Musí soused stříhat živý plot prorůstající mým plotem?

361
5.10.16 19:39

musí soused stříhat živý plot prorůstající mým plotem?

Dobrý den, potřebuji poradit. Sousedův živý plot nám prorůstá naším pletivovým plotem. Máme jejich větve už víc než metr na našem pozemku. Je to pořád dokola. Za tři roky co pozemek vlastníme ostříhali poprvé letos na jaře. Je to asi habr a rychle roste. Už máme větve opět víc než metr na pozemku. A dnes řekla sousedka manželovi dost arogantně, že nic stříhat nebudou, že prý až na jaře. Že to není jejich povinnost ale pouze dobrá vůle. Mi se to nezdá, protože nám ty větve ničí náš plot a dost nás omezují při užívání pozemku. Máme právo to požadovat? Máme se obrátit na obecní úřad? Musím ještě napsat, že plot je vysazen cca 30-40 cm od hranice pozemku a je vysoký cca 230 cm. A také dost stíní. Nebaví mě se pořád dohadovat. Mohu požadovat odstranění plotu? Další problém je i listí co z něj padá. Kdyby byl plot ostříhaný nepadalo by k nám tolik nepořádku a klidně bych listí shrabala, ale proč mám hrabat tuny listí z jejich neudržovaného plotu co nám přesahuje víc jak metr na pozemek? Tento plot je po celé hranici pozemku cca 30 m a celou tuto stranu zahrady nemůžeme ani pořádně užívat. Jaké mám práva a jaké mají oni povinnosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
290
5.10.16 19:44

Mám pocit, že máš právo sama větve šetrně ostříhat s přihlédnutím k vegetačnímu období a plot tak ze strany tvého pozemku udržovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43034
5.10.16 19:47

Ten zivy plot je jejich a musi se starat, aby vas neomezoval. Pokud nedojde k dohode, tak ho muzete vy ustrihnout na hranici pozemku setrne a v souladu s obecnymi pravidly rezu keru - mohou mit pravdu, ze az na jare, mozna by to rez tedka znicil - to nevim.
Na jakou instituci se obratit nejlepe nevim, zato me napada spousta nepeknosi, ktere by se jejich habrum daly provest, jako nejsolidnejsi me napada postavit si plot zdeny ci z vlniteho plechu misto pletiva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
5.10.16 19:48

My máme naprosto tentýž problém. Bohužel, tvůj požadavek na souseda, aby stříhal větvičky ž. plotu, které vám prorůstají plotem, nemá oporu v zákonech. Probírala jsem to i s kamarádkou, právničkou. Kde dohoda není, máš dle zákona, tak akorát „právo“ stříhat větvičky a dokonce šetrně odstranit prorůstající kořeny plotu.

My to řešíme tak, že než se dohadovat, nechat se vysmívat a čelit něčí aroganci, budeme si ty větvičky stříhat elektrickými nůžkami, nebo potáhneme plot fólií, kterou by větvičky neměly prorůstat.

Na obec se také můžete obrátit, ale mám pochyby, že by se problém dlouhodobě reálně vyřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
5.10.16 20:03

@Monali tcháni takto řešili s obcí lískáče. Soused je má hned u plotu, nestříhá to vůbec, je to obrovské, ani to pořádně neplodí. Tchýně na zahradě nemá jediný listnatý strom ani keř, ale na podzim má hromady listí. Jednou jedinkrát ho přes dlouhé tahanice přes obec donutili to ostříhat, ale od té doby na to zase nesáhl a tak keře lískových ořechů zase dosáhly monstrózních rozměrů.

Ve vašem případě bych udělala pevný plot. Dvoumetrový. Občas se prostě domluvit nejde :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
5.10.16 20:03

http://www.czechpoint101.com/…tahy-ii-dil/

„Představte si jinou situaci. Uděláte si krásnou zahradu s bazénem a jeho solárním vyhříváním, lehátka, kde se rádi sluníte a opalujete, no zkrátka pravou idylku. Najednou přijde soused a rozhodne se udělat si živý plot z tújí a vysází Vám 3 metrové túje rovnou u plotu. Stín z těchto tújí Vám přikryje celou zahradu a slunění je konec. Zde Vás naštěstí NOZ také ochrání. Jednak dle § 1013 odst. 1 NOZ se musí soused zdržet takového jednání, které Vám nepřiměřeně omezuje užívání Vašeho pozemku – a stín je tam konkrétně také jmenován – a také dle § 1017 máte právo požadovat, aby soused tyto stromy ani k plotu, který s ním sdílíte, nesázel. Pro stromy, jejichž obvyklá výška dosahuje více jak 3 metry, stanovuje zákon taktéž 3 metrovou vzdálenost od sousedního pozemku, pro stromy menší pak 1,5 metru.“

Živý plot sousedů zasahující na váš pozemek vás omezuje při užívání vašeho pozemku, takže jsi v právu ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
5.10.16 20:37

Kup rondup, z vaší strany to postříkej a máš klid komplet od celého plotu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
5.10.16 20:42

S něma se domluvit nedá, takové sousedy nám byl čert dlužen. Když ty větve ostříháme, co s tím odpadem? Je to 30 m, odpadu tak na plný vozík za auto. Mám jim to dát ať si to zlikvidují? Nebo jim to naházet přes plot? A listí? Asi jim v noci poletí přes plot:-). Uvažujeme, že tam uděláme ten betonový plot z plátů co se zasouvají na sebe. Potřebujeme na to jejich souhlas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26862
5.10.16 20:45
@terinka4444 píše:
Kup rondup, z vaší strany to postříkej a máš klid komplet od celého plotu
:palec: :palec: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
5.10.16 20:46

@terinka4444 jj taky řešení :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ivulinak83
5.10.16 20:48

No ty brďo, tak to by bylo něco pro mě. Vzhledem k tomu že od začátku října je vegetační klid, vzala bych nůžky a ostříhala to sama. Ale čím víc se to bude stříhat tím víc to poroste. Zajděte se zeptat na životní prostředí, popř. Na obec co s tím. Nemůžou vás omezovat na vašem pozemku :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
361
5.10.16 20:49

@Pudloslava těch nepěkností mě napadá plno, ale aby ještě nakonec oni netahali po úřadech nás :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ivulinak83
5.10.16 20:51

A větve a ten šrot jim hoďte na zahradu. No bych zabíjela. Někteří lidi jsou fakt telata :cert:

• Citovat
  • Upravit
6024
5.10.16 20:51

Nakup 10 kilo soli, rozmíchej každé kilo v 10 litrech vody, pozalévej to…
Udělej párkrát a máš klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
5.10.16 20:53

Levnější a účinnější je savo :andel:. Postříkat savem a máš pokoj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí