Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, koupila jsem si semínka mochyně. Ze 20 mi vyklíčily 2, a ty pak stejně nepřežily. To může být mnou, jsem pěstitel začátečník. Ale pak jsem si dala do hlíny semínka mochyně koupené ve formě plodů. Prostě jsem rozloupla plod a semínka zasadila. Ta rostou krásně. Ale říkám si, jestli takto vypěstované mochyně budou mít dobré plody. Jestli ta prodávaná semínka nejsou prostě „kvalitnější“. Máte někdo zkušenost s mochyněmi vypěstovanými z plodů?
U mochyně jsem to nezkoušela. Ale mám zkušenost u paprik, vypěstovaných ze semínek z plodů. Jeden rok vyrostly krásné, silné rostliny a měly spoustu výborných paprik. Další tři roky už se to nepovedlo, rostlinky byly slabší, plodů málo a jejich chuť průměrná.
@Titty píše: Více
Díky. Toho se právě bojím. No tak to vyzkouším a uvidím ![]()
@Janča6 píše: Více
Hlavně se připrav, že je to vysoká rostlina, mamka ji pěstuje roky ve skleníku, aby to opravdu dozrálo
@Menton píše: Více
Aha. To mě překvapuje. Kamarádka je měla vloni na terase v květináči a moc vysoké nebyly. A zralé byly dobře. Jen nevím, jakou měla odrůdu. No tak uvidím
Díky za příspěvek ![]()
Mochyně se líp množí z oddenku. Jestli máš možnost někde sehnat. Nebo koupit rovnou sazeničky. S pěstováním že semínek osobně nemám dobré zkušenosti, snad až na mrkev a ředkvičky, kde to jinak nejde. Většinou mi to nevyjde. Letos jsem měla na vyklíčení slunečnice a z 10 přežily jen 4.
a afrikány nevyklíčily vůbec, nevím proč.
@Janča6 v tom skleníku je to jako džungle a těch plodů má poměrně hodně.
Jinak když pěstují ze semínek, tak si nastriham odličovací tampony, dám semínko, pokropim, ten podtacek po květináč dám do sáčku, aby to nevyschlo a samozřejmě pravidelně udržují, aby to neuschlo. Jak má rostlinka pár lístků, tak přesadíme do kelímku od jogurtu a pak až sazenici tam kam přijde, skleník, květináč, truhlík.
@Buba mara je to jednoletka…
@Menton tak jsem se zase poučila. Máš pravdu. Peruánská je jedlá a je to jednoletka, my máme totiž na zahradě plno těch červených, a to jsou židovské a jsou jen na ozdobu. A strašně rychle se množí právě z těch oddenků. Tak jsem si myslela mochyně jako mochyně, a vidíš, ono ne. To s těmi tampony zkusím, dobrý nápad. ![]()
Když jsme mochyni měli ve skleníku, taky to byla velká obluda, cca 120 cm na výšku a necelý metr na šířku. Je možné, že v květináči tolik nevyroste a nebo to opravdu byla jiná odrůda.
Dobrý typ na mochyni z plodů, příští rok to vyzkouším
. Já ze semínek z plodů běžně pěstuji rajčata a papriky a výsledek je vždy výborný. Mochyni jsem právě zkoušela z koupených semínek a vzešli jenom dva žebráci. Nemyslím si, že by semínka ze sáčku byla v něčem kvalitnější než ta přímo z plodu.
nekoupila sis jinou mochyni? ona je jeste ta peruánská. ta normalni se presejva na zahrade sama.
@Buba mara píše: Více
jsou taky je jedla, jako treba bez a dalsi - vetsina to snese v pohode, nekdo si muze dat jen trochu
Mám to podobně. Mám mochyni ananasovou. Je menší. Do 60 cm. Semínka z loňského plodu mi vylíčila, ale nové koupené ne.
Stejné podmínky klíčení. Nevím, jestli to byla nějaká F1. Uvidím, co vyroste.
Mám podezření, že mi poslali stará semínka. Zdroj psát nebudu, ale není to prvně, co mi od nich něco nevyklíčilo. ![]()