Novorozenecká sepse

1765
12.3.14 08:44

Novorozenecká sepse

Blízkým přátelům se narodila dcera. Porod byl o 3 týdny dříve, hned v porodnici byla u miminka diagnostikována sepse v důsledku infekce od matky. Dítě bylo převezeno na JIP, matka odeslána domů. Dle toho, co jsem si o tomto problému přečetla na internetu je to velmi vážné (vysoká mortalita)… :,(

Je tu někdo jehož dítě mělo stejný problém? Dopadlo to nakonec dobře? Co pomohlo?

Je tu někdo se zdravotnickým vzděláním, kdo by dokázal vysvětlit, proč se na přítomnost infekce v těle matky, která může ohrozit dítě na životě, nedělají žádné testy?

Předem děkuju všem za reakce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14309
12.3.14 08:48

@open mind
Mala matka pozitstreptokoka-GBS?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
12.3.14 08:51

Dopadlo to dobře, dobře zareagovala na první atb, u nas to byl streptokok. ;-) ja teda byla na jip s ní. A původ infekce neznámý, můj tip je nozokomialni nákaza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
12.3.14 08:53

Já, celková sepse, rozdíl byl ten, že malá byla donošená a měla 3,7kg. Přesto dost bojovala a nedávali jí víc jak 20%. Byl to děsný týden, nejhorší týden mého života, ale nakonec se z toho dostala a je to zdravá holka. Snad to maličká zvládne, holky jsou bojovníci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
12.3.14 08:53

@open mind
Jo a teda, maly sa narodil o 3t skorej, bol na JIPke, ja za nim chodila, po 5dnoch mi ho dali na pokoj.
Mal 3komb. antibiotik, po tyzdni sme isli domov spolu.
Mam to pravdepodobne zo streptokoka, i ked mi dali 3davky antibiotik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
12.3.14 08:54

@miisenka
Bohužel nevím nic bližšího, než to co jsem napsala. Rodiče děťátka na tom nejsou psychicky dobře, nechtějí o tom moc mluvit a tak nechci otravovat vyptáváním…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
12.3.14 08:54
@mag píše:
Dopadlo to dobře, dobře zareagovala na první atb, u nas to byl streptokok. ;-) ja teda byla na jip s ní. A původ infekce neznámý, můj tip je nozokomialni nákaza.

ani u nás nakonec neodhalili původce. Protože já byla v pořádku, ten týden leželi na JIPu tři novorozenci s naprosto shodnou diagnózou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
12.3.14 08:56
@open mind píše:
@miisenka
Bohužel nevím nic bližšího, než to co jsem napsala. Rodiče děťátka na tom nejsou psychicky dobře, nechtějí o tom moc mluvit a tak nechci otravovat vyptáváním…

neotravuj, nech je být. Já si pamatuju, že mi děsně vadilo to vyptávíní ostatních, dítě bojovalo o život a pro rodinu a okolí to bylo jak senzace, neustále někdo psal a volal, jak je na tom malá. Ani doktoři nevěděli, co bude za hodinu, pamatuju, jak druhý den vzal manžel ten vyzvánějící mobil a mrštil s ním o zeď. Nech je být, víc pro ně udělat nemůžeš, snad je se začít modlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
12.3.14 08:59

@terinka4444 @miisenka @mag
Tak to mě těší že tu čtu o happyendech! Z toho, co jsem si přečetla na netu jsem byla úplně vyřízená. A následky nemají vaše děti žádné? Popisuje se zpomalení vývoje, srdeční vady a různé další hrůzy…

A vysvětlil vám někdo, proč se těhotné na toto netestují?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
12.3.14 09:01
@open mind píše:
@miisenka

nech ich na pokoji, oni si to zistia sami..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
12.3.14 09:03
@terinka4444 píše:
neotravuj, nech je být. Já si pamatuju, že mi děsně vadilo to vyptávíní ostatních, dítě bojovalo o život a pro rodinu a okolí to bylo jak senzace, neustále někdo psal a volal, jak je na tom malá. Ani doktoři nevěděli, co bude za hodinu, pamatuju, jak druhý den vzal manžel ten vyzvánějící mobil a mrštil s ním o zeď. Nech je být, víc pro ně udělat nemůžeš, snad je se začít modlit.

Přesně to jsem si myslela, dokážu si představit jak to musí otravovat - proto jsem jim jen nabídla jakoukoliv pomoc by potřebovali a řekla ať se ozvou až budou všichni tři doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
12.3.14 09:07
@open mind píše:
@terinka4444 @miisenka @mag
Tak to mě těší že tu čtu o happyendech! Z toho, co jsem si přečetla na netu jsem byla úplně vyřízená. A následky nemají vaše děti žádné? Popisuje se zpomalení vývoje, srdeční vady a různé další hrůzy…A vysvětlil vám někdo, proč se těhotné na toto netestují?

ale mně testovali, bůhví, co to bylo. Naše malá na tom nebyla dobře, já za ní na Jipku co tři hodinychodila, pamatuju se, jak jsem vždycky s hrůzou šla a modlila se, aby ještě ležela v tom inkubátoru. Ale dostala se z toho poměrně velice rychle, na to, jak vážný ten stav byl. Už třetí den říkala primářka, že nejhoršího už by se neobávala, jen pořád netrávila jídlo, pátý den už byla dobrá a šestý den jí odpojili z kapaček a začala jíst. Ale byl veliká, naštěstí. Následky nemá žádné, absolutně, rok sledovali srdce ještě, ale i to je v pohodě. Prostě sepse u novorozenců je tvrdý boj, ale vybojovat se dá. Snad to zvládne i ta maličká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
12.3.14 09:08

@open mind
Taky se přidávám a trochu povzbudím, u nás sepse navíc jako „bonus“ po respiračním a oběhovém selhání, malá byla přenošená a zkalená plodovka se dostala do plic. Příčinu hledali a nenašli, nakonec to uzavřeli jako sepsi vzniklou z infekce zanesené z katetru :-(. Šance velmi malé, nejdříve nevěděli, jestli přežije, pak s jakými následky, pak řekli, že to bude dobré, ale budeme rok cvičit, no a nakonec jsme ani necvičili a malá je naprosto v pořádku. Držím palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
12.3.14 09:09
@open mind píše:
Přesně to jsem si myslela, dokážu si představit jak to musí otravovat - proto jsem jim jen nabídla jakoukoliv pomoc by potřebovali a řekla ať se ozvou až budou všichni tři doma…

Ono není momentálně žádná pomoc, kterou bys jim mohla poskytnout. Krom venčení případného psa. Teď opravdu není nic, co by se dalo udělat. Jen věřit a modlit se za tu maličkou. Ale snad to zvládne, nečti tragédie na netu, není to k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.14 09:19

Přesně tak, nečti tragédie na netu, tam většinou píší jen lidé s problémem a o dobrých koncích se málo dozvíš.
Věřím, že to miminko vybojuje, o tři týdny dříve není už nezralé. Určitě udělali citlivost na atb, mají výsledky z hemokultury, maličká má cílené atb. Ty nemůžeš dělat nic, jen se nevyptávat a modlit.

PS: Pracuji na hygieně na oddělení nozokomiálních nákaz a znám konce jak dobré, tak špatné. Anonymně kvůli zaměstnání, omlouvám se a díky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA