Neschopenka, mateřská ... Co teď ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Neschopenka, mateřská ... Co teď ?
Ahoj, dobrý den.
Prosím o radu někoho, kdo se v této oblasti vyzná, já jsem nikdy nemarodila, ani nebyla těhotná, takže jsem bezradná …
Momentálně jsem v 6.měsíci těhotenství, vše je v pořádku, mám pohodovou práci v kanceláři, kde jsem chtěla vydržet až do 6 týdnů před termínem porodu (ten mám na konci června). Bohužel vzhledem k aktuální situaci (koronavirus, nouzový stav atd..) jsem chtěla pracovat z domova. To mi ale nebylo zaměstnavatelem umožněné, takže přemýšlím, že bych šla na neschopenku. Sice jsem nechtěla, nikdy jsem nemarodila, ale prostě si říkám, že mi to za to nestojí, teď už nejde jen o mně, ale i o to mimčo ![]()
No a můj dotaz - mám smlouvu na dobu určitou do 31.5., ale na mateřskou musím odcházet mezi 30.4. a 17.5. Aktuálně mám vyčerpané 4 dny dovolené a dalších 6 dní mi ještě do konce května zbývá. Mohu si nejdřív dovybrat dovolenou a pak až jít na neschopenku nebo na tu dovolenou nemám nárok, když budu pak marodit? Když půjdu na neschopenku, ovlivní to nějak výši mateřské? A kdybych šla na neschopenku např. do konce března a kdyby se situace uklidnila a já šla ještě v dubnu na poslední měsíc znovu do práce, tak by to ovlivnilo mateřskou …? Nebo je „výhodnější“ marodit až do nástupu na mateřskou? Díky moc, budu vděčná, když mi někdo poradí. Já se v této problematice vůbec neorientuji a nemám nikoho, kdo by mi poradil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Dovolenou si muzes vzit, pokud ti ji zamestnavatel da. Neschopenka ti mateřskou neovlivní, takze je jedno jestli nastoupíš ted a budes chvili, nebo uz si ji nechad do nástupu na materskou nebo zustanes v práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neschopenka materskou neovlivnuje at uz na ni budes/nebudes jakkoliv dlouho predtim. Dovolenou si vzit muzes, kdyz se v práci domluvís. Taky jsem mela nejdriv vsechnu nevybranou dovolenou a pak neschopenku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavně bych zbytečně nešaškovala a chodila do práce. Jinak o dovolenou nepřijdeš a mateřskou tobneovlivní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rosomacka987 Nešaškovala?.. Pracuju ve fabrice o 800 lidech a bohužel někteří jsou tak nezodpovědní, že ještě minulý pátek se vraceli do práce mezi lidi po dovolené v Rakousku, Francii… Ok, když z toho nemáte z toho strach, tak nemějte. Já strach mám. Kdybych nebyla těhotná, vůbec to neřeším, ale bohužel nejde jen o mně, řeším to takhle pouze kvůli miminku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kacka2291 dovolenou si nech proplatit po ukonceni pracovniho pomeru
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kacka2291 Chápu tě, finančně výhodnější pro tebe je jít na neschopenku hned, nevybranou dovolenou ti potom automaticky proplatí s koncem pracovního poměru. Na PPM se většině lidí vyplatí jít až těch 6 týdnů před porodem (brát o 2 týdny nemocenské déle), někdo volí jít už 8 týdnů před porodem kvůli vycházkám (které na neschopence jsou, ale na PPM už ne) - každopádně si ten nástup na PPM volíš ty, stačí oznámit doktorce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kacka2291
Ubrblaných dam bych si vůbec nevšímala, prostě si musí rýpnout i když vůbec neví o co jde…
Taky jsem to řešila a moc nevyřešila, ani nikdo neporadil…
Vím, že mateřská je vypočitaná z denního vymeřovacího základu - průměr za den. Tedy se sečtou všechny hrubé mzdy z pracovního pomeru za 12 měsíců, bez nemocenské, a vydělí se počtem odpracovaných dní - všecky dny v měsíci, které jsi nebyla na neschopence. Za rok 2019 jsi tento výměr dostala od zamestnavatele a letošní si už lehce dopočítáš podle výplatních pásek. Např teď v březnu jsem odpracovala 22 dní než jsem šla ma neschopenku, tedy mou vyplatu podělím 22 pro výpocet DVZ.
Řešila jsem to taky, ptž me poslali do karantény s 60%mzdou…a za dva měsíce do mateřské to udělá
docela velký rozdíl.
A jestli se vrátit nebo ne?
když půjdeš zpět do práce, při stejné výši mzdy jak pred neschopenkou to výši mateřské neovlivní, leda by ti strhli prémie nebo naopak dali prémie extra, pak se ti průměr změní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit