Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojte,
bavily jsme se s kamaradkou a nemuzeme se shodnout. Co myslite. Skody ty davky hormonu, ktere potrebujeme, abychom otehotnely? Myslim ted: u IVF, pred KETem, atd. Prece jenom se trochu bojim.
Nema nekdo nejake nejnovejsi poznaky nebo statistiky?
Dekuji.
Nemám zkušenost, ale ptáš se na názor - ano, myslím si, že všechno toto je nepřirozený zásah do těla, včetně hormonální antikoncepce. Hormony ovlivňují celkově vnitřní prostředí organismu, srdeční činnost, složení krve, látkovou výměnu.
Zajimalo by me treba srovnani antikoncepce versus hormony na otehotneni.
@nikdo neda se to pausalizovat, zalezi na davkach, na zdravotnim stavu dotycne atd. Ale samozrejme je to neco, co bezne telo nedostava a reakce jsou ruzne.
Záleží také na době, pokud je někdo pod hormony delší dobu, jistě se to někde na těle projeví.
Jeden dva hormonální pokusy o otěhotnění snad nevadí.
Co jsem četla, riziko je tam ohledně nádorového bujení v podstatě kdekoliv, případně vliv na cévní systém. Taky to rozhodí metabolismus a je tam sklon k tloustnutí.
Vzala bych v potaz prostě to, co je v příbalovém letáku jako nežádoucí účinek. Je to prostě riziko.
Takhle ja si treba myslim, ze trimesicni podavani hormonu (jakychkoliv) je lepsi nez desetilete brani antikoncepce. Kamaradka je presvedcena o opaku.
Treba jsem zkoumala jestli se da pred KET stimulovat i jinak nez praskama, treba naplastma. Nema nekdo zkusenosti?
@nikdo píše:
Ahojte,
bavily jsme se s kamaradkou a nemuzeme se shodnout. Co myslite. Skody ty davky hormonu, ktere potrebujeme, abychom otehotnely? Myslim ted: u IVF, pred KETem, atd. Prece jenom se trochu bojim.Nema nekdo nejake nejnovejsi poznaky nebo statistiky?
Dekuji.
mozna ano, skodi, ale diky bohu za ne!
![]()
@nikdo nedávno o tom byla reportáž v Reportérech na čt1, mrkni do jejich architu, je to tuším týden staré.. říkali tam, že je to nepřirozený zásah do těla a podporuje to vznik rakoviny prsu atd.. nakolik je to pravda netuším, ale rozhodně to nějaké takové účinky mít může..
@nikdo samozřejmě to pro tělo není přirozené… takže určitě to není nic prospěšného.. ale pokud máš na mysli tu reportáž z TV kde vystupovala i ANNA K. tak konkrétně na toto jsem se ptala svého Dr. Ten se docela rozčílil protože studie na toto už prý jsou a nikde se neprokázala souvislost mezi IVF a rakovinou… Připustil že při dlouhodobém (déle než 5 let) užívání ESTROGENU je zvýšený výskyt rakoviny…
V souvislosti s dávkami hormonů při IVF se toto nepotvrdilo… resp. Jde o to že IVF podstupují starší ženy a tudíž u nich by rakovina mohla být i bez IVF a taky nemusela…
Takže bych to shrnula asi takto… nějaký vliv to na Tebe má… ale jaký.. to nikdo neřekne protože to ani neví… a pokud to ví tak to neřeknou aby si nepoškodili kšeftíky…
takže je na úvaze každého jestli do IVF půjde… a hlavně kolikrát… a v jakých časových odstupech…
@martina.se ano.. tak přesně tu reportáž jsem viděla… bylo to před první injekci Puregonu.. a byla jsem z toho docela rozhozená… ale ani to mě neodradilo… a rozjela jsem IVF…
prostě když člověk ví že mu hrozí větší pravděpodobnost tak je potřeba to více sledovat…
@sweet78 píše:
@martina.se ano.. tak přesně tu reportáž jsem viděla… bylo to před první injekci Puregonu.. a byla jsem z toho docela rozhozená… ale ani to mě neodradilo… a rozjela jsem IVF…
prostě když člověk ví že mu hrozí větší pravděpodobnost tak je potřeba to více sledovat…
já tím neříkám, že bych do IVF nešla. To v žádném případě. Jen by člověk měl o těhle věcech vědět. Jinak chápu, musel být pro Tebe celkem šok, po té reportáži, že.. já taky zírala s otevřenou pusou…
@martina.se šok to byl… ale je to přesně to.. člověk by měl být INFORMOVANÝ… aby věděl na co dát pozor.. co sledovat… atd.
@martina.se ani jsem to tak nechápala že by jsi myslela že bys do IVF nešla.. ono to jen tak asi pak vyznělo když jsem na to odpověděla… ![]()