Nový majitel jaká má práva

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
3.5.24 10:33

Nový majitel jaké má práva

Dobrý den, chtěla bych se optat na pár věcí. Bydlím v pronajatém bytě, momentálně si byt koupil nový majitel a chce mi zvýšit nájemné o 1500kc, není to moc ale pro mě je každá koruna dobrá.
Smlouvu ještě s původním majitelem mám do srpna tohoto roku. Chci se optat, má nový majitel právo mě z bytu vyhodit když s navýšením nájmu nebudu souhlasit? Četla jsem, že zvýšení nájmu se může az po roce nájmu. Rok v tom bytě jeste ani nejsem.
Děkuji za rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2327
3.5.24 10:45

Heimstaden zvyšuje nájem několikrát za rok o pár stovek, takže pokud nesouhlasíš, můžeš si najít jiné bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37125
3.5.24 10:52

Tak on ti muze dat výpověď i tak, stačí aby chtěl byt využívat sam nebo nějaký jeho příbuzný, ale to už by si moc nepomohl no, to má 3 měsíční výpovědní lhůtu, takže bys v tom srpnu šla tak jako tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15457
3.5.24 10:55
@Maky336 píše: Více

Když nebudeš souhlasit, smlouva ti 100% prodloužena nebude a v srpnu se budeš stěhovat tak jak tak …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10243
3.5.24 10:58

@Maky336 Pokud se nemýlím, tak koupí bytu s nájemníkem přebírá nový majitel závazky z původní smlouvy.
Pokud je ta uzavřena na dobu určitou (což asi je, do zmíněného srpna), tak pokud se do té doby nedohodnete na prodloužení nebo nové smlouvě, tak ti právo užívat byt k srpnu zanikne.
Zkusil bych jednat - doložil, že nájemné hradíš vždy včas, že nepožaduješ investice do bytu, a že hledáním nájemníka by mohl ztratit díky potřebnému času měsíc či dva na příjmech z nájmů, což by při navýšení o 1.500,– bylo kompenzováno za rok, rok a půl. A samozřejmě je tu riziko nájemníka, který nebude spolehlivý, nebo se bude chtít brzy odstěhovat. Případně je možné navrhnout, že nájemné zůstane v původní výši, ale na své náklady provedete nějaké opravy. Atd. Záleží jak moc by těch patnáct set navíc bolelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
3.5.24 11:05

Děkuji za rady, je mi jasné ze v tom srpnu už mi smlouvu neprodlouží, spíše me zajímá jestli mě může vyhodit teď z toho bytu, kdyz s navýšením nájemného nesouhlasím. Nebo stále platí Původní nájemní smlouva.
Poslal mi novou smlouvu kde už je to navýšení a chce to od května.
Samozřejmě když budu vědět, že smlouva v srpnu zanikne najdu si jiné bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37125
3.5.24 11:08

@Maky336 ne vyhodit te ze dne na den nemůže, platí dal ta původní smlouva. Pokud tam nehodlas dal zůstávat, tak mu řekni ze novou nepodepíšeš a trvej na te původní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2739
3.5.24 11:10

@Janli bude vedet, snad jsem nick napsala dobre. Podle me plati stara do vyroci smlouvy. Precti si ji, je tam i napsano, jak moc dopredu mas hlasit ze se budes stehovat. Pockej co se tu dozvis a pak se s nim zkus dohodnout, pokud chces v byte zustat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
3.5.24 11:18

Je několik variant, jak ti může pronajímatel zvednout nájem:

1. Vzájemnou dohodou: S novým majitelem můžeš klidně hned podepsat novou smlouvu nebo dodatek ke stávající smlouvě, a to za cenu, kterou si nově dohodnete. Nemusíš s tím ale souhlasit a můžeš pokračovat ve stávající smlouvě, která ti skončí v srpnu.
  1. Majitel ti může zvýšit nájem i jednostranně, ale pouze na úroveň v místě obvyklou. Jde to udělat pouze jednou za 12 měsíců. Tedy pokud ti už předchozí majitel nájem nezvedal, nový majitel může, klidně hned.
  1. Automatické zvýšení nájmu stanovené ve stávající smlouvě - například podle inflační doložky, obvykle probíhá v předem stanovený den a může být klidně dříve než za 1 rok nájmu.
  1. Po doběhnutí smlouvy: Až ti skončí v srpnu smlouva, můžete uzavřít novou smlouvu za nových podmínek, čili klidně za úplně jiné nájemné.
  1. Jsou další možnosti, které se ale v praxi moc nevyužívají. Například po rekonstrukci může majitel též zvednout nájemné.

Já jakožto pronajímatel obvykle využívám pouze č. 4 a nejsem zastáncem zvedání nájmu v průběhu smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
3.5.24 11:29

@K. Rocánková díky za důvěru….
Záleží od kdy v bytě bydlíš. Pokud jsi tam víc než rok a v posledním roce nedošlo ke zvýšení nájemného, pak má nový majitel na navýšení nárok, nesmí to ovšem být víc než dvacet procent.

• Citovat
  • Upravit
3
3.5.24 11:36

V bytě bydlím od minulého roku od sprna, takze to ještě neni ani rok. Původní majitel mi nájem nezvyšoval, pouze se zvýšili zálohy na služby ale to je něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
3.5.24 12:03
@Janli píše: Více

Ale to je jen v pripade trvajici smlouvy. Tady jsem pochopila, ze ma smlouvu na dobu urcitou do srpna. Tedy novy majitel ji muze od srpna nabidnout novou smlouvu s klidne dvojnasobnym najemnym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
3.5.24 12:39
@HappyPotato píše: Více

Ano, od srpna jí může smlouvu dát novou s jakým nájmem uzná za vhodný.

• Citovat
  • Upravit
24621
3.5.24 12:51

Vyhodit tě jen tak nemůže, ale v srpnu ti to skončí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
3.5.24 18:05

Tak Pro tebe je kazda koruna dobra a zatimco majitel prachy nepotrebuje? :roll:

Kdyz je pro tebe kazda koruna dobra, tak si porid vlastni bydlo!

Ja nevim co to jsou dnes vubec za drzosti, chtit po najemnicich, aby jeste platili za to, ze bydli v mem byte :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí