Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky, dlouhodobě řeším nadýmání a plynatost, dostala jsem se do té fáze, kdy jsem to začala řešit s obvoďákem, protože už nevím co, ten mi dal samozřejmě nabídku kolonoskopie, tu zvažuji i z toho důvodu, že mám po porodech problémy.
Nicméně jsem se hodně snažila omezit mléko, což je u mě problém. Prošla jsem krevními testy na lepek, ten je v pořádku(kolonoskopie by to možná i potvrdila). Nasadila probiotika 2× denně a čistě náhodou omezila kávu a ejhle malinkaté zlepší, ne 100 % ale funguji bez bolesti břicha i část odpoledne.
Vyzkoušela jsem během let spoustu léků na nadýmání, enzymy a NIC na mě nezabírá. Občas to řesím imodiem a mám fakt celý den klid, ale nechci to takhle. Že by ta káva dělala neplechu? Já jí mám jen 1× denně ráno.
Trpí tu někdo podobným problémem, já mám pocit, že sem v tom sama
![]()
@veeeraf píše:
Ahojky, dlouhodobě řeším nadýmání a plynatost, dostala jsem se do té fáze, kdy jsem to začala řešit s obvoďákem, protože už nevím co, ten mi dal samozřejmě nabídku kolonoskopie, tu zvažuji i z toho důvodu, že mám po porodech problémy.Nicméně jsem se hodně snažila omezit mléko, což je u mě problém. Prošla jsem krevními testy na lepek, ten je v pořádku(kolonoskopie by to možná i potvrdila). Nasadila probiotika 2× denně a čistě náhodou omezila kávu a ejhle malinkaté zlepší, ne 100 % ale funguji bez bolesti břicha i část odpoledne.
Vyzkoušela jsem během let spoustu léků na nadýmání, enzymy a NIC na mě nezabírá. Občas to řesím imodiem a mám fakt celý den klid, ale nechci to takhle. Že by ta káva dělala neplechu? Já jí mám jen 1× denně ráno.
Trpí tu někdo podobným problémem, já mám pocit, že sem v tom sama![]()
tak to prostě zkus vysadit. A kolonoskopie neslouží k testům na lepek, na to je gastroskopie.
Ráda nadýmá laktóza. Musíš vysadit úplně a pak uvidíš. Mně třeba vysazení laktózy pomohlo velice, pak i vysazení lepku. Nakonec až po letech, spoustě diet a zbytečných vyšetření došlo na přeléčení lambliií metronidazolem a od té doby, několik let už to je, mám po veškerých potížích. ![]()