Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, stalo se někomu, že z NIPT (Panorama) nebyli schopni vyhodnotit pohlaví? Mě kvůli tomu odesílají na plodovku.
Nestalo… Ani nikomu z okoli. Je to kvuli nizke fetalni frakci? Nebo zbytek vyhodnotili a jen pohlavi ne? ![]()
@ale2107 píše: Více
A proč potřebujete vědět pohlaví? Máte nějakou vadu vazanou na pohlaví?
@Anonymní píše: Více
Přesně tak, zbytek vyhodnotil, a pohlaví ne. Opakovaný odběr není indikován😐. Fetální frakci mám relativně nízkou (5,5%), ale stačilo to na všechno… Doporučují konzultaci genetika, což samozřejmě podstoupíme.. jen chci zjistit, zda test někomu takhle „selhal“.
@Anonymní píše: Víceříkají že test mohl takto selhat kvůli nějaké vadě pohlavních chromozomů u plodu, ale nemusí to být nutně pravda. V rodině žádné vady nemáme.
A ono na tom pohlaví záleží? Narodí se jako holka, v třinácti se prohlásí za kuře a v šestnácti si změní jméno a bude vyžadovat onikání. Tak proč se trápit?
@Velryba černá píše: Více
Jsou geneticke vady, vázané na pohlaví, ale je fakt, že to se obvykle zjišťuje při PGT. A ne u NIPT. Jen mne zajímalo proč se to řeší, protože ne každý, kdo jde na NIPT chce vědět pohlaví. Je to volitelné.
Volitelné je to, jestli pohlaví sdělí, jinak je tam genetik pochopitelně vidí automaticky a vždy.
@inkakřivák přijde ti tohle vtipné ve chvíli, kdy těhotná ženská neví, jestli je dítě zdravé?
To neni o tom, jestli potrebujes vedet pohlavi, to je o spolehlivosti testu. Muze tam byt prave nejaky problem s poctem pohlavnich chromozomu. A nebo je to proste nejaka divna chyba toho testu. Ta fetalni frakce je pomerne nizka. Brzy delane? To by ale neposilali na plodovku, ale na choriove klky? Kazdopadne to nesvedci o jeho spolehlivosti v tomto pripade.
Drzim palce, at je vse v poradku!
@inkakřivák jedná se o případné syndromy vázané na pohlaví. Některé z nich jsou spojené s mentální retardací, proto je důležité vědět proč vlastně to pohlaví test nevyhodnotil
Radsi bych to zkontrolovala. Normalni to neni, ptala jsem se na to u sveho odberu, jak casto se stava, ze neco neni vyhodnotitelne…Mohlo by to znacit nejaky problem.
Jinak je mi jasne, ze pohlavi ti asi uplne jedno podobne jako mne, ale spis je problem, ze ho nelze zjistit. A fetalni frakci jsem mela nizsi nez ty a vse vysledkove vyslo vcetne pohlavi.