Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jdu si sem spíš vylít srdíčko. Není to žádná “trága”, ale celá situace mě hodně mrzí.V lednu jsem dostala docela dobrou pracovní nabídku. Jenže syn měl v tu dobu 1,5 roku, takže jsem hledala školku, kde by vzali dvouleté dítě. Po několika dnech hledání jsme s partnerem jednu vybrali. Samozřejmě soukromou, ale cenově relativně přijatelnou. Hned v lednu jsem tak volala paní ředitelce, že bychom měli od září zájem, a kdy bude možnost poslat přihlášku. Řekla mi, že v květnu bude něco jako zápis do školky, ale, že jsem jedna z prvních, takže mi malého na 100 % vezme. Měla jsem poslat ještě elektronickou přihlášku, co mají na stránkách, kde je napsáno: Posláním této přihlášky můžete získat přednostní místo v dětské skupině.
Poslala jsem tedy přihlášku, kývla na práci, šli jsme na “předzápis”, kde jsme se ještě zapisovali do listiny zájemců. Byli jsme asi třetí v pořadí. Paní ředitelka nám sdělila, že nás bude o prázdninách kontaktovat. Byl už konec srpna a nikdo se neozýval, tak jsem tam zavolala. Ve zkratce: paní ředitelka nás v listině přehlídla, přihlášky, co přišly přes web nezkontrolovala a syna mi nemůže vzít, protože už je naplněná kapacita. Málem jsem se jí rozbrečela do telefonu, že co mám teď jako dělat, že mi slíbila, že mi syna vezme a já musím do práce. Nakonec to teda nějak vyřešila, syn do školky nastoupil, ale jen na 3 dny v týdnu - a ty mi ještě určila ona. Sice mi to moc nevyhovuje, ale říkám si, že alespoň něco. Prý to má být jen na měsíc, že pak mají některé děti odcházet. Včera mi volala, že značku a skříňku, kterou syn dostal přiřazenou (chodil do školky už od srpna, aby si zvykl), mu bere a dostane ji někdo jiný. Syn měl dnes nějakou SOS skříňku bokem od dětí, nemám mu kam pověsit věci, ve kterých přijde, kam dát oblečení na ven. Do toho jsem pak zjistila, že maminky, jejichž děti nastupovaly dnes, si značky vybíraly samy, kdežto nám byla přiřazena. Já jsem z toho všeho taková špatná, partner je neskutečně naštvaný, uvažuje, že syna ze školky odhlásí, já nevím, co mám dělat; syn je v MŠ spokojený, učitelky jsou výborné, jen prostě ta organizační stránka mě štve a mám strach, co to bude příště. Jediné štěstí, že syn není starší, aby se mě zeptal, proč má věci bokem od dětí…
Jak byste se zachovaly? Nebo řešily byste to nějak víc? Hodně mě mrzí, že je syn takhle “separovaný” a my se musíme přizpůsobovat a ustupovat ostatním maminkám jen proto, že ředitelka má nepořádek v papírech.
Já bych se s ředitelkou o tom pobavila, nelíbila by se mi ani ta skřínka a chtěla bych alespon slevu. Ale já bych hledala jinde.
Solidní bordel tam paní ředitelka má, dvojnásob pokud je ta školka soukromá ![]()
Nicméně uklidním tě, že i státní školky a školky někdy umí pekelně nastvat svým přístupem
Já už z naštvanosti nejednou i brečela
![]()
@ludmilaadamkova píše:
@Bubla BůčkováVy byste potřebovali školku do které chodíme my. Sami ceši 3 učitelky na 20 děti.
Třída taky smíšená ale víc větších než menších…malá by ti ho rozmluvila. By mu vymluvila díru do hlavy pořád by se ho na něco ptala.
akorát byho asi naučila par sprostej básnicek.
My budeme mít problém příští rok protože příští rok to bude odiko předškolá a všichni kamarádi co nebudou mít odklad ji odejdou do škol. Fakt nevím co tam pak ten další rok bude dělat.
Na druhou stranu si nedokážu představit že by už za rok šla do školy. Fakt nevím jak se mám rozhodnout.
Zkus na jaře poradnu, máš ideálního adepta na předčasný zaškolení. On by potreboval i po ty sociální stránce no, jako rozdychavam to těžce, když mi jedna maminka řekla, že jejímu bude v zimě 4 tak to se mnou málem svihlo. Školka známá tím, že dělí děti podle věku, myslela jsem, ze to bude prostě jeden školní ročník. Teď dávali fotky, takový prtata… potřeboval by nějakého tahouna, už jsem právě doufala, že bude i s předškoláky, trénovat tužku a tyhle věci. Chtěla bych nějakou útěchu, ale jako těžce to rozdychavam…
Holky, obnovuji diskuzi zase po týdnu. Já jsem se vám tak naštvala…
Když mi ředitelka minule určila dny, které bude syn do školky docházet, tak mi k tomu řekla, že to jsou dny, které jsou pevně dané, ale když bude v jiné dny místo (tj. když nebude plný počet dětí), tak můžu syna do školky dát i v ty dny, že to tak maminky běžně dělají. Minulý týden jsem tomu byla i svědkem, že jedna holčička chodila místo jiné celý týden.
V neděli byl poslán seznam, které děti jdou které dny do školky a ve dny, které syn nemá určenou docházku, bylo několik volných míst. Tak jsem hned psala ředitelce, že bych syna ráda dala do školky na celý tyden, když tam je místo. (Hodně by mi to pomohlo v práci.) Odepsala mi na to jen, zdali by to šlo bez spaní (takže mi vlastně vůbec neodpověděla na můj dotaz). Nechápala jsem proč, syn nemá se spaním ve školce vůbec problém, ale domluvily jsme se, že ať to nemusíme řešit přes SMS, že bude v pondělí odpoledne ve školce, tak jak budu vyzvedávat syna, tak se domluvíme. Syna vyzvedával ale odpoledne partner, takže jsem ho se situací seznámila, ale přijel ze školky s tím, že ředitelka tam nebyla.
Včera, jak jsem vyzvedávala syna já, jsem se bavila s p. učitelkou, jestli má seznam dětí, které mají jít dané dny do školky. Ve volné dny, o které jsem ředitelku žádala, náš syn dopsaný nebyl, ale učitelka mi řekla, že klidně syna do školky dát můžu, že se spaním problém nemá, že je naopak hodně šikovný, jen nemá nahlášený oběd, tak si ho budu muset před ním vyzvednout. Domluvily jsme se, že syn tedy přijde, ale ať dám vědět ředitelce. Tak jsem jí psala SMS a obeznámila ji se situací.
Naše konverzace se vyvíjela následovně: Ř: „Tak si vezměte krabičku na oběd, nestihnu ho odhlásit.“
Odepisuji: „Ve školce mi bylo řečeno, že žádný oběd nahlášený nemá, že nebyl ani napsaný na seznamu.“ Ř: "Ano, máte pravdu, spletla jsem si Vašeho syna s jiným, ale zůstala bych u těch dnů, které jsme si domluvily. Já to pak musím zapisovat to systému na ministerstvo a takhle to nedám.”
Nevím, co se píše do systému na ministerstvo, partner je také vystudovaný pedagog, dělal nějaký čas v soukromé školce a říkal, že je „jedno“, kolik je ve školce dětí, jen v ten jeden den nesmí být větší počet, než je povolen. Odepsala jsem, že proč mi tedy tvrdila, že mohu syna dávat do školky i ve dny, kdy bude volno, když vlastně nemůžu. A že syn měl pro přijetí stejné podmínky jako jiné děti (narážka na to, že jiné děti mohou chodit ve dny, které nemají, ale náš syn nemůže). Na to mi napsala, že podmínky stejné měl, jinak by ho ani nepřijali a ať necháme jen dny, které jsme si pevně stanovili a od října už snad bude moct chodit celý týden. To slovo snad mě docela zvedlo ze židle, protože mi od začátku tvrdí, že od října to už je tutovka.
Já vůbec nevím, co mám dělat, ten přístup je strašný, včera jsem kvůli toho i brečela vzteky. Já jsem ředitelce vyšla vstříc v tolika věcech, musela si nastavit v nové práci zvláštní podmínky, což mi taky nebylo úplně příjemné. Nad změnou školky uvažujeme (pokud od října nebude moct na celý týden), ale kromě ředitelky tam žádná negativa nejsou.
Dobrý den, můžu se zeptat, do jaké školky syn chodí? Náš má teprve nastupovat v únoru, ale už od první komunikace jsou samé zmatky. Děkuji
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@Bubla Bůčková
Vy byste potřebovali školku do které chodíme my. Sami ceši 3 učitelky na 20 děti.
Třída taky smíšená ale víc větších než menších…malá by ti ho rozmluvila. By mu vymluvila díru do hlavy pořád by se ho na něco ptala.
akorát byho asi naučila par sprostej básnicek. 
My budeme mít problém příští rok protože příští rok to bude odiko předškolá a všichni kamarádi co nebudou mít odklad ji odejdou do škol. Fakt nevím co tam pak ten další rok bude dělat.
Na druhou stranu si nedokážu představit že by už za rok šla do školy. Fakt nevím jak se mám rozhodnout.