Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtěla bych velkého černého psa. Strávila jsem teď víkend hledáním informací a u briarda jsou strašně rozporuplné - jednou má podsadu a líná, podruhé je bez podsady a chlupy z něj odpadnou jen když si je vyškrábe, jednou si na děti zvykne a toleruje je jen když s nimi vyroste, podruhé je to ten nejněžnější dětský kamarád. Jednou ostrý hlídač nevrlý na cizí, zralý na cvičák, podruhé domácí mazel který nesnese dril a tvrdší výchovu. Tak já jako nevím.. Měla jsem labradorku, která nedávno umřela, vlčáka, to samý.. Bylo jim dvanáct, mám zkušenost s knírači, foxteriéry a kokršpaněly, dům s přístupem na zahradu cca 400m2. A hledám psa, který bude trochu hlídat, bydlet doma, nesní mi půlroční dítě ani později jeho kamarády a nebude z něj chlupů jako z láboše (pes vážně pro slepce, co tu chlupatou katastrofu nevidí
Rozhoduju se mezi Briardem, Hovawartem, Flat coted retrievrem a Německým ovčákem. Nemáte nějakou radu?
Ahoj, tak briarda jsem neměla, ale známí ano. Je to pes věrný rodině, hlídá si docela ostře své teritorium. Určitě potřebuje výcvik, ale to každý pes. Se srstí - nevím jak moc líná, ale jestli jsi měla ovčáka, tak určitě líná méně. Ale zas je dlouhosrsty, takže nějaká péče tam je nutná.
Briard je ostražitý proti cizím, děti nemám zkušenosti, ale známí co je měli toto říkali. Navíc ta srst mi přijde šílená na údržbu. NO taky ne, je to pracovní pes a zdravotně i psi s PP, co vidím, bála bych se špatných kloubů. Na vašem místě bych šla do Flata, ti jsou super, jen pozor, je to lovecký pes a dost aktivní. A to hlídání, je to spíš vítací typ, než hlídací:)
@martinca Měli jsme 15 let, byla to naše láska, my se ségrou jsme byly maličký- rok a 2 a byla na nás hodná, opatrná- byla dobře vychovaná- chodil s ní táta na cvičák, byla poslušná- jsou to ovčácký psi, měla tendenci děti shánět do stáda (když jsme někde lítali), hlídala dobře, ostrá na cizí by asi byla, kdyby někdo neoprávněně vlezl na zahradu nebo do baráku, jednou prý držela za rukáv prodavačku, která mámě koukala na ségru do kočárku, zatímco máma nakupovala, ale nic jí neudělala, jen jí držela..
Jinak hodnej, chytrej, věrnej milej pes- moc nám chybí
Líná samozřejmě, musí se pravidělně česat, potřebuje zahradu
Jako každého jiného psa- dobře vybrat- zdravé štěně z ověřeného chovu, rodiče bez psychických i fyzických vad- naše byla nejstarší a největší štěně z vrhu- byla sebevědomá, chytrá, ale hodná a milá ![]()
@martinca neber to nejak zle, spis na zamyslni: budes mit ted dost casu na stene, kdyz mas doma mimi? Kolem roku zacne prcek vyzadovat hooodne pozornosti (mj. hlidani, byt stale ve strehu) a pejsek ji bude potrebovat taky…a mit dve batolata
, to ja bych nedala ![]()
@martinca
Ahoj, sice máš ve výběru jiné psy, ale ráda bych Ti doporučila německou dogu. K dětem ideální, ochranářský pes. K cizím za plotem ostražitý, ale pokud někdo vstoupí dovnitř je s ním kamarád. Nemá podsadu, takže ideálně do bytu. Je to obr s něžným srdcem. ![]()
@pajaxy píše:
@martinca neber to nejak zle, spis na zamyslni: budes mit ted dost casu na stene, kdyz mas doma mimi? Kolem roku zacne prcek vyzadovat hooodne pozornosti (mj. hlidani, byt stale ve strehu) a pejsek ji bude potrebovat taky…a mit dve batolata, to ja bych nedala
No já vím, naprosto souhlasím.. Bohužel poslední pes přežil mimi o měsíc
Bylo to hrozný. Taky jsem neplánovala, že to dopadne takhle
Bydlím sama s miminkem v domě a mimo to, že jsem na psy zvyklá a strašně mi ten poslední chybí, se bojím nechat i kočárek s dítětem na zahradě, protože je to Praha.. Sama zvažuju to odložit, jen nevím, jestli to tak dlouho vydržím.
Navíc vždycky jsem si brala dospělé psy, co dopadli špatně - Míša vlčák byl z Trojského útulku a Sára láboška byla zachráněná z množírny. Jen asi v mých deseti letech jsme měli štěně bobtaila. Radši bych zas dospělého, jenže to si teď absolutně netroufnu. Mají za sebou hrozné věci a měla bych u velkého plemena s dítětem strach ![]()
@martinca s obema bude hodne prace, i nervu. Zalezi na tobe, ja bych to radeji udelala postupne (jednu vec poradne), aby nebylo neco na ukor neceho, pockala bych aspon rok, spis dva, a pak by se videlo… Taky si pak stene vic uzijes, ale je to tvoje volba…
Briarda nemám, ale znám pár lidí co ano, ke svým lidem jsou zlatíčka, umí si adoptovat i některé cizí. Úprava srsti je ale časově hodně náročná, kamarádka ho má v garsonce a aby se netopila v chlupech a bordelu, co na chlupech přinese, tak minimálně hodinu denně vyčesává, pes jí doprovází všude, je veterinářka hospodářských zvířat.
Jinak miminko a štěně se dá zvládnout, nám se štěňata narodila když synovi byly 4 měsíce a jednu čubinu jsme si nechali. Dokud syn prospal většin dne, tak šel zvládat i cvičák, teď sháním na dobu cvičáku hlídání, ale hlavně kvůli tomu, že dělám sportovní kynologii a nedokážu si představit batole mezi tolika ostrými a vybuzenými psy. Pokud chcete velkého psa, co vám nesežere dítě, bude trochu hlídat a nenadělá vám chlupy po bytě, zkuste královského pudla, já ho měla v bližším výběru, nakonec mám něco hodně příbuzného.
@Heivka píše: Úprava srsti je ale časově hodně náročná, kamarádka ho má v garsonce a aby se netopila v chlupech a bordelu, co na chlupech přinese, tak minimálně hodinu denně vyčesává,
Pokud chcete velkého psa, co vám nesežere dítě, bude trochu hlídat a nenadělá vám chlupy po bytě, zkuste královského pudla, já ho měla v bližším výběru, nakonec mám něco hodně příbuzného.
To Heivka: Tak to je poměrně stěžejní informace - hodinu denně česat, to bych nedala! To jsem nedělala ani s těma dvěma, co jsem měla. Když kdyby oni ti pudlové nebyli tak strašně oškliví
Jinak povahově super a i se dlouho dožívají.. Ještě možná velký knírač mě napadl. Můžu se zeptat, co máte příbuzného? A omlouvám se za špatně okopírovanou citaci.
@martinca Pudlové nejsou oškliví, všechno závisí od střihu, viděla jsem králováka střiženého na medvídka a byl to úžasný plyšák. Moje plemeno radši napíšu do SZ, je to celkem rarita a nechci být identifikována.