Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
mam takovy dotazek ohledne krmeni syna. Ja sama bych to asi neresila, ale moje mamka me nahlodala…
Tvrdi ze sveho synacka prekrmuju… tak jsem se rozhodla poradit s vami ![]()
Jeho jidelnicek za 24 hod:
kolem 3 hod. v noci - 150 ml UM
kolem 7:30 rano - 150 ml UM
10:30 - pulka bananu + 150 ml UM
12:30 - cca 200 ml zeleniny s masem nebo bez
14:00 - 150 ml UM
17:00 - 150 ml UM
19:30 - 150 ml UM
Snazila jsem se mu na dopoledni svacinu dat pouze ten banan, ale pak place hlady, dokud mu nedam mliko. Tak nevim. Je mu 6 meesicu a je docela velkej na pulrocni miminko… na pulrocni prohlidku teprve pujdeme, ale odhadem bude mit k 10 kilum…Ale ze by byl tlustej se mi nezda…
Myslite ze mu toho davam fakt moc?
ahoj, tak já si myslím, že ho nepřecpáváš. ale těch 10kg by bylo asi nějak moc, kolik měřil a jakou měl váhu při porodu?
A když bys mu ten banán dala celý nejen půlku?
Jinak se mi nezdá, že by toho měl nějak moc
Akorát bych prodloužila tu dobu mezi obědem a svačinou, to má zbytečně brzy po sobě… Můj syn v tu dobu taky jedl 200 příkrmu, ale další jídlo měl nejdřív zase za 3 hodiny někdy i za dýl a to vydželo do teď…
já teda nevím, jestli je 150 klasická dávka pro takhle velké mimi (my jsme kojili), ale pokud ano, tak si myslím, že to není moc, všude píšou 6-8 dávek jídla, předpokládám, že na to noční jídlo se budí a vyžaduje ho (pokud se sám nevzbudí, tak já bych nebudila), je to holt kus chlapa, tak má větší spotřebu, ale neboj, on z toho vyroste. náš malý byl jenom na MM a v půl roce měl 9,260 (my s manžou jsme oba malí - 168), taky byl hroznej obr oproti ostatním dětem, naše malá má ted rok a půl a má 8,6 - druhý extrém.
Porodni vaha byla 3690 g a meril 52 cm. Naposled jsme byli na prevazeni v 5ti mesicich a to mel 9kg a 70 cm…
ta pauza od oběda po svačinu je fakt krátká, je pravda, že ta zelenina nezasytí, tak se asi hlásí dřív, co takhle mu vždycky dávat nějakou přílohu - brambory, rýži, těstoviny - propasírovat se zeleninou, zapít bud vodou nebo čajem, tím by se mohla ta svačina posunout někam k půl čtvrté nebo čtvrté, pak mu dát kolem šesté nebo půl sedmé kaši a pak ještě před spaním dávku mlíka (tak kolem osmé? nevim v kolik chodíte spát)
kamiŠ píše:
Jinak se mi nezdá, že by toho měl nějak mocAkorát bych prodloužila tu dobu mezi obědem a svačinou, to má zbytečně brzy po sobě… Můj syn v tu dobu taky jedl 200 příkrmu, ale další jídlo měl nejdřív zase za 3 hodiny někdy i za dýl a to vydželo do teď…
To jsem taky zkousela, ale tri hodiny nevydrzi ani nahodou… ![]()
Nase starsi byla v pul roce velkej nejedlik, jidlo abych tenkrat do ni pacila…a zustalo ji to doted. Tak me prekvapuje, ze je malej takovej zrout ![]()
No tak jak jsem koukala, tak my měli v 5. měsících 8160g a teď v roce 10,4kg a 78cm, narodil se s 52cm a 3,5kg, takže bych řekla, že to bude v normě, ono se to pak upraví a zpomalí až se začne hýbat. My ale neměli noční krmení.
katek78 píše:
ta pauza od oběda po svačinu je fakt krátká, je pravda, že ta zelenina nezasytí, tak se asi hlásí dřív, co takhle mu vždycky dávat nějakou přílohu - brambory, rýži, těstoviny - propasírovat se zeleninou, zapít bud vodou nebo čajem, tím by se mohla ta svačina posunout někam k půl čtvrté nebo čtvrté, pak mu dát kolem šesté nebo půl sedmé kaši a pak ještě před spaním dávku mlíka (tak kolem osmé? nevim v kolik chodíte spát)
Prilohu mu davam taky, vzdycky pridam k zelenince i bramboru… je schopnej toho snist mraky, ale stejne ma za chvili hlad… ![]()
A kase mi vecer nechce, nechutnaji mu, to je snad jediny, na co mi tu papulku neotevre… ![]()
Winky píše:kamiŠ píše:
Jinak se mi nezdá, že by toho měl nějak mocAkorát bych prodloužila tu dobu mezi obědem a svačinou, to má zbytečně brzy po sobě… Můj syn v tu dobu taky jedl 200 příkrmu, ale další jídlo měl nejdřív zase za 3 hodiny někdy i za dýl a to vydželo do teď…
To jsem taky zkousela, ale tri hodiny nevydrzi ani nahodou…
Nase starsi byla v pul roce velkej nejedlik, jidlo abych tenkrat do ni pacila…a zustalo ji to doted. Tak me prekvapuje, ze je malej takovej zrout
Pokud nevydrží a má hlad, tak mu dej a už to neřeš. Jen ty znáš své dítě a víš kdy má hlad ![]()
Každé dítě je jiné i sourozenci, jak jsi se sama přesvědčila. ![]()
Winky píše:katek78 píše:Prilohu mu davam taky, vzdycky pridam k zelenince i bramboru… je schopnej toho snist mraky, ale stejne ma za chvili hlad…
A kase mi vecer nechce, nechutnaji mu, to je snad jediny, na co mi tu papulku neotevre…
Zkusila jsi obyčejné kaše ze zdravé výživy co se dávají do mléka?
http://www.nominal.cz/…%C5%A1e.html
Našemu ty sladké blafy taky nejely a tyhle baští
co tu kaši udělat řídkou do flašky na mlíko, nebo začít postupně, udělat mlíko s kaší, ze začátku víc mlíka a postupně přidávat víc té kaše a mlíka zase míň (aby měl pořád stejnou dávku)?, ségra to tak dělala malé, taky nechtěla jít kaši lžičkou
a ten oběd zapíjíte? není možný, že má žízeń?
ahoj, no je to trosku vic:) ale ona z toho vyroste, asi bych pridala po polednim prikrmu +cajik sackovy, nebo stavicky.A ja uz na UM davala male i ovoce dopoledne takze misto UM na svacinu jen ten banan, zkusit treba jablicko, hrusku apod. ovocne presnidavky neslazene
A co na to pediatr?
me teda bylo receno, ze kasi davat nemusim, ma dobrou vahu a neni treba ji zbytecne vic zatezovat
U nas v 9. mesici, davam na noc jen prevarenou kojeneckou vodu, pres den sackove caje nebo 100%ovocnou redenou stavu.
Příspěvek upraven 11.01.11 v 20:22
katek78 píše:
co tu kaši udělat řídkou do flašky na mlíko, nebo začít postupně, udělat mlíko s kaší, ze začátku víc mlíka a postupně přidávat víc té kaše a mlíka zase míň (aby měl pořád stejnou dávku)?, ségra to tak dělala malé, taky nechtěla jít kaši lžičkou
a ten oběd zapíjíte? není možný, že má žízeń?
Po obede mu vzdycky nabizim na zapiti vodu, ale vzdycky si jen cucne a kdyz zjisti, ze je to jen voda, tak to vyplivne a je po piti…
Tak jste me holky uklidnily, ze je normalni ![]()
Jen me zarazi po kom to teda ma, ja i manzel jsme sice hodne vysoci, ale hubeni…
No snad z toho taky vyroste…
Monjie píše:
ahoj, no je to trosku vic:) ale ona z toho vyroste, asi bych pridala po polednim prikrmu +cajik sackovy, nebo stavicky.A ja uz na UM davala male i ovoce dopoledne
A co na to pediatr?
No mudra kdyz nas vidi, tak se vzdycky jen zasmeje, ze jdeme se cvalikem na kontrolu
Tak velky miminko tam prej uz hodne dlouho nemeli, ale ze by byl tlustej nerikala…
To jen ta moje mati me tak nahlodala…