Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
4,5 leté dítě dostalo na zápal plic, jen kašel, bez teplot ale potvrzen poslechem Sumamed na 5 dnu. Vsichni ted maji Klacid, co jsem cetla dava se spis ten. Neni Sumamed dost drijak? Meli jste taky nekdo? Diky
Mě to přijde nastejno. Dcera měla v létě ještě větší nálož léků a na 10 dní. Měla k tomu i horečky.
Můj syn má na mykoplazma Klacid, ale zas to má na deset dní, no.
U nás všichni Klacid/Fromilid na 14 dní a ne všem to zabralo, měli jsme to celá rodina, já se s následky potýkám doteď, víc jak měsíc po doléčení…
@glutengeek
Dcera mela Clarithromycin 250 na 10 dnu, ja Azithromycin 500 na 3 dny. Vylecily jsme se obe, ja se z toho hrabala dele, ale nevim, zda to bylo druhem ATB. Na Mycoplasma by to melo zabirat oboje.
@Hobitka píše: Více
Můžu se zeptat - po tech deseti dnech už bylo všechno úplně ok? My s atb nemáme moc zkušenost, ale jednou měl hemofily a dostal Zinnat a do tří dnů byl úplně bez obtizi. Ten Klacid teď bere šest den a kašel pořád má, i když menší. Tak use z toho taková nesvá. Děkuji.
@Eva2610 Kasel trval dlouho, ty cca 2 tydny - dcera mela i inhalator pro usnadneni cisteni (ono - laicky receno - mikroorganismy proste v plicich natahnou brka a musi to ven). Pokud je kasel produktivni, tak bych se nebala. Jsou to urcite mykoplaymata?
@Hobitka píše: Více
No říkala to doktorka, Klacid určitě zabírá, je to mnohem lepší, přestal kašlat v noci a tak. Vykaslava dobře, tak snad to bude dobrý.
Sumamed na 5 dnů je více user-friendly než 10- až 14denní léčba klaritromycinem. Sumamed raději 10 mg / kg / den.
Diky za odpovedi. A muzu se zeptat jeste jake meli deti priznaky? I teploty nebo jen kasel?
@glutengeek horecky 10 dni, davivy kasel, schvacenost, dehydratace. Skoncila v nemocnici, v 5 letech. Zaroven ji ale k tomu zjistili nejake dva typy viru ze skolky a i v te dobe zacinal covid, asi kombinace vseho dohromady. Jaka antibiotika tehdy dostala uz nevim, ale zabrala rychle. Pak jsem to chytla ja a to same.
Jasně, antibiotika se líší, ale pokud váš doktor předepsal Sumamed, má k tomu určo důvod. 🤓 Moji kluci měli ten Klacid, když měli něco podobného… Dycky mám ale raději se pečlivě protáhnout s konzultací s pediatricks😉! Aaa zkontrolovat, že vytáhnete ten žádoucí sirupek až po jídle, aby se nic nezměnilo. 😄