Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, chtěla bych se optat na pár věcí. Bydlím v pronajatém bytě, momentálně si byt koupil nový majitel a chce mi zvýšit nájemné o 1500kc, není to moc ale pro mě je každá koruna dobrá.
Smlouvu ještě s původním majitelem mám do srpna tohoto roku. Chci se optat, má nový majitel právo mě z bytu vyhodit když s navýšením nájmu nebudu souhlasit? Četla jsem, že zvýšení nájmu se může az po roce nájmu. Rok v tom bytě jeste ani nejsem.
Děkuji za rady ![]()
Heimstaden zvyšuje nájem několikrát za rok o pár stovek, takže pokud nesouhlasíš, můžeš si najít jiné bydlení.
Tak on ti muze dat výpověď i tak, stačí aby chtěl byt využívat sam nebo nějaký jeho příbuzný, ale to už by si moc nepomohl no, to má 3 měsíční výpovědní lhůtu, takže bys v tom srpnu šla tak jako tak.
@Maky336 píše: Více
Když nebudeš souhlasit, smlouva ti 100% prodloužena nebude a v srpnu se budeš stěhovat tak jak tak …
@Maky336 Pokud se nemýlím, tak koupí bytu s nájemníkem přebírá nový majitel závazky z původní smlouvy.
Pokud je ta uzavřena na dobu určitou (což asi je, do zmíněného srpna), tak pokud se do té doby nedohodnete na prodloužení nebo nové smlouvě, tak ti právo užívat byt k srpnu zanikne.
Zkusil bych jednat - doložil, že nájemné hradíš vždy včas, že nepožaduješ investice do bytu, a že hledáním nájemníka by mohl ztratit díky potřebnému času měsíc či dva na příjmech z nájmů, což by při navýšení o 1.500,– bylo kompenzováno za rok, rok a půl. A samozřejmě je tu riziko nájemníka, který nebude spolehlivý, nebo se bude chtít brzy odstěhovat. Případně je možné navrhnout, že nájemné zůstane v původní výši, ale na své náklady provedete nějaké opravy. Atd. Záleží jak moc by těch patnáct set navíc bolelo.
Děkuji za rady, je mi jasné ze v tom srpnu už mi smlouvu neprodlouží, spíše me zajímá jestli mě může vyhodit teď z toho bytu, kdyz s navýšením nájemného nesouhlasím. Nebo stále platí Původní nájemní smlouva.
Poslal mi novou smlouvu kde už je to navýšení a chce to od května.
Samozřejmě když budu vědět, že smlouva v srpnu zanikne najdu si jiné bydlení.
@Maky336 ne vyhodit te ze dne na den nemůže, platí dal ta původní smlouva. Pokud tam nehodlas dal zůstávat, tak mu řekni ze novou nepodepíšeš a trvej na te původní.
@Janli bude vedet, snad jsem nick napsala dobre. Podle me plati stara do vyroci smlouvy. Precti si ji, je tam i napsano, jak moc dopredu mas hlasit ze se budes stehovat. Pockej co se tu dozvis a pak se s nim zkus dohodnout, pokud chces v byte zustat.
Je několik variant, jak ti může pronajímatel zvednout nájem:
Já jakožto pronajímatel obvykle využívám pouze č. 4 a nejsem zastáncem zvedání nájmu v průběhu smlouvy.
@K. Rocánková díky za důvěru….
Záleží od kdy v bytě bydlíš. Pokud jsi tam víc než rok a v posledním roce nedošlo ke zvýšení nájemného, pak má nový majitel na navýšení nárok, nesmí to ovšem být víc než dvacet procent.
V bytě bydlím od minulého roku od sprna, takze to ještě neni ani rok. Původní majitel mi nájem nezvyšoval, pouze se zvýšili zálohy na služby ale to je něco jiného.
@Janli píše: Více
Ale to je jen v pripade trvajici smlouvy. Tady jsem pochopila, ze ma smlouvu na dobu urcitou do srpna. Tedy novy majitel ji muze od srpna nabidnout novou smlouvu s klidne dvojnasobnym najemnym.
@HappyPotato píše: Více
Ano, od srpna jí může smlouvu dát novou s jakým nájmem uzná za vhodný.
Tak Pro tebe je kazda koruna dobra a zatimco majitel prachy nepotrebuje? ![]()
Kdyz je pro tebe kazda koruna dobra, tak si porid vlastni bydlo!
Ja nevim co to jsou dnes vubec za drzosti, chtit po najemnicich, aby jeste platili za to, ze bydli v mem byte ![]()