Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mol potravinovy je hnedy s bilou carkou na kridlech a mol satni je takovy zlaty, leskly, je mensi a kdyz sedi, tak je uzsi. A satni moli jdou hlavne po vlne, takze pokud tam mas nejake vlnene kabaty, koberecky atd. tak bude asi v tom. Do bavlny se tolik nepousti (alespon ti moji)
.
Potravinový hajzlík je tmavý
taky je mám a ještě se mi nepodařilo zjistit odkud lezou
![]()
Zdroj se hledá blbě, ale jde to. My si tehdy vyhradili jeden den volna, vyndali jsme VEŠKERÉ potraviny, odsunuli skřínku ve které byly, vyndaly z ní šuplíky a ták. Samostatně probrat každé balení potravin - co je podezřelé rovnou vyhodit, z šuplíků (z těch spár a kolejniček hlavně) jsme vyndali fakt tunu larev, takže sundat, projít nějakou šetrnou dezinfekcí. Mouky jsme v zásadě vyhazovali automaticky, téměř jakékoliv balení, které mělo na sobě aspoň jednu larvu, tak šlo pryč. No většinu zásob jsme hodili do koše
nicméně zdroj byly s největší pravděpodobností mouky a rýže, a holt od té doby dodržujeem přístný režim - mouku promrazit, otevřené skladovat v neprodyšných nádobách v kuchyni v šuplíku, který se často otevírá a je dobře větratelný. Zbytek do skřínky buď ponechat v původních obalech (pokud jsou dostatečně pevné), nebo ještě zavřít do něčeho (pokud se jedná o papírové obaly mouky, těstovin apod.). Moli se objevují stále, ale málo a fakt se asi do jídla nedostanou. Tak jednou týdně je pak fajn věci ze skřínky vyndat, vytřít tam, vyvětrat, zabít případné dospělce (larvy jsem od té doby neviděla).
No, jeste je moznost, ze tam mas druhy oba ![]()
Ne, dost srandicek, taky s tim bojuji. Satni jsou takovi leskli, zlati, potravinovi takovi tmavosedi, ale nekdy to nejde rozeznat jednoznacne, obcas jsem si temer jista, ze mam na lapaci v satni skrini v loznici potravinoveho…
Nejdulezitejsi je fakt najit zdroj. Jo, je to vopruz, u potravin probrat kousek po kousku, cokoliv podezreleho vyhazet a pokud se najde neco podezreleho, idealne vyhazet vsecko a nove skladovat v uzavrenych dozach. Bacha, ziji nejen v potravinach, ale i ve vsemoznych skvirach a tak.
Lapace jsou jen na identifikaci, ze tam jsou, ale nevyhubi je to, to chce radikalni zakrok.
U satnich tez probrat detailne kousek po kousku, ve skrinich i suplikach. Pri nakaze vsecko vyprat, vystrikat skrin, zavesit odpuzovace, levanduli, do kapes a mezi pradlo nacpat mydlo. A dat zas lapace, i do skrini, aby se videlo, jestli to zabralo. U satnich se vsude pise, ze maji nejradsi prirodni materialy, no, nasi moli bohuzel neumi cist, protoze si pochutnaji i na flisu nebo molitanu. V zime je klid, v lete k nam litaji od sousedu.
@iiiv píše:
Holky je možný, že mi lezou ze sena?
Nám žerou všechno, takže… jo
ale nemyslím si, že by to bylo obvyklé místo.
Taky jsme nedávno bojovali ve špajzu, kvůli nim nedělám „zásoby“ muk ani ničeho, v čem by se mohli množit. Zdroj jsme nenašli, ačkoliv jsme také všechno vyklidili a proozkoumali, něco také vyhodili, koupila jsem hermeticky uzaviratelné dozy atp. lapače byly plné, ale po tom, co jsme začali zavírat na noc okno a následně dali síť, neobjevili se, vypadá to, že lítali v noci za zdrojem jídla… ![]()
Máme doma ty hnědé potravinové a občas nám kromě kuchyně lezou i do šatny. Jednou ty potvory vlezly i do pokoje, „baštili“ kojicí polštář naplněný špaldovými slupkami.
