Nějaké fígle na deváťáky?

9
25.8.22 20:52

Nějaké fígle na deváťáky?

Dobrý den,
v září nastupuji jako učitelka na základní školu (nikoho tam neznám) a dostanu na starost deváťáky, s kterýma nemám úplně zkušenost, vždy jako třídní učitelka na 1. stupni. Máte nějaké rady, tipy, fígle, co na ně platí. Jak na to a nepokazit to hned na začátku školního roku?
Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5593
25.8.22 20:59

Fígle nemám, osobní zkušenosti taky ne -pouze ty zprostředkované a přeji hodně štěstí :,( :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
25.8.22 21:14

Nejsem sice učitelka, ale co se mi osvědčilo profesně u této věkové skupiny je autenticita, férovost, spravedlnost a nastavení pravidel hned na začátku. Což platí asi pro jakýkoliv věk. Jsou to puberťáci, tak to bude asi výzva, ale věřím, že se to dá zvládnout :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2008
25.8.22 21:14

Na FB je skupina Ucitele+. Spousta tipu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24741
25.8.22 21:20

Pokud vás to potěší, tak z mých zkušeností jsou deváťáci líp zvládnutelní než třeba osmáci. Jako kdyby vždycky nějak přes léto zázračně dospěli. Vůbec nejhorší sorta puberťáků bývá 2. pololetí v sedmičce. Buďte k nim férová, nastavte jasná pravidla, poskytněte jim prostor pro dialog, to ocení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
25.8.22 21:38
@Marky1234 píše:
Dobrý den,
v září nastupuji jako učitelka na základní školu (nikoho tam neznám) a dostanu na starost deváťáky, s kterýma nemám úplně zkušenost, vždy jako třídní učitelka na 1. stupni. Máte nějaké rady, tipy, fígle, co na ně platí. Jak na to a nepokazit to hned na začátku školního roku?
Díky moc.

Nastav jim pravidla, ale současně je respektuj. A bude to dobrý.

Děcka jsou sice hajzlíci (na což mají právo), ale nebývají (bohužel až na vzácné výjimky) zlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.8.22 21:40

Začátkem devítky se jezdí na výlety. U nás se tradičně jezdí na 3 dny do Prahy. To je fajn příležitost, jak se s nimi seznámit a není to na půdě školy (škrobené a odměřené). Nemáte taky výlet hned začátkem září?
U mládeže jsou oblíbení přísní a lidoví/přátelští učitelé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14651
25.8.22 21:58

Good luck, já bych ani neměla odvahu do té třídy vlezt :P ale určitě bude fajn sama sebe dobre poslouchat (!!!), a co reknes, to následně splnit do puntíku. Určité věci zopakovat záměrně víckrát a pak vyplnit. Oni si to pak i vzajemne pripomenou, když někdo bude pyskovat, zes třeba něco nerikala, čímž udělají tu malou část práce za tebe a ulehčí ti tvůj úděl :lol:

To se mi osvědčilo i na tom prvním stupni, udělala jsem jim větší pisemku, několikrát jsem jim řekla, co tam bude, aby se mohli připravit, a pak jedna osoba dostala čtyřku a stěžovala si, ze jsem to ale určitě nerikala, načež se otočilo několik zpruzelych hlav, ze jsem to říkala asi stokrát :roll: :P :P :P a vyřešeno, ideál :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.9.22 13:54

Tak jsem je vzala v pátek na dlouhou procházku a nervozita opadla na obou stranách. Jsou fajn, čekala jsem to horší. Asi jsme si sedli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin