Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Krásný den, chtěla bych se poradit nebo spíš znát váš názor ohledně mé situace. Exmanžel po té co si našel přítelkyni začíná kašlat na naši 10letou dceru a jeho zodpovědnost 0 mě vytáčí. Dceru má 1 za 14 dní na víkend. Minulý víkend se dcera domluvila s kamarádkou co bydlí vedle v baráku, že by u něj udělali prespávačku, obě děvčata mají 10 let, takže by měli mít dohled, on je ale obě nechal samotné přes noc a šel k přítelkyni do vedlejšího domu(je to sídliště)dcera mi pak po mé otázce jak bylo lhala, že přespání nebylo, že kamarádka nemohla. Urcitě ho s tím budu konfrontovat osobně, přes tel. nechci, pravdu jsem se dozvěděla až dnes. Dříve si bral dceru i po škole alespoň 1 týdně, teď vůbec, výmluvu má, že se dcera musí učit a že je to zbytečné na pár hodin. Alimenty má 2500kč a přispívat něco víc i když je to dané v rozsudku, pokud je vyšší částka za cokoli je vždy problém, uvažuji i zvýšení až dcera nastoupí na 2stupeň. Děkuji za přečtení, hezky den ![]()
2500 je směšné, určitě žádej zvýšení. S tou (ne)starostí o dceru bohužel moc nenaděláš, pokud u něj vyloženě nestrádá. Holt je mu zásun přednější než dítě. Je možné, že za pár let k němu dcera ani nebude chtít. ![]()
Děkuji za odpověď, no nestrádá, spíš je to takové lážo plážo bez režimu, ale aby byli děti samotné to mě rozzuřilo moc.Ano ty alimenty už jsou fakt na hraně, vůbec ale nevím kolik bych měla žádat, protože jeho plat už neznám, když jsme se před x lety rozvedli tak to už má jinou výši. Hezký den ![]()
Taky mi přijdou 2,5 tisíce fakt málo, jak dlouho už jste rozvedeni? Vždyť s nástupem do školy těch výdajů je celkem dost a kde máš jídlo nebo oblečení.
Jinak nenaděláš nic, nove maso je pro něj přednější než nějaká dcera ![]()
Rozvedení už jsme skoro 5 let, podepsala jsem mu tenkrát dohodu 2500kč, s tím že se bude podílet na vyšších výdajích ohledně oblečení, školních výletů a kroužků. Když je škola v přírodě, tábor vždy to ví dopředu dostatečně, já to ale celé zaplatím a pak to z něj tahám po x upozorněních třeba půl roku a co se týče oblečení, bot, bundy, brusle atd…to ani nemluvím. Je to smutné, děkuji za názory, potřebovala jsem si ulevit ![]()
@lenka26nelinka Tak v tom případě bych neváhala a požádala o zvýšení. Netahala bych z něj nic, má platit půlku, neplatí tak zvýšit alimenty a je to. To co ti dává je směšné.
@lenka26nelinka píše: Více
Návrh na zvýšení výživného hned a bez diskuzí. 2500 je almužna a pokud z něj věčně něco taháš, je dohoda na ty vysoké nepravidelné náklady k ničemu.
Co se týče péče o dceru, s tím nic neuděláš. Nutit ho nemůžeš.
Nutit ho aby si bral dceru astěji nemůžeš. Alimenty jsou ale opravdu směšné, že neznáš jeho příjem je nepodstatné, zažádej si o zvýšení. Min 5000 by platit měl, a když se nepodílí vůbec na ničem, tak i víc.
2500 snad platil táta na nás před 30 lety… S nezájmem bohužel nic neuděláš
.
Když si dceru brát nechce, ať nebere, ale že jsi tak hloupá a nedokážeš si ani zažádat o zvýšení, když už jste si jako nestabilní pár udělali děcko.
Ještě bych doporučila, pokud jsou jinak vztahy ok, se s ním domluvit, aby ti alimenty navýšil bez soudu. 5-6tis. Kc je podle mě ok. Pak ale bych po něm už nechtěla platit nic navíc.
@jita22 No těžko se s ním domluví, když z něj tahá i to, co má on platit soudně. Já bych zažádala rovnou o zvýšení, třeba na 8 tisíc.
@jita22 píše: Více
To asi neklapne, když peníze navíc (dle domluvy) z něho páčí několik měsíců.