Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebuji uklidnit, sdílet zkušenost… prosím napište jak vaše děti nemoc zvládli. Synovi je 6 a mel zvětšené uzliny, dva dny zvýšena teplota a cca 4 dny únava. Dr udělal odběry a ebv potvrzeno a lehce zvýšené jaterní testy. Dr rekl klídek a zdravá strava, ne dieta. Po týdnu kontrola vse bez obtíží, odběry se udela až za měsíc. A rekl můžete ven, zdravá strava, ať se šetří. Syn po celou dobu dobre ji, pije, když nepočítám 4 dny kdy byl divne hodný, nic na něm nepoznám. Dr zněl v klidu. Ja se bojím protoze on je docela střela a nevim jak ho šetřit-teda jasne výlety neděláme, nutim ho posedávát ale úplně to nejde…muže do bazénu? Dekuji za případnou podporu a uklidnění -na netu se pisi silenosti ale také tam většinou pisi, ze je to nemoc pubertaku a ze je to individuální u každého….
Syn jí měl ve stejném věku, do klidu jsem ho teda nutila, chodil každý měsíc na sono jater a krku protože to měl fakt hodně moc oteklý, nechodil do školky, držel dietu kvůli jaterním testům
Prosim te klid… dcera mela mononukleozu v deseti letech. Mela teda hnusnou tu akutni fazi, dieta zadna, to uz dneska neplati, varit jako malému diteti. Dlouho jsme to nevydrzeli… pohyb jsem ji teda poctive omezovala, nastesti pro nas zacal kovid a nemohla na treninky ani do skoly.
@ka2ka jemu prave ty uzliny hned po par dnech opadly… jak dlouho jste byli v klidu? Školku nemame, máme prázdniny (jsem úča😂) tak si říkám ze pokud nemá túry, semtam se projde po zahradě tak snad ok…dnes kopl dvakrát do míče a ja ŠÍLENÁ…beru to tak aby nelital a nezadychal se, což se neděje-většinu dne sedím…Tak snad toto je klidový režim…?
@mag kují♥️ano od diety se upouští, obecně vlastne jime to, co dieta skoro rádi (je vybírány) akorát samozřejmě nedávám parky ano mekace ale to jsme i tak měli výjimečně… ano chapu klid-ne tréninky, ale muže tedy takovou běžnou denní aktivitu, když ma sílu? Řekne si tělo samo nebo ne?
Syn ji mel spolu s boreliozou ve 4 letech. Dlouho byl zeslably. My jsme dodrzovali dietu a klid cca mesic. Pak pomalu. Ale hrabal se z toho dlouho. Myslim, ze dieta je zaklad. Nejake povyrazeni dite mit musi, tak do bazenu bych ho pusitla, ale malo a s prestavkami, vyslect mokre plavky atd. Ne jak normalne, ze se machaji hodinu a modry pusy a ven se jim nechce ![]()
Já bych ho držela v klidu aspoň 14 dní. Sama jsem měla mononukleózu v 9 letech, byla jsem i v nemocnici, a pak měla ještě dlouhou rekonvalescenci a dietu. Dieta se teď nedrží, nicméně pořád je to nemoc, která zatěžuje játra, takže fakt bych nespěchala s nějakou aktivitou..
@Lil Kitkatt snažím se a uz to 14 dni bude… spis vlastne porad nevim co znamená klidový režim😂 (u dítěte) - nemá školku, nemá kroužky, na zahradu jdeme a držím ho od míče a trampolíně i od bazénu (dnes bulel tak se Machál v lavoru a hned do suchého…)
@cendik píše: Více
tak syn je měl přes prázdniny a do školky ho nepustili
sice mu uzliny taky splaskli hned ale uvnitř v krku to měl oteklé. V klidu čtyři měsíce.
Žádná katastrofa. Trošku méně divočit, strava pestra, bohatá na vitamíny, tuky přiměřeně (jsou mimo jiné důležitou součástí buněčných membrán), žádné přísné diety s omezením tuků. Kontrolní odběry bych ani nedělal. Sledování na infekčních ambulancích po dobu několika měsíců nemá racionální význam, pouze význam finanční.
@Doctus moc vám dekuji a vážím si odpovědi❤️ ❤️ ❤️ na netu straší se zvětšenou slezinou a játry, s najednou leukémii apod… a ja jsem si proste rekla ze to uz nesmím číst🫣
@cendik
Infekční mononukleózu prodělá za život každý, v naprosto drtivé většině případů je průběh mírný, někdy neodlišitelný od jakékoliv lehčí virózy spojené s bolestmi v krku.