Jediný účinný boj je vyházet ze špajzu všechno, na čem se pásli (často bývají v oříškách, máku, semínkách), ostatní zavřít do krabiček nebo igelitových pytlíků. A pak jen chodit po bytě a každého rychle picnout, než se stačí rozmnožit.
Lepáky nepoužívám, vadí mi, jak se tam přichytí, zpřetrhají si křídla, a pak ještě několik hodin „dodělávají“.
Holky, potrebuji pomoc s identifikaci
na 99% jsem si jista ze je to mol satni. Cca ob 2,3 dny se mi tu objevi jedna mrska. Leta bud v kuchyni nebo v loznici. Kdyz otevřu skrin zamelu se satama, bundama nic nevyletne. Ale… Bydlime v dome kde v patre bydli majitelka a my v prizemi a prave v loznici za skrini jsou dvere do mistnosti kde nevime, co majitelka ma. Je mozne aby byly odtud?? Jinak nedavno jsem si koupa saty v sekaci svetle vyprala h ed a tmave az asi za 2dny, ale nikdy pred tim se mi to nestalo. Fakt nechapu… No a hlavní otazka JAK JE ZLIKVIDOVAT???
Jednoznacne mi to nepripomina satniho mola, ma to nejaky dlouhy nohy a i ty kridla a vubec proporce mi neprijdou jako satni mol, ale spis nejaka murka, ktera k vam lita treba v noci pootevrenym oknem. Satni mol je takovej hodne lesklej, takova fakt zlata barva a ty kridla takovy jako chlupaty, ktery by na tom kapesniku nechaly hodne toho zlatavyho prasku
Potravinovej to není, ten je takovej tmavší a hranatejsi (ten zas vylit mě z nějaké mouky). Taky bych řekla nějaká murka. Jestli se bojíš satnich, dej si do šatníku třeba levanduli (nebo takové sáčky proti molum z drogerie)
Potravinovy vim ze ne, ty jsme jednou resily u tchyne. Uf, docela se me ulevilo. Kazdopadne levanduli koupim a nacpu ji skrine. Holky, diky moc.
Doma se mi objevili moli. Nějak nechápu jak. Nicméně, jsem z nich trošku zmatená. Prostě nevím, které mám. Dala jsem lapače. Začala jsem tím, že jsem dala lapač do kuchyně a komory, protože jsem si myslela, že se jedná o potravinové a zřejmě je mám v komoře v zásobách sypkých potravin. Ovšem v komoře se mi nechytl mol ani jeden. V kuchyni tak 4. Co jsem si ale všimla, mi mol lítá i nahoře v patře v jednom pokoji, kde je šatní skříň. Tak jsem si říkala, ty jo, potravinový mol doletěl až sem… tak jsem dala lapač i do té místnosti kde je šatní skříň a pro jistotu jsem lapač dala i dolu po místnosti vedle kuchyně, kdyby moli vletěli i do té místnosti (v místnosti je též šatní skříň. Ovšem v té místnosti nahoře v patře se mi chytlo molů asi pět, což mi přijde dost, na to, že by tam měli jen vletět ze zdola. Když jsem koukala na lapač, měla jsem pocit, jako bych tam mola i šatního i potravinového. Nějací jsou tací bílí a jiní jsou takový ty kteří mají půl křídel hnědých. Všichni jsou tací lesklí. V tom pokoji vedle kuchyně, kde je šatní skříň se mi též začali chytat, také mám jednobarevné i co mají křídla dome hnědé. Než jsem teď odejela na dovolenou na dva dny, nechala jsem nehoře v té místnosti omyle pootevřená dvířka od té skříně a (lapač je hned u toho) a bylo tam mnohem víc molů. Ta skříň co je dole v pokoji vedle kuchyně, ta slouží na naše oblečení, co běžně používáme a nic prožraného jsem do ruky ještě nevzala, že jsem si to jako chtěla vzít na sebe.
Každopádně… Jak tedy poznám jaký druh molů doma mám a co proti nim?