plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
9.5.24 12:22

nekoupila sis jinou mochyni? ona je jeste ta peruánská. ta normalni se presejva na zahrade sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
9.5.24 12:23
@Menton píše: Více

znam 2, jedle jsou obe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
9.5.24 12:25
@Buba mara píše: Více

jsou taky je jedla, jako treba bez a dalsi - vetsina to snese v pohode, nekdo si muze dat jen trochu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3659
9.5.24 12:28

Mám to podobně. Mám mochyni ananasovou. Je menší. Do 60 cm. Semínka z loňského plodu mi vylíčila, ale nové koupené ne. :( Stejné podmínky klíčení. Nevím, jestli to byla nějaká F1. Uvidím, co vyroste. :think: Mám podezření, že mi poslali stará semínka. Zdroj psát nebudu, ale není to prvně, co mi od nich něco nevyklíčilo. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí