Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Jelikož momentálně nevím kudy kam, zkusím se zeptat tady. Setkal jste se někdo s nedostatkem vitamínů B12 u kojence, v takové míře, že až zpusoboval záchvaty? Jde mi o to, že syn má nejspíš epilepsii. Měl křečové záchvaty, tak jsme absolvovali kolečko vyšetření, kde na EEG byl „nějaký“ nález. Velký záchvat byl i v nemocnici s potřebou dodání kyslíku, po narkóze kvůli MR. Byli nasazeny léky, které už začínali zabírat, jenže minulý týden syn dostal 6 nemoc. Po horečkách velké zhoršení a záchvaty byli zpět, diazepam vždy pomohl. Domluvili jsme se tedy s neuroložkou, že uděláme kontrolu. A ejhle, i přes probíhající záchvaty, EEG bylo bez nálezu. Během EEG měl syn 3 záchvaty a na EEG nic. Doktorku teda napadlo, odebrat krev na vitamín B12 a dneska mi volala, že ho má nízký a budeme chodit na injekce. Je prý možné, že teda epilepsii vůbec nemá, ale to mi teď nikdo nedokáže říct. Ale jakto, že na prvním EEG něco bylo? Nesetkal jste se s tím někdo prosím, že by nedostatek tohoto vitamínů způsoboval záchvaty a dali se zaměnit s epilepsii? Synovi je 8 měsíců. Podotýkám, že záchvaty se změnili od těch prvotních záchvatů co byli na začátku. Že bychom byli takový smolaři, že by syn měl epilepsii i nedostatek vitamínů? Ja doufám, že je to jen ten vitamín a syn bude moc začít vysazovat antiepileptika. Moc všem děkuji za odpověď, kdyby měl někdo podobnou zkušenost, byla bych ráda za informace.
Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!