Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, jsem potřetí těhotná a zase stejný scénář. Nezvládám odběry krve, ani jako netěhotná, co teprve když jsem těhotná. Dělá se mi zlé už pár dní před tím, kdy vím, že mě čeká odběr. Za chvíli mě čeká odběr a já sedím v čekárně a dělá se mi černo před očima, je mi špatně. Vůbec nevím, jak to ovlivnit.. porody jsem zvládla. ![]()
Zvládla si to dvakrát, zvládneš potřetí
pro mě nejhorší část těhotenství, brrre skoro už jsem zapomněla na ogtt
zkus emlu nebo vibrační vajíčko.
@Bubla Bůčková na test curkovky mám naštěstí ještě chvíli času, ale připravuju se už teď. Při obou jsem tam omdlela. ![]()
Někdo to tak má, znám spoustu takových. Hlavně je to u mladších a v dospělosti se to spraví, ale někdy ani to ne. Zkus si na odběry pořídit antistresový balónek a mačkat ho v druhé ruce, na odběr se NEDÍVAT (očividně ti vadí samotná krev, jehla, špatná zkušenost s lékaři jako malé dítě..).
Neboj, dá se s tím pracovat, jen musíš chtít a překonat strach
![]()
@Mamastelinkyasamika píše: Více
No… a co má být? Takhle to má přece spousta lidí… ![]()
Prostě to řekneš sestřičce, ta udělá odběr vleže a až se budeš cítit líp, půjdeš domů ![]()
Zas tolik odběrů snad před sebou nemáš, abys nad tím musela dumat.
Někdo z toho má prostě stres a nedokáže to ovlivnit. Řekni to sestře, ať tě u odběru položí, zavři oči a prostě jen dýchej. Mě pomáhá říkat si, že než nepočítám 10, bude hotovo. To se dá vydržet ![]()
Tak tě položí, no. Tam přeci nejdeš poprvé, abys musela kvůli tomu vyvádět.
Hlavně je potřeba před odběrem hodně pít. Potom i krev lépe teče, netřeba to dlouho a člověku není na modlení.
Nejhorší, co se může stát, je, že omdlíš? Tak omdli, aspoň to budeš mít v narkoze
Udělala bych si z toho trochu pro sebe legraci. Akorát jim to řekni, ať jsou připraveni.
a když při odběru ležíš, tak je ti také špatně? Normálně se domluv na odběru vleže. A po odběru se hned nezvedat, ale třeba ještě pár minut ležet.