Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. Můj chlapeček 3,5 má od 3 hodin rýmu po odsátí takovou pruhlednou a suchý dávivý kašel, teplotu má 37,2 před odečtem. Doktorku jsme bohužel nestihli. V lèkarně mi dali nasivin a tussin na kašel prý nic jiného nemůže. Myslíte že sním mám jet zítra na pohotovost mám strach z toho kašle, aby z toho nebylo něco víc. Díky za odpovědi.
@baibr my měli rýmu v necelých 2 mesicich a zabralo odsavat odsavat odsavat a mořská voda. Kaslala vzdy kdyz mela plny nos a teklo ji to do krku. Ale pokud se ti ten kasel nezdá, tak bych jela klidne na pohotovost jiz dnes. Nez použit nejake doporučené kapky na kasel z lékárny, bez doktora. V tak nízkém veku ![]()
Jestli ma 37,2 pred odectem, tedy 36,7 po odectu, tak bych nikam nejezdila, prostrikla mu nosik, odsala a dala kapky. Chapu, ze mas strach, ale tohle na pohotovost neni, navic bych mela vetsi strach, ze chytne neco na pohotovosti. Rymu ma pokud chapu dobre jen tri hodiny
neboj, to bude dobre. Na pohotovost bych jela, kdyby mu vyjela teplota a nesla srazit.
To neni u mimina ani zvysena teplota, rozhodne ji do 38 nesnizuj, dokud nema horecku nebo jine problemy, tak bych ho k doktorovi netahala. At je v teple, hodne pije, odsavej nudle, klasika.
Rozhodnuti je jen na tobe. Nikdo ti neporadi, protoze na dalku usoudit nelze. My jsme ted taky resili u 3m nahle vzniklou rymu. Dusil se, davil, kaslal jak mu to zatekalo do krku. Davali jsme nasivin a v mezidobi Libenar a jak pisou vyse, tak odsavat, odsavat a zase odsavat ![]()
Pisu jen co nam rekla mudra, ale jak jsem psala na zacatku, je to jen na tobe a nechci strasit. Protoze ja sama nebyla nadsena, abych ho tahala k dr a tam cekal, kdyz to mohl v klidu vylezet. Ale jestli se ti ten kasel nelibi zajedte. Me totiz dr rikala, ze u takhle maleho mimca muze vzniknout bronchitida rychle a i virovy zapal plic a takoveto male deti hospitalizuji. Je to trochu neco jineho nez kasel u 5 leteho.
At jste brzo fit ![]()
@baibr nemá ani zvýšenou teplotu.. neřešila bych, max odsávala.. můj sem tam zakašlá, taky jen čekám, co z toho bude
pokud by chrchlal nějak víc, tak pak pohotovost ![]()
Ahoj, zatím bych to řešila tak, jak radí holky. Ale je potřeba hlídat dech, dcera byla v 1 měsíci nachlazena (rýma nesla absolutně odsat a suchý kašel) a mela mělký rychlý dech a byly jsme několik dni v nemocnici..
Mám doma 6 tydenní miminko s rýmou a kašlem. Dle doktorky máme zvlhčovat vzduch, odsávat nos, zvlhčovat sliznici mořskou vodou a dát do zvýšené polohy. K dr. máme vyrazit v případě teploty nebo když spozoruji propadávání hrudníčku, což by prý mělo signalizovat náběh na zánět průdušek.
Máme prcka 3 měsíčního. Straší tahá ze školky bacily, takže první rýmu měl snad v šestinedělí. Podložit ho v postýlce, ať mu ty hleny dobře stékají, Libenar, odsávat a taky se u nás osvědčil trošku chladnější vzduch. Z tepla se mu jich tvořila více. Kašlat může z těch hlenů, které tečou do krku nebo taky ze suchého vzduchu - to pak stačí mokrá plenka na topení.
Presne jak pisou holky, pockala bych do zitra, jak se vyvine. Dvoumesicni syn mel taky rymu, zacal lehce pokaslavat, bez teploty. Za 4 dny se kasel zhorsil a skoncili jsme v nemocnici. Takze to pozoruj a pri zhorseni urcite jed. Syn se uplne dusil a mel zachvaty kasle.
Děkuji všem moc rady. Nebudu tedy plašit a vyčkám. Chudáček malý před chvíli teptve usl. Jinak spinka celou noc. Musela jsem ho uhuštat pořád plakal.