Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, malemu 3 roky vyšla ve vyzeru z nosu Moxarella. Dostali jsme na to gentamicinove kapky. Malemu nic není ryma skoro není kdyz jsme ve ku tak samozrejme trosku cire ne. V noci spí a pres den odkašlává. Na vyter jsme šli protože měl rýmu zelenou předtím ale už po 8 dnů byla čirá. Teď se vysmrka sotva 3× denně a vůbec nic jiného mu není. Léčit nebo ne? Když nemá ani teploty? Nechci mu vytriskat všechno z nosu aby pak byl zas víc nachylnejsi na infekce. Díky ![]()
Moraxella bývá v nose u školkových dětí často. Po přeléčení dochází k rychlé rekolonizaci.
@Lebedka99 píše: VíceŽe po preleceni se často moraxella objeví znova. Je to bakterie, která se v dětském kolektivu vyskytuje naprosto běžně. Někomu může způsobit záněty dutin, jinému jen rýmu a nekomu vůbec nic. Pokud nemá nějaké vážnější projevy není k preleceni důvod.
@janickaIII no má rýmu dlouho a kasle. Co se týče teplot nebo tak, tak to je bez nic. Pouze ještě chrapti. Nedostal atb léky ale jen glicerinove kapky právě a já nevím zda mám začít kapat. Mám strach aby se ta bakterie někam nerozlezla
@Lebedka99
Vcelku běžná bakterie. Když se podají ATB, ať už lokální nebo nedejbůh celková, tak po pár dnech v kolektivu je bakterie v nose zpět.
Takže rada na závěr - stěry z nosu raději ne, vždy tam něco vyroste.
@Doctus píše: Více
Ster mu dělali na ORL protože měl zelenou rýmu která trvala už dlouho.
A nevíte zda ta bakterie nemůže jako hemofil vlézt do ucha nebo nějak se horsit?
@Lebedka99
Může dělat i záněty středouší, dutina nosní a středouší jsou propojené Eustachovou trubicí.