“Netradičnost” na svatbě

Anonymní
27.2.24 22:59

“Netradičnost” na svatbě

Ahoj, holky. Potřebovala bych radu, nebo tip. S partnerem začínáme plánovat svatbu a náhodou se nám dostalo příležitosti mít svatbu (resp. především hostinu, ale na tom místě lze i obřad - ale ten bude spíše v kostele) na krásném místě v přírodě. Místo působí jako “farma”, jsou zde koně a další zvířátka, dřevěný styl, fakt něco pro nás. Dokonce je tu i dost pokojů na ubytování.
Toto se nám naskytlo za zlomek ceny, z důvodu toho, že majitel je rodinný známý mého partnera. Na tomto bychom ušetřili fakt moc peněz…Ale jde mi o to, že je to v místě bydliště partnera - ode mě asi cca 70 km (autem cesta hoďka a něco). Ze svateb jsem já i má rodina zvyklá na to, že je svatba v místě bydliště nevěsty a že ženich si chodí pro nevěstu k ní domů atd. Moje rodina je docela nábožensky založená a zatím to vždy u všech probíhalo dle této tradice a samozřejmě se očekává, že to tak bude i u mě. Vím, bude to naše svatba a můžeme si to udělat jak chceme…ale přeci. Setkala jste se s tímto některá? Že by byla svatba v místě bydliště ženicha? Hlavně ani nevím, jak by pro mne došel..do jeho vlastního domu :lol: nebo kde bych se strojila ap. I já sama jsem byla xkrát svědkem toho, že se pokaždé jelo pro nevěstu do jejího domu.
Moje rodina je navíc hodně početná, kdežto ze strany partnera by byla jen pár hostů (rodinu má velice, velice malou), tudíž by se jeho rodina přizpůsobovala nějakému cestování ke mně snadněji.

• si nejsem jistá, jak by to bylo s kostelem. Oba jsme pokřtěni, do kostela občas zajdeme, ale tedy nejsme ortodoxní křesťané. A zda by byla možnost obřadu v kostele tak daleko ode mě? :think: vím, že kostel vždy býval taky v oblasti nevěsty …

Na jednu stranu je to zvláštní, protože si i mí rodiče už tolikrát představovali, jak na zahradě bude stan, kde ráno svatebčané budou jíst, jak já se budu strojit v mém dětském pokojíčku… A nakonec to možná bude tak, že se budu strojit v “cizím” domě :nevim:
Setkala jste se tedy s tímto některá? Na druhou stranu vidina toho, že za tak náádherné místo bychom dali tak málo peněz + možnost ubytování…

Poprosím o anonym, rodina sem chodí a nechci, aby někdo poznal :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
417
27.2.24 23:13

Já bych do toho rozhodně šla. Pokud se vám místo líbí a máte takovou možnost, zní to skvěle. :)

Strojení v dětském pokojíčku bych klidně oželela, stejně tak vyzvedávání nevěsty ženichem a setkání příbuzných před svatbou u rodičů. To jsou za mě starosti navíc - rodiče musí chystat občerstvení a věnovat se hostům. Lepší vzdát se tradic a užít si to v klidu a bez starostí na místě, které se vám líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16270
27.2.24 23:28

Jelikož jsme bydleli spolu, tak nebylo co řešit. Rodiny bydlí nad 100km daleko, my se přestěhovali, takže nějaké tradice se neřešily. Je teda fakt, že muž bral jako tradici, že mě odvede od domu do auta, já to nečekala. Chtěla jsem, aby mě viděl až na úřadě, ale holt jsme se nějak nedomluvili předem, tak mi to bylo líto, ale co už :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
27.2.24 23:33

Byla jsem na svatbě co byla v městě ženicha. Nevěsta to měla 2 hodiny autem. Ale

Všechno se dělá na jednom místě. Od obřadu, jídla, focení. Bylo to moc příjemné. Za pár měsíců mám jít na další a to se bude konat v jiném městě než novomanželé žijí. Nejblíž to bude mít ženichova rodina. V podstatě pár minut. Například rodiče nevěsty necelou hodinu autem a to jednou spát. domů. Sestra kamaráda měla svatbu několik hodinu a půl od místa bydliště. Moc nad tím přemýšlíš aby jsi náhodou někoho neurazila. Pokud se vám tam líbí. Zbytečně si to komplikuje tě. Jednoduše to udělejte po svém!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
27.2.24 23:43

Jela jsem ségře na svatbu přes 100 km a ubytování zařizovala sama. Měli pokoje opravdu jen pro rodiče a svědky, víc se nevešlo. V životě by mě nenapadlo se nedostavit a nebo dělat problémy. Pokud je možné ubytování, vůbec bych si do toho nenechala mluvit, je to váš den. Tak si tě vyzvedne ve vašem pokoji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5238
27.2.24 23:55

Pokud jste oba krestani a chcete cirkevni svatbu, tak to lze jedine v kostele, pokud nam farar pri nasi svatbe nekecal :mrgreen: Kdyz jeden pokrteny neni a druhy ano, tak to lze udelat i jinde. Takze to si zjisti. Ze to neni farnost nevesty je uplne jedno, na fare ti daji potvrzeni o krtu a nazdar.

Na nejake tradice a vyzvedavani nevesty bych se vykaslala. Zazila jsem nekolik svateb mimo bydliste obou, nebo nevesty a probihalo to uplne normalne. Proste se nevesta nekde v dome, nebo na hotelu namalovala a oblekla a vyrazila smerem k obradu. Klidne i se zenichem stejnym autem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
28.2.24 00:55

Je tam ubytovani, tak kdyz budou moct prijet o den driv, tim lepe.
A pokud nejaka tradice, tak objednej bus a stan na zahrade a chystani, krome satu a liceni, muze probehnout jako priprava na odjezd na farmu misto k obradu. Proste to pojmi tak, ze svatba zacina uz pred odjezdem, ne az v den D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.2.24 06:31

My jsme se taky museli rozhodnout. Naše rodiny a my dva od sebe pocházíme 100 km. Takže svatba byla v něm rodném kraji, protože nás je mnohem víc. Jeho rodině jsme tam na víkend zaplatili ubytování. Vyřešilo se to takhle. Tcháni akorát vezli víno. Pochopitelně a od jejich pekařky koláčky, zákusky. Zbytek se vše domlouvalo v kraji, kde byla svatba. Další koláčky, zákusky, dorty, výzdoba, kytice atd. Aby se to nepřeváželo. V tradicích nás to nijak neomezilo. My jsme chtěli svatbu na zámku. Tak byla v mém kraji. Kdyby byla v kraji manžela. Taky by byl obřad na zámku. Co jsme chtěli, tak to bylo. Vzdálenost v tom roli nehrála.
Když máte možnost ubytování. Tak je to ideální základ a od toho řešit dál vše ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
28.2.24 06:38
@Anonymní píše:
Ahoj, holky. Potřebovala bych radu, nebo tip. S partnerem začínáme plánovat svatbu a náhodou se nám dostalo příležitosti mít svatbu (resp. především hostinu, ale na tom místě lze i obřad - ale ten bude spíše v kostele) na krásném místě v přírodě. Místo působí jako “farma”, jsou zde koně a další zvířátka, dřevěný styl, fakt něco pro nás. Dokonce je tu i dost pokojů na ubytování.
Toto se nám naskytlo za zlomek ceny, z důvodu toho, že majitel je rodinný známý mého partnera. Na tomto bychom ušetřili fakt moc peněz…Ale jde mi o to, že je to v místě bydliště partnera - ode mě asi cca 70 km (autem cesta hoďka a něco). Ze svateb jsem já i má rodina zvyklá na to, že je svatba v místě bydliště nevěsty a že ženich si chodí pro nevěstu k ní domů atd. Moje rodina je docela nábožensky založená a zatím to vždy u všech probíhalo dle této tradice a samozřejmě se očekává, že to tak bude i u mě. Vím, bude to naše svatba a můžeme si to udělat jak chceme…ale přeci. Setkala jste se s tímto některá? Že by byla svatba v místě bydliště ženicha? Hlavně ani nevím, jak by pro mne došel..do jeho vlastního domu :lol: nebo kde bych se strojila ap. I já sama jsem byla xkrát svědkem toho, že se pokaždé jelo pro nevěstu do jejího domu.
Moje rodina je navíc hodně početná, kdežto ze strany partnera by byla jen pár hostů (rodinu má velice, velice malou), tudíž by se jeho rodina přizpůsobovala nějakému cestování ke mně snadněji.
  • si nejsem jistá, jak by to bylo s kostelem. Oba jsme pokřtěni, do kostela občas zajdeme, ale tedy nejsme ortodoxní křesťané. A zda by byla možnost obřadu v kostele tak daleko ode mě? :think: vím, že kostel vždy býval taky v oblasti nevěsty …

Na jednu stranu je to zvláštní, protože si i mí rodiče už tolikrát představovali, jak na zahradě bude stan, kde ráno svatebčané budou jíst, jak já se budu strojit v mém dětském pokojíčku… A nakonec to možná bude tak, že se budu strojit v “cizím” domě :nevim:
Setkala jste se tedy s tímto některá? Na druhou stranu vidina toho, že za tak náádherné místo bychom dali tak málo peněz + možnost ubytování…

Poprosím o anonym, rodina sem chodí a nechci, aby někdo poznal :kytka:

Já bych rozhodně šla do toho místa. V klidu bych se ubytovala den předem, ráno si dala snídani a pak přípravy, ty v jednom pokoji, klidně s maminkou, svědkyni či kamarádkami a ženich v dalším. Nebudeš muset nic řešit, budeš mít hezké fotky z přípravy jak nevěsty tak ženicha, tím že budete na jednom místě.

Proč si na něco hrát s vyzvedáváním v rodném domě? Předpokládám že spolu se snoubencem již dávno bydlíš, nedává mi teda smysl ta komedie že si tě půjde „přebrat“ od rodičů.
V mém okolí takhle probíhají naprosto všechny svatby, včetně té mé. Prostě se všichni sejdou až na místě konání. Nikdy sem nezažila sraz u nevěsty a jsem ráda, přejíždění je otravné 😵‍💫

Každopádně je to vaše svatba, udělejte to jak si přejete vy a vykašlete se na to „co by se mělo“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.2.24 06:46

Jestli má být obřad v sobotu. Tak bych zajistila a zaplatila celý víkend. Nám přijeli v pátek po práci. Někdo přiletěl ze zahraničí. Tak jsme je vyzvedli na letišti. V pátek se ubytovali. Udělali si pohodlí. V sobotu byla svatba. To jsme měli domluvené auta a řidiče. První je dovezli na snídani k mým rodičům. Tam poseděli. A pak se jelo kousek na obřad. V neděli mohli spát, jak dlouho chtěli. Pak teda všichni dojeli k našim domů. Kde se dojídalo a teprve pak jeli domů, až chtěli, potřebovali. Nikdo se nikam po oslavě nehnal. Takže když máte možnost ubytování. Tak to vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
28.2.24 07:02

Vyzvedávání nevěsty doma? :roll: To nejkrásnější, co si ze své svatby pamatuji je, jak na mě můj nastávající koukal, když mě táta vedl uličkou. Trvalá jsem na tom, že mě uvidí až tam. Bylo to krásné :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.2.24 07:10
@PanenkovaMakova píše:
Vyzvedávání nevěsty doma? :roll: To nejkrásnější, co si ze své svatby pamatuji je, jak na mě můj nastávající koukal, když mě táta vedl uličkou. Trvalá jsem na tom, že mě uvidí až tam. Bylo to krásné :srdce:

Ano. Na Moravě to stále někdo dodržuje. Není to nic neobvyklého nebo šokujícího. Má to své kouzlo. Protože se k tomu pojí tradice. Někdo od toho upouští nebo to nezná a diví se. Dokonce se i stále dodržuje tradice, že ženich a svatebčané se sejdou u nevěsty rodičů. A ten průvod jde pěšky do kostela. To je taky krásné. My jsme od baráku měli obřad 2 km na druhém konci vesnice. Takže jsme jeli auty. Ale kde teď bydlím. Tady snad každá svatba má od nevěsty rodičů průvod buď do kostela nebo často jsou teď svatby venku u vinohradů. Každopádně je to krásné a má to kouzlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
28.2.24 07:27

Sezvala bych to uz v patek „po práci“, rano te muzou strojit za ucasti maminky na tom ubytování, kostel by se dalo domluvit v mistnim, jestli tam nejaky je, nebo primo v zahrade, kde budete spát, jen zavčasu domluvit mistniho „matrikáře“, jestli vyjizdi na svatby mimo urad, dnes je to celkem obvyklé, nikdo s tim nemiva problém.
Mít za zlomek ceny ubytovani a krasne misto, tuplem jestli je mozne přímo tam mit i hostinu, sla bych do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
28.2.24 07:59

Já mám přesně z tohohle „vyzvedávání“ přejíždění na obřad a pak do restaurace úplný osypky. Byla jsem šťastná, že od nás tohle niko nechtěl. Všechno jsme měli na jednom místě. Hosté se sjeli až tam, ušetřila se spousta času a nervů. Zažila jsem svatbu, kdy část hostů při dlouhým přejíždění uvízla v koloně a nakonec na svatbu ani nedojeli. Pokud máte takovou možnost, tak ji využijte a vybodni se na zastaralý tradice. To šlo, když byli oba z jedné vesnice. Prostě se oblékneš tam, partner si tě vyzvedne ve vašem pokoji. A rodiče si tam ten stav můžou postavit taky a všechny vítat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.24 08:12

Máme to dost podobně, já jsem z Moravy a přítel z J. Čech, bydlíme v Čechách a svatba bude tam kde se nám to prostě líbí. Lepší by to bylo samozřejmě u nás na Moravě, protože z mé strany bude hostů víc ale pokud by k místu hostiny bylo i ubytování, tak bych neváhala. Tradice s vyzvedáváním nevěsty doma se podle mě už pomale vytrácí a přijde mi i hezčí, když vidí ženich nevěstu až u oltáře. Nebo jak už psali ostatní, můžeš se chystat přímo na místě v nějakém pokoji, kde tě nastávající vyzvedne.

Být tebou udělám to tam, kde máte tu možnost, s tím že rodiny se ubytují už v pátek ať je všechno na klid a není problém pak v sobotu se zpožděním vzdálenějších lidí. :kytka:

Jinak celkem by mě zajímalo to místo :lol: :srdce:

Anonym, o svatbě zatím nikdo neví

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný