Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
zajímá mě zkušenost či rada od zkušených učitelek.
Od září chci nastoupit na VŠ, ale nevím, jaký si vybrat obor.
Zajímá mě učitelství v MŠ, na 1. stupni, nebo potom střední školka občanská výchova či výchova ke zdraví.
Mate někdo nějaké srovnání? Nebo pracujete na jedné z téhle pozic? Případně jak jste spokojene?
Moc dekuji za odpovědi.
Plat učitelky v MS bude o dost nižší, než na ZŠ. Navíc děláš treba od 7 a není tolik prázdnin. Jestli chceš opravdu učit (a to se snaž dobře rozmyslet, protože jiné uplatnění mimo školství se bude shánět špatně), šla bych na uc.pro 1.stupen.
Já kdybych si zpětně mohla vybrat, šla bych na učitelství nějakého odborného předmětu na SŠ. Anebo první stupeň ZŠ.
@Mialina2 Děkuji za radu, být učitelkou je můj sen od mala jsem přesvědčena o tom, že je to pro mě to pravé.
Nejvíc by mě lákala ta střední škola, ale asi bych to psychicky neustala.
![]()
Učit v MŠ i na 1. stupni mě bezesporu bude určitě bavit také, jen nemohu přijít na to, co víc. ![]()
@Midaku Dobrý den, učíte v mateřské škole? A nejste úplně spokojena tedy?
Ahoj, poradím ti. Jdi na 1. st. ZŠ se specializací speciální pedagogika (uděláš si jen statnici navíc). Tato tě opravňuje učit i v Mš. Rozhodneš se později. Toto vzdělání mám, byla jsem v MŠ a nyní 1.st. obojí je fajn.. ![]()
@Valejka wow děkuji za radu! Kde je možné studovat tenhle obor? Jsem z Plzně, proto by pro mě bylo lepší studium u nás. Případně nevíte, jestli se dá studovat tento obor i dálkově?
Ještě jednou srdečně děkuji!
@daniela1215 studuji v Plzni ucitelstvi pro 1.stupen. V ramci CZV je to dalkove jednou za dva tydny v sobotu ![]()
@daniela1215 píše:
@Mialina2 Děkuji za radu, být učitelkou je můj sen od mala jsem přesvědčena o tom, že je to pro mě to pravé.Nejvíc by mě lákala ta střední škola, ale asi bych to psychicky neustala.
Učit v MŠ i na 1. stupni mě bezesporu bude určitě bavit také, jen nemohu přijít na to, co víc.![]()
Jestli tě láka střední jdi na ní. Sama učím na 2. stupni, začínala jsem na 1. stupni. Zástup jsem dělala v družině. Já se našla na druhém, ale tam je záhul. 1. stupeň pro mě nebyl, nebavilo mě to neustálé hraní a vodění na ručičky. Vyhovuje mi učit už samostatné děti. SŠ by mi vyhovovala asi víc, ale to bych musela bydlet ve městě nebo dojíždět a to nechci. Družina pro mě byla strašná, chápu, že si děti musí po celém dni ve škole odpočinout, hrát si atd. ale na mě to byl chaos.
Musíš si ujasnit, co chceš.
Učím na prvním stupni a dlouho jsem byla spokojená. Bohužel teď poznávám „kouzlo“ inkluze a to je masakr. Přiznávám, že aktuálně uvažuju, že změním obor, i když mě jinak učení hodně baví. Teď uvažuju nad školkou. Tam mám mínusy, že bych měla ranní a odpolední (6-12 a 10-16), což bude komplikace u vlastních dětí (družina jede taky do 16:00, takže nebudu zvládat vyzvedávat).
Kdyby mi bylo 19 a rozhodoval bych se, tak bych volila buď spec. pedagogiku a zkusila bych být logopedka, nebo bych šla na SŠ.
@Mialina2 učitelé zvládají uplatnění najít dobře. Z mého ročníku nás z 50 učí tak 10. Zbytek dělá něco jiného
Dělají personalistiku, korekce v časopisech a další…
@Aspera Já jsem pravé teď na mateřské s 2 letou dcerou a upřímně se pravé těším na práci s o něco samostatnejsimi dětmi. Proto mám trochu pochybnosti o učiní v MŠ. Na druhou stranu se s malými detmi citim nejlépe. ![]()
Děkuji za zkušenost. ![]()
@daniela1215 píše:
@Mialina2 Děkuji za radu, být učitelkou je můj sen od mala jsem přesvědčena o tom, že je to pro mě to pravé.Nejvíc by mě lákala ta střední škola, ale asi bych to psychicky neustala.
Učit v MŠ i na 1. stupni mě bezesporu bude určitě bavit také, jen nemohu přijít na to, co víc.![]()
A zkusila sis někdy učit? Třeba vést nějaký kroužek nebo si domluvit u někoho praxi, třeba i zadarmo? Neber to tak, že bych tě chtěla odrazovat, třeba je pro tebe to učení opravdu to pravé. Jen bych ti radila, aby sis to vyzkoušela a opravdu se ujistila, že je to to, co chceš.
Jinak, možná se pletu, ale s 1.stupnem budeš moci učit v MS, opačně to ale nejde. Takže i kvůli tomu bych se klonila k 1.stupni. A další věc je, vezmi si, že ne všechny děti, se kterými budeš denně ve styku, budou hodné, vychovane a zdaleka ti nebudou všechny milé. Budou tam děti zlobivé, s poruchami, děti bez návyků, z cikanskych rodin a nebo z takových rodin, jaké vidíme třeba ve výměně manželek. A nebo ti ty děti milé budou, ale budou vyrůstat v rodinách, které jim nedají do života zrovna nejlepší základ a ty s tím nebudeš moci nic dělat. To si taky zvaž, jestli toto budeš zvládat. Plus ta finanční stránka. Ono sice peníze nejsou všechno, ale když je nemáš, to se špatně žije…
@Mialina2 s prvním stupněm teoreticky nesmí učit v MŠ. Musela by si dodělat rekvalifikaci. Ale jde to třeba v rámci CŽV a je to na rok.
Finančně? Na ženskou v některých regionech dobrý plat. Teď mám 39, 5 tisíce…praxe 19 let.
Jo, inkluze mě taky sejří…ale moje děti to nejsou. Musíš se obrnit, některé věci a snahy jsou zbytečné. Některým dětem při nejlepší vůli nepomůžeš. Budou se trápit v základní škole, i když speciální by byla pro ně lepší.
Práce mě baví. Vybrala jsem si dobře. ![]()
Tento obor jsem studovala v Hradci Králové. Ale už je to 20 let, každá skupina měla nějaké zaměření… tv, vv, spec. ped… atd. Vím však, že kolegyně si nedávno přibírala při studiu 1. st. předmět právě speciální pedagogika také kvůli školce (v každém semestru to byly 2 hodiny seminář navíc) Obecně platí, že pokud máš státnici ze speciální pedagogiky na jakémkolí učitelském oboru, jsi aprobovaná pro MŠ. Zkus navštívit den otevřených dveří, jistě se ti budou věnovat a vše vysvětlí ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.