Neschopenka po RD s dalším těhotenstvim

Anonymní
27.10.22 11:54

Neschopenka po RD s dalším těhotenstvim

Ahojky, mám takový asi nejspíš zase blbý dotaz, ale hrozně mi to vrtá hlavou.
21.11. Jsou mému synovi 3 roky. Mám rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte, tudíž jsem měla 21.11. Nastoupit do práce.
Ale domluvila jsem se abych mohla nastoupit 7.11. (Později kvůli doktorům) mám doma papíry na doktory pro práci.
Jsem znovu těhotná a vypadá to na rizikáč. V práci neví že jsem znovu těhotná a já absolutně nevím jak a kdy jim to říct. Až pujdu k jejich doktorovi tak musím podepsat papír že jsem nezamlčela nic o svém zdravotním stavu, takže jim budu muset říct že jsem těhotná. Mám strach jak na to přistoupí a nevím jak jim to říct. Jestli až u Dr nebo jim to do práce s předstihem zavolat.
Nebo mužů jim do práce dát neschopenku už 1.11.? A k těm jejich doktorům ani nechodit? Nebo neschopenku musím dát až toho 7.11.? Smlouvu mám na dobu neurčitou.
Rodičák poslední dostanu v listopadu za říjen. Takže musím začátkem listopadu pracovat.
Doufám že jsem to nenapsala jak magor. Díky všem předem za odpovědi ☺️️

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35701
27.10.22 11:57

Dej neschopenku k dalšímu dni kdy ti konci rodičovska dovolená, tj. druhý den po třetích narozeninách dítěte. Pokud nenastoupis tak bych k těm doktorům co musíš ohledně práce nechodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
27.10.22 12:01

Do práce mám nastoupit 7.11. Tak bych mohla dát neschopenku už ten den ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35701
27.10.22 12:09
@Michajla píše:
Do práce mám nastoupit 7.11. Tak bych mohla dát neschopenku už ten den ne?

Tak píšeš, že syn má 3 roky 21.11. ale nastupujes později 7.11? Já se v těch datech asi ztrácím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
27.10.22 12:18

@JancaS84 Nastupuji dříve do práce. V listopadu dostanu poslední rp příspěvek.
Proto jsem si domluvila konec rodičovské dovolené dřív v práci abych mohla dříve nastoupit toho 7.11. 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11809
27.10.22 12:24

Tak pokud ti gyndar chce dát neschopenku tak si ji nech napsat od toho 7.11. a do práce bych teda asi předem zavolala že ze zdravotních duvodu nastoupit nemůžeš, to je podle mě slušnost…o těhotenství jim zatím říkat nemusíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
27.10.22 12:27

@Michajla já jsem to měla podobné. Normálně jsem zavolala šéfové, že jsem těhotná a mám rizikové (ze slušnosti, ať se mnou nepočítá v praci). A lékař mi napsal neschopenku. Pak jsem z nemocenské přešla rovnou zase na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
27.10.22 12:34
@Anonymní píše:
21.11. Jsou mému synovi 3 roky. Mám rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte, tudíž jsem měla 21.11. Nastoupit do práce.
Ale domluvila jsem se abych mohla nastoupit 7.11. (Později kvůli doktorům) mám doma papíry na doktory pro práci.
Jsem znovu těhotná a vypadá to na rizikáč. V práci neví že jsem znovu těhotná a já absolutně nevím jak a kdy jim to říct. Až pujdu k jejich doktorovi tak musím podepsat papír že jsem nezamlčela nic o svém zdravotním stavu, takže jim budu muset říct že jsem těhotná. Mám strach jak na to přistoupí a nevím jak jim to říct. Jestli až u Dr nebo jim to do práce s předstihem zavolat.
Nebo mužů jim do práce dát neschopenku už 1.11.? A k těm jejich doktorům ani nechodit? Nebo neschopenku musím dát až toho 7.11.? Smlouvu mám na dobu neurčitou.
Rodičák poslední dostanu v listopadu za říjen. Takže musím začátkem listopadu pracovat.

Podstatné je, jestli můžeš a chceš pracovat. Další těhotenství není překážkou nástupu do práce, pokud vykonáváš práci pro těhotné rizikovou podle ZP, zaměstnavatel je povinnen upravit podmínky, ne Tě tlačit do PN. Pokud to nejde, může Tě nechat doma za 100 procent platu.
Nechápu, čeho se bojíš, ZP tyto situace upravuje.
Jak je to se zamlčením těhotenství u závodního lékaře, když už to máš z gyndy potvrzené a zrovna to vyjde na prohlídku, nevím. Mně se na to lékařka vůbec neptala. Ale jinak neexistuje žádná lhůta, do které jsi povinná tuto skutečnost zaměstnavateli oznámit, pokud nežádáš úpravu podmínek.

Pokud ale pracovat nemůžeš a nechceš, prostě s PN dopředu počítáš, bylo by fér jim to rovnou říct z organizačních důvodů, ať to nemusí řešit ze dne na den.

RD končí dnem, kdy jste se se zaměstnavatelem domluvili, maximálně dnem 3.narozenin dítěte. Do té doby ji lze prodloužit. Zajdi za vedoucí a na personální a domluvte se, kterým dnem Ti skončí RD a nastoupíš na PN.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
27.10.22 12:38
@Vladusxx píše:
Tak pokud ti gyndar chce dát neschopenku tak si ji nech napsat od toho 7.11. a do práce bych teda asi předem zavolala že ze zdravotních duvodu nastoupit nemůžeš, to je podle mě slušnost…o těhotenství jim zatím říkat nemusíš…

Myslím si, že by bylo vhodné vedení to na férovku říct, ať počítají s dlouhodobou PN a další MD a RD. S prosbou mlčenlivosti. Neměli by to pustit, je to porušení mlčenlivosti v souvislosti s výkonem povolání. Platilo i před GDPR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
27.10.22 12:41
@Michajla píše:
@JancaS84 Nastupuji dříve do práce. V listopadu dostanu poslední rp příspěvek.
Proto jsem si domluvila konec rodičovské dovolené dřív v práci abych mohla dříve nastoupit toho 7.11. 😁

pokud mas z prace oficialne na papire potvrzeno ukonceni RD 7.11., muzes od toho dne nastoupit na pn. Do prace bych dala vedet co nejdrive. Maji tam za tebe nahradu, at ji neukoncuji pracovni pomer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11809
27.10.22 12:42

@1Pears1 já jsem o druhém těhotenství v práci říkala až po 1. Scr. Ale zase hned jak jsem nastupovala na RD jsem říkala že chceme určitě hned navázat druhym takže ať spíše nepočítají s tím že nastoupim na konci RD…na druhou stranu jsme na druhém začali pracovat..cca 7m po prvním..no a podařilo se hned. takže mají dost času na to se s tím popasovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
27.10.22 12:53
@Vladusxx píše:
@1Pears1 já jsem o druhém těhotenství v práci říkala až po 1. Scr. Ale zase hned jak jsem nastupovala na RD jsem říkala že chceme určitě hned navázat druhym takže ať spíše nepočítají s tím že nastoupim na konci RD…

Ono taky dost záleží v jaké práci, v jakém oboru a jaké jsou tam zvyklosti.
Chápu, jak to myslíš. Těhotenství je nejisté až do konce.
Jsou obory, kde je maximálně fér to říct i před postoupením genetiky z organizačních důvodů. Odpovědná osoba tuto informaci nemůže pustit mezi kolegy ani mezi lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1254
27.10.22 13:35

Měla jsem to stejně. Do práce jsem to hlásila ještě chvíli před ukončením první rodičovské… Kor když víš, že budeš zase na nemocenské. Je totálně zbytečné chodit k závodní na prohlídku, když víš, že stejně nenastoupíš.. Buď férová a řekni vedení jak se věci mají na rovinu. Prostě zavolej, že jsi opět těhotná, že je to rizikové těhotenství a od 7.11. Nastupuješ na nemocenskou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602
27.10.22 14:24
@Anonymní píše:

Jasně vcera ses domluvila na drivejsim nastupu do práce a dnes to vypadá na rizikac :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.22 14:30

@j.a.n.i1 no tady jde o to, že jsem měla nastoupit až 21. Což by znamenalo že bych v prosinci dostala jen za 8 “pracovních” dní peníze. Tak jsem vyridila nástup dřív.. Jakože ukončení rodičovské dovolené. Já to tam pujdu zkusit, ale jelikož to není práce vhodná pro těhotné a i při prvním mimi jsem měla rizikáč tak mi ho nabídla i teď doktorka, protože nemám moc v pohodě zdravotní stav.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat