Montessori MŠ pro introvertní dítko?

1214
13.3.12 18:48

Montessori MŠ pro introvertní dítko?

Ahoj všem :mavam:
protože se blíží dceřiny 3. narozeniny, je samozřejmě hlavním tématem školka. Moc se mi líbí montessori přístup a celkem ráda bych, aby dceru do m.školky vzali. Nicméně mě ale stále trápí (a tím přemýšlím, jestli je to dobrý krok), že je dcera dost introvertní, především v kolektivu stejně starých dětí, zvlášť když jich je hodně pohromadě. Když je na klouzačce a za ní další dítě (děti) pouští je do té doby, než není nikde nikdo a pak teprve jede ona, nechá si všechno vzít (a jen bezmocně ječí s výrazem „jak je to možný?“, je neprůbojná, a i když jinak komunikuje prefektně a na svůj věk dobře mluví, mezi dětmi jako když ji vypnete… Jinak je ale silná individualita, bystrá, šikovná, poměrně hodně samostatná co se samoobsluhy a třeba poklízení po sobě týče. Pohybově spíš nemotorná.

Jednoduše si říkám, jestli jí montessori přístup jen neprohloubí sklon k tomu si jet jen po svých kolejích a nezapojovat se do kolektivu? A jestli by pro socializaci nebyla nakonec lepší „obyčejná“ školka.
Nemáte s podobným dítkem v montessori školce zkušenost? Co byste radily?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
914
13.3.12 18:55

Vlastni zkusenost zatim mam jen pramalou, ale mam hodne o Montessori precetla a chodime do Monte klubiku, kde je i materska skola. Co vim, deti se tam normalne zapojuji i do spol. hrani = zpivani, tanci si a tak. Pak maji ruzne projekty, na kterych delaji spolecne a komunikuji. Neni to tak, ze kazdy ma svuj koberecek a po celou dobu se z nej nehne. Kdybych na to mela, tak prcka dam jedine do Monte skolky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
13.3.12 19:39

Proč ne :) Podle mě se tím vůbec nic nezkazí :) Moje teta bude svoje dítko dávat do montesorri školky. Její dcera má lehkou formu autismu také je velice introvertní :) podle mě svoje dítě klidně do montesorri školky dej :)

• Citovat
  • Upravit
5270
13.3.12 20:01

Potřebovala jsem pro syna (docela podobné povahy) školku nárazově ještě před třetím rokem a ve Zlíně byly na výběr dvě alternativní. Buď montessori, nebo waldorfská. Byla jsem s ním na zkoušku v obou a zvítězila waldorfská. Ale jde o to, jaké vlastnosti chceš u dcery „posilovat“. Montessoriovská je taková víc discipinovaná, waldorfská mi přišla volnější a to se mi líbilo.
Teď už syn teda bude mít 4 a chodí do normální školky, takže tu alternativní nemohu posoudit z dlouhodobého hlediska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11372
13.3.12 20:17

Dejte!Muj sym do monte skolky chodi,take neni zadny dravec a vidim,jak se mu krasne zlepsuje sebeduvera.Montessori prohlubuje sebeduveru deti,vic si veri.Nauci se pracovat jak samostatne,tak v kolektivu.Nevolila bych jinak!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5891
13.3.12 20:34

Mám stejnou zkušenost jako Susacek, i když u nás se tomu neříká klubík, ale montessori dílničky, chodíme tam 1× týdně a děti i já jsme nadšené, má to být podobné právě jako školka, aby se rodiče i děti dopředu seznámili s montessori pomůckami, systémem výuky a důrazem nejen právě na tu individualitu, ale i spolupráci dětí - čas se dělí na individuální práci a kolektivní činnosti, tak prý to funguje i v rámci školky.

Montessori se mi líbí čím dál tím víc a láká mě i udělat si nějaký kurs, pokud to vyjde, ráda bych, aby děti mohly takovou školku navštěvovat.

Asi bych zakladatelce doporučila pozeptat se, jestli v té školce není nějaká podobná možnost takové docházky, aby si sama udělala obrázek :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
503
13.3.12 20:38

já bych do montessori dala, právě v normální školce, kde bude 28 dětí by mohla mít introvertní holčička trochu problém (ale možná taky ne), v monte kladou důraz na individualitu dítěte, učí ho nenásilnou formou všemu porozumět a určitě se naučí dobře pracovat i v kolektivu a sebedůvěra se jí tam určitě posílí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
13.3.12 21:10

O montessori jsem si načetla, i díky diskuzím se člověk spoustu věcí dozví, byla jsem na setkáních, respektive přednáškách, abych věděla jak to funguje (ona teorie je jedna věc, ale praxe je prostě praxe), chystám se na pozorování reálnýho chodu třídy (čekám na termín), takže bych řekla, že přehled celkem mám.
Bohužel klubík, o kterým píše aknelinka nebo susacek, tu není.

Možná spíš řeším něco, co bych ani neměla, a asi mám i vnitřně monte vybráno (teď aby vybrali oni dcerku :lol: ), jen asi chci mít jistotu, nevím. Asi jako každá máma, prostě chci, aby to právě pro ni bylo to nejlepší, však to znáte :oops:

Ještě by mě zajímalo, asi hlavně od těch, kdo dítko v monte školce měli, nebo mají .. jak se pak projevují mimo školku? Jak to ovlivnilo jejich chování? Jen pro zajímavost .. třeba nějaké vaše postřehy. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
13.3.12 21:28

My zatím nechodíme do školy, jenom do „Prvních krůčku k Montessori“. Je to kroužek pro maminky s dětmi, malému jsou 2 roky, je to jednou týdně na 1,5h. Já jsem nadšená. Syn se tam naučil plno věcí, které bych u dvouletého dítěte vůbec nečekala, manžel to taky pozoruje. Malý se tam moc těší, vůbec ho pak nemůžu dostat domů. Byli bychom moc rádi aby tam chodil i do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14083
13.3.12 21:34

Syn chodí do Montessori školky. Není vyloženě introvert, ale velmi rád si hraje v klidu sám. Na Montessori školce se mi líbí, že se děti vzájemně respektují a právě díky těm zavedeným pravidlům to funguje dobře. Neměla bych strach, že se prohloubí její sklon jet si ve svých kolejích. Spousta činností je společných a až si dcera na školku zvykne, tak se časem připojí sama. U syna to tak bylo a doteď nechce dělat společně všechno, ale rozhodně se účastní mnohem víc činností. Promluv si o tom s učitelkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5891
13.3.12 21:57

Mě by také zajímaly názory a zkušenosti od maminek dětí už déle praktikujících montessori…hlavně jaký byl pak třeba přestup na běžnou ZŠ…nebo jestli si vybrali i montessori ZŠ??? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1556
13.3.12 21:58

Také zatím s dcerou chodím do Monty klubíku. Od září máme dohodnutou Montessori školku. Chtěla jsem, aby se pomalu seznámila s prostředím a přechod do školky byl plynulejší, příjemnější. Mám z klubíku velice dobrý pocit a hlavně vidím i radost a spokojenost u dcery, když chodíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11372
13.3.12 22:49

Muj syn chodi do monte skolky od zari.2 dny stravil s 28.dalsimi detmi v klasicke skolce.Prvni den byl celkem O.K.byl tam chvili,druhy den uz plakal.Pak jsem se dozvedela o poslednim volnem mistu v monte skolce a hned treti den nastoupil.Ze zacatku byl prekvapeny,ze tam nejsou klasicke hracky(dostal pred tim ode vsech instrukce,ze ve skolce to bude prima,ze si bude jen cely den hrat s autickama a masinkama)a najednou to bylo trosku jinak.Ale okamzite se zaklimatizoval,kazdy den mi vypravi nebo ukazuje,co se naucil.Skolka je otevrena i rodicum,odpoledne muzeme za detmi i s mladsi dcerkou,ukazujeme si,co maji za pomucky,co se naucil.Je to prinosne jak pro nej,tak i pro me.Zmenila jsem svoje chovani,respektive na tom pracuju :) Snazim se krizove situace resit jinak nez driv,klidneji a ma to vysledky.Domluvime se a myslim,ze Max vidi,ze ho respektuju jako osobnost.A on respektuje vic pravidla.Netvrdim,ze je svatousek,po navratu ze skolky,kde je klidne prostredi je jako utrzeny od retezu,ale v dobrem slova smyslu.Naucil se rict,co se mu nelibi,je sebevedomejsi,ma vedomosti,o kterych si jeho vrstevnici v bezne skolce urcite nevypraveji…Montessori neberu jen jako typ skolky,ale jako zivotni nazor,hodne to nasi rodinu ovlivnilo.I kdyz nejsem fanatik,zapojuji samozrejme i sve modely vychovy,snazime se spojit tradici nasi rodinne vychovy s monte.Pokud budeme zdravi a financne se budeme mit alespon tak,jako ted,planuju monte skolku i pro dceru a pak pro oba i skolu,ktera se bude v zari otevirat.Bohuzel je to hodne o penezich.To je jedina vyrazna vada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5891
13.3.12 22:57

Maki, moc pěkný příspěvek :potlesk:
Na sobě také pozoruji, že mě to montessori prostředí hodně ovlivňuje, ať už když jsem tam, nebo i doma se o to snažím. Proto chci právě i absolvovat nějaké kurzy, abych o tom věděla více, i o těch pomůckách, připadají mi super ;)
Tak ať se tam synkovi líbí :mavam:

A můžu se zeptat, kolik tam chodí dětí? Kam my chodíme na ty monte odpoledne, tak to je malá rodinná školička, plánují tam mít max. 8 malých do 3 let a 8-10 od 3-6let, teď v začátku tam chodí tak max. 6-8 dětí. Přijde mi to tam moc fajn prostředí, lektorky úžasné, obě dvě tam mají i děti.
Pak u nás máme asi ještě 3 jiné monte školky, už s asi více dětmi, ale tam jsem se ještě nebyla podívat, jak to funguje.

Ano, máš pravdu, o penězích to bohužel je. Ale pokud člověk chce a má nějakou tu možnost investovat do vzdělání dětí, tak věřím, že to jsou správně investované peníze :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11372
13.3.12 23:19

V to verim i ja.Cim dyl Maxik chodi do tehle skolky,tim vic jsem presvedcena,ze i kdyby na chleba nebylo…Ne,prehanim,ale opravdu jsem pripravena v pripade potreby zkrouhnout vydaje jinde,jen any deti mohly chodit sem.Nase skolka ma dve oddeleni,respektive 2 Svety,maly a velky.Max je v malem,coz je trida 10.deti(vekove smisenych,ale myslim,ze starsi 5.let tam neni+ dve ucitelky.Ted jsou sloucene oba Svety dohromady,protoze nahle musela odejit jedna ucitelka a zatim za ni neni nahrada.Ale i tak je to v pohode,ve Velkem svete jsou vetsi prostory+zahrada a pozna i ostatni spoluzaky.Meli sice i spolecne akce,ale nevidali se moc casto,tak ted si to vynahradi.Prostredi je pratelske,deti rikaji ucitelkam jmenem,vlastne i rodice :mrgreen: ,delaji se spolecne vylety a akce,je to fajn.Poznala jsem i dost ostatnich rodicu a je fajn,ze vime,ze jedeme „na stejne vlne“.
Vsak se podivejte samy…
 http://www.montessoridecin.cz/…i-skola.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin