Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeji pěkný večer,
náš malý má alergii na vejce a za měsíc 3. narozeniny. Ráda bych mu udělala dort bez vajec, aby už ho taky mohl. Do teď dostal dvakrát k narozeninám dort dělaný z vajec a nejedl ho. Je pravda, že ani nechtěl. Dělala tchýně s tím, že bez vajec to prostě nejde. Letos jsem si postavila hlavu a řekla DOST, Matyáškův dort bude bez vajíček, a na její udivený výraz jsem prohlásila, že si ho klidně upeču sama. Tak co myslíte, jde to? Klasický dort asi ne? Nebo jak? Napadl mne ovocný s tvarohem, ale tam jsou piškoty, v nich jsou vejce taky. Ještě nějaký nápad? Budu vděčná ![]()
Já dělala pro syna dort vez cukru, ale je vlastně i bez vajec. Naspod dám sušenky Dukáty, mají ve zdravý výživě, vejce tam nejsou. Na to krém z tvarohu a zakysaný smetany, pro 3letýho může být i cukr, a rozmixovat trochu jahod a banánů. a nahoru vyložit z jahod a banáů věk- číslo z banánu a okolo poskládat plátky jahod. Zdravý a chutný ![]()
Co udělat nějaký palačinkový? do těch se vejce dávat nemusí…
promazat krémem, zvenku opatlat třeba čokoládou, aby nebyly vidět okraje. ![]()
Ahoj, dcera taky nemohla vajíčka, takže jsem udělala piškot bez vajec, vynikající), je to trošku těžší těsto, než klasický piškot, ale všem chutnal. Pak směs ze šlehačky a tvarohu, ozdobit ovocem a zalít želatinou z pudingu a vody.
Recept na těsto podle mojí úpravy: 35 dkg hl. mouky, 30 dkg cukru, 2 lžičky kypř. prášku, (na tmavé těsto přidat 3 lžíce kakaa), 1 kefír nebo podmáslí (0,5l)
1 dl oleje. Jen zamíchat a dát péct.
Vejce se dá nahradit. Vím o viz níže a kamarádka nahrazuje i lněným semínkem (jedna lžíce rozemletých semínek se třemi lžícemi vody).
1. Práškem do pečiva (1 sáček odpovídá 1—2 vajíčkům), lze doporučit například kypřící prášky Dr Oetker, které jako jedny z mála neobsahují plnidlo — mouku:
1 sáček prášku do pečiva smícháme s 1 lžící vody a 1 lžící octa nebo nebo 1 sáček prášku do pečiva smícháme s 1/2 lžíce oleje a 1/2 lžíce vody.
2. Pomocí droždí (sáček instantního droždí rozpustíme v 1/4 sklenici horké vody = 1 - 2 vajíčka).
3. Želatinou (1 sáček — nahradí až 3 vajíčka).
4. Bramborovým škrobem — Solamylem:
Kynutá těsta — buchty. koláče, vdolky, vánočky, mazance, ale i houskový knedlik, masové (maso-zeleninové či jen zeleninové) karbanátky lze připravit zcela bez vejce i vaječné náhrady (pokud je součástí těsta tuk či mléko, pak přidáme těchto surovin o něco více než obvykle).
Do těsta na bramborák, palačinky, lívance, bramborové placky přidáme 1 lžíci Solamylu (těsto pro celou rodinu).
Na obalovaní řízků: 1 lžíci Solamylu a 1/4 litru mléka, trochu mouky (eventuálně sůl) — vše smícháme, nejlépe našleháme, pak řízky obalíme(naposledy v strouhance).
Vánoční cukroví: jedno vejce či dva žloutky nahradíme polovinou lžíce Solamylu rozmíchaného v 1 dl vody (a přidáme do těsta).
5. Pudingovým práškem(například do tvarohu určeného k pečení).
Jde to urcite najdes na netu spoustu receptu na korpus nebo babovku bez vajec. treba makovec se dela upln ebezne bez vajec a jak je vyborny.
http://www.mimibazar.cz/recepty.php?…
http://www.mimibazar.cz/recepty.php
Holky, všem Vám děkuji za inspiraci, snad něco dobrého uklohním.
@Nadji moc mě potěšilo, že piškot bez vajíček jde.
Ještě mám čas do Mikuláše, tak budu vybírat a pak zkusím, jak se to povedlo, budu informovat ![]()
Já teď nedávno neměla doma jediný vajíčko a potřebovala jsem udělat buchtu, tak jsem si to normálně vyhledala na netu a bylo to docela dobrý, i když navrchu jen s ovocem… mít tam nad korpusem nějakej tvarohovej nebo podobněj krém a na tom ovoce, tak se olizuju za ušima ještě teď ![]()