Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn byl vcera poprve v soukrome skolce, jsou mu 2 roky a 2 mesice. Pani ucitelky si deti prebiraji mezi dverma, svlekaji si je sami. Takze jsem malemu dala pusinku a rekla, ze se pro neho brzy vratim. Byl tam jen 1,5hod. Kdyz jsem ho predala, tak chvilku plakal, ale asi po 3min se uklidnil. Cekala jsem schvalne venku, abych slysela kdy prestane plakat. Nemela bych to srdce ho tam nechat, kdyby plakal dyl. Kdyz jsem ho vyzvedavala, tak pani ucitelka rikala, ze to nebylo tak strasne. Ze spis stal a koukal a kdyz po nem nic nechteli, tak byl v pohode. To vim, ze dela, stoji a kouka, kdyz prijdeme nekam kde to nezna, nebo mezi vic cizich deti. Sam mezi ne nejde, ale semnou pak jo. Pani ucitelka rikala, ze je to normalni prubeh adaptace, ze to tak dela spoustu deti. Me ale spis udivilo, ze kdyz jsem si maleho prebirala, tak jen stal a vykulene koukal, byl zarazeny. Zadne “Ahoj mami” proste nic. Az v aute zacal povidat, ale jelikoz mluvi prevazne zatim jen svou reci, tak mu prd rozumim. Zitra jde do skolky zase, opet na 1,5hod. A ja jsem z toho ve stresu, vcera jsem to cele probrecela, kdyz tam byl. Jen myslenka na skolku mi vhani slzy do oci. Rikam si, co kdyz je jeste brzy, treba na to neni pripravenej (je na me hodne fixovanej a ja na neho taky, bez sebe jsme byli max na par hodin, kdyz jsem si potrebovala neco zaridit). Rikam si, jak to tam asi probiha v te skolce, preci ty ucitelky vubec neznam, jaky maji pristup k tem detem atd. Myslim, ze ja jsem z toho vic v haji jak ten malej. Ano, vim ze jsem asi precitlivela matka, ale ja si nemuzu pomoc proste.
Syn zatim do skolky chodit nemusi, jsem jeste rok na RD, ale chtela jsem, aby si zvykal na deti a na skolku celkove, aby to pro neho pak nebyl sok ta skolka az ja pujdu do prace, proto chci aby chodil uz ted na 2 dopoledne v tydnu.
A co vlastne po vas chci ani sama nevim, mozna uklidnit, podporit, vedet, ze to bude dobry, ze se mu tam bude libit, ze to pro neho je prinosne a pro me vlastne take. Dekuju…
Mně se zdá, že to zvládá dobře. Potřebuje čas. ![]()
Já donedávna ještě jako dospělá stála a koukala, když jsem přišla do nového prostředí, kde jsem nikoho neznala ![]()
Zvládá to fajn, jen je škoda, že si nemůže zvykat postupně. Já mám děti v jeslích /školce už od roka a zvykačka byla 14 dní. Nejdřív jsem tam chodila s nimi, pak jsem vždycky na chvíli odešla a vrátila se. Ten čas se postupně prodlužoval. Zvládli to úplně bez slz a já videla průběh celého dne. Takže to bylo uklidňující i pro mě.
Podle me ma byt dvoulete dite s rodici, kdyz nejde o to, ze mama musi do prace. 2lete deti si nehraji spolu, hraji si vedle sebe. Pokud ty si od nej potrebujes odpocinout, pak vam ty dve dopoledne prospeji obema, pokud jsi ho tam dala s jen kvuli pocitu, ze potrebuje byt v tom veku v davu, tak nepotrebuje. Ale myslim, ze kdyby to tam nezvladal, vypada to uplne jinak. Ze je vykuleny je uplne samozrejme a co se delo ve skolce mi nereknou ani 6leti, zijou pritomnym okamzikem.
Příspěvek upraven 01.02.22 v 14:35
Pokud budes ve stresu ty, bude i tvuj syn. muj druhorozeny sel v tomhle veku do statni skolky (byl teda hodne samostatny a sobestacny), chtel tam byt cely den - rozdil byl v tom, ze tam mel kamarady a brachu, pokud je ditko samostatne, uvidis za par dni, az se otrka, najde si kamarada, jestli se to zmeni ![]()
No, ona ta adaptace málokdy probíhá tak, že dítě nadšeně zapluje do kolektivu a pak si ho vyzvedáváš rozchechtané… Pokud ty z něj necítíš nějaký diskomfort, bude to dobrý. Na druhou stranu… tys z toho v takovým stresu, až brečíš? vycítí to. A pokud to děláš proto, že máš pocit, že mu to něco přináší, ale pak jsi nervní z toho, jestli mu tím přínosem vlastně neubližuješ… Tak proč to. Plně bych chápala, kdybys už musela do práce, ale tak nějak od tebe čtu „teď mu ublížím jenom trošku, aby až to přijde, neublížilo mu to tak moc“… pokud v tom chceš setrvat, tak tomu věř, zklidni v prvé řadě sama sebe. A pokud nechceš, měj na paměti jeden zásadní aspekt - děti ke spoustě věcí musí dozrát. Moje dítě by školku ve 2r a 2m nedalo ani omylem, bylo šílený mamánek… Měsíc před třetíma narozeninama už bylo tak sebevědomý a otrkaný, že s pozvolnou adaptací do školky vplulo bez jediný slzičky. Ale každé dítě je samozřejmě jiné.
@Anonym58585 A proč ho teda dáváš do školky, když jsi z toho tak „na. sračky“ ( a totálně úplně zbytečně, když to proběhlo dle popisu dobře). ![]()
Myslím, že problém máš hlavně ty. Si to nejdřív utřiď sama, ať to pak jen zbytečně nepřenášíš na to dítě.
Dítě bylo v pohodě, nic se mu nedělo. Jen pro něj možná nejsi takový středobod, jaký bys chtěla být a fixovaná jsi hlavně ty na něj, ne on na tebe.
Myslím, že na školku nejsi připravená ty. Dítě je v pohodě. Pokud to nedáváš, nech si ho doma. Za rok stejně můžete jít cestou postupné adaptace, sežeň práci až tak měsíc po nástupu do státní školky a navyšujte docházku.
Mně přijde úplně zbytečné, když nejdeš do práce, dávat takhle malého chlapečka do školky. Měl by být hlavně s maminkou.
Ja se ale bojim toho, az pujde do skolky a ja do prace, ze to pro neho bude tezke. Ze sveho okoli vim, ze deti co sli driv do skolky, treba jen na dva dny v tydnu, tak pak nemeli problem s nastupem do statni skoly s celodenni dochazkou. A prave ty, ktere sli az ve 3/4 letech do skolky, tak pry to nesli hrozne, nekolik mesicu ranni sceny apod. Znam holcicku co sla do skolky uz v 15m, ted uz je ve skole a kvuli tomu, ze se casto stehovali vystridala 3 skolky a nokdy zadny problem. Rano zadne sceny, zadny plac, byla proste zvykla. Ted nema problem se s kymkoliv kamaradit, samozrejme zalezi hrozne na povaze ditete, ale myslim si ze ta skolka a ten kolektiv tomu muze taky dost pomoc.
jen ja jsem z toho proste spatna, nejsem na to pripravena i kdyz se jedna pouze o dve dopoledne..
@Anonym58585 No pokud jsi tak přesvědčená o tom, že je to pravda, tak si zpracuj svojí hlavu a dělej to podle svého nejlepšího vědomí a svědomí ne? Jako abys to dopoledne doma bulela, že chuděrka dítě je ve školce, to mi teda fakt nepřijde, že bys tomu moc věřila
![]()
@Anonym58585 no, neni to pravda. Resp. Treba je, dite si zvykne na vsechno, ale proste 2lete a 3lete dite je vyvojove diametralni rozdil (zrovna jsem dopsala bakalarku o socializaci deti a dostudovala ucitelstvi pro MS, Matejcek, podle me nejvetsi kapacita vyvojovy psychogie, odbornik na vzdelavani deti v institucich rika krasnou vec - Jesle jsou zařízení pro rodice, deti by si je nikdy svobodne nevybraly, skolku by si deti (tzn. 3 roky a vic) udelaly i bez rodicu, protoze prahnou po dalsich detech). A z me zkusenosti matky, mam dvojcata, ktery kam odvedes, komu das, s tim zustanou, proste maj povahu totalne „do sveta“, ve skolce nikdy nebrecely, ackoliv doma jsou velmi kontaktni…
Dite potrebuje poznavat svet se svym dospelym pruvodcem, kterej mu trpelive vsechno vysvetli. Tak se nauci nejvic. Ale jako zas ti nechci tvrdit, ze to, ze bude ve skolce ho nenavratne poskodi, jen mi to prijde naprosto zbytecne. Ale kdyz uz nastoupil, tak proste bud v pohode a on bude taky
Příspěvek upraven 01.02.22 v 15:15
@Anonym58585 No tak proč doma brečíš? Jak jsem psala, srovnej si hlavně sama sebe.
Taky mám zkušenost s dětmi od 2 let ve školce, obě v pohodě. I když je to spíš vyjímka, tak ale jsou děti, které to jiné prostředí a jiné děti (i když si zpočátku spíš hrají vedle sebe) prostě potřebují a je to pro ně opravdu přínosné i v těch dvou letech. Takže si nemyslím, že je potřeba si doma sušit dítě do tří let.
Vím o dítěti, co brečí, když má jít ze školky. A ne, fakt ho doma netýrají a má milující a věnující se rodiče. Ale pokud je dítě od přírody společenské, tak mu prostě máma, táta a třeba mladší sourozenec 24/7 po dobu x let fakt nestačí a nějaká návštěva kamarádky/babičky či herny/hřiště s náhodnými dětmi to moc nevytrhne.
@misuled Prosím tě, on je dost rozdíl v dnešních jeslích/miniškolách a jeslích z dob prof. Matejíčka.
Strkat babičkám víkend/týden batolata, to je naprosto ok, protože babička a dát je do jeslí „tetě na hlídání“ na dvě dopoledne v týdnu, to je pomalu týrání a rozhodně ne v zájmu dítěte, jo?
A je to prostě dítě od dítěte. Ono ani před 100 lety ty děcka nebyli furt jen s mámou, ale vyrůstali v komunitě. Což dneska prostě není.
Mám syna 2r 3m a chodí teda do školky už od léta, ale jsme v Německu. Blbý je, že tam sním nemůžeš být vevnitř, my zvykali pomalu, byl se mnou, pak sám a postupně se navyšovala čas kdy byl sám aby věřil nejdřív jedné učitelce a pak všem (je jich tam 5 plus praktikanti). Do školky chodí rád nebrečí ani nemá problém se spaním nebo jídlem, on je takový salamista. Můj teda nemluví, takže se ani nic nedozvím
většinou ani moc nechce domu. Nemusíš se cítit jako strašná matka, pokud nemáš hlídání je to pro děti super.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.