Občanství dítěte a rozchod

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
28.7.11 15:53

Občanství dítěte a rozchod

Ahoj holky,

omlouvám se za anonym - velmi citlivé téma.

Jde mi o to, že dítě neporodím v ČR - porodím ho v Polsku, tím prý získává polskou národnost, ne českou. Chci jí zařídit české i polské občanství. Otec je Polák. Pracuju tu, mám velmi dobré peníze, ale mezi mnou a přítelem to bohužel hodně skřípe. Psychicky mě týrá. Moje babička mě straší, že pokud tu porodím dítě a otec se šprajcne, že mi jí nedá, tak o ní můžu nakonec přijít a nebo mi bude zakázano třeba vyjet a bydlet v ČR. V Polsku nikoho kromě přítele nemám, byla bych tu maximálně 6 měsíců, kdy mám nárok na mateřskou a pak záleží na práci, ale nechci tu být určitě do konce života. Je pravda, že se tohle může stát? Že o ní můžu přijít? Protože vím, že přítel by to udělal naschvál. On je nedorostlý a nedokáže se o sebe postarat, natož o dítě, ale prostě jen z hecu, že by mi to udělal, že by mi ji vzal. Prosím, napište mi vaše zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2471
28.7.11 16:03

tak to fakt nevim, je to problematicka situace. v kazdem pripade, socialni vyhody jsou lepsi v CR nez v Polsku. Delsi rodicovsky prispevek atd. asi to je potreba probrat s pravnikem nebo nejakou ucetni, co se vyzna v tom jak je to v CR i v Polsku. ja bych radsi na tvem miste rodila v CR kvuli tem socialnim vyhodam. navic pokud jsi ty Ceska a ne Polka, no jak chces a drzim palce!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21522
28.7.11 16:04

ahoj, nemám osobní zkušenost, ale neuvažovala jsi o variantě, že bys porodila v Čechách a o polské občanství požádala jako o druhé? pokud se bojíš, že by ti otec dítěte dítě sebral, tak bych to tak udělala. trošku si myslím, že to možné je. případně by tě mohl žalovat za únos dítěte do ciziny atd… těch případů televizí proběhlo. a ještě mě napadá, myslím, že existuje nějaký úřad pro zastupování dětí při mezinárodních sporech. ta, by určitě poradili. zkusím ti to vygooglit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21522
28.7.11 16:06

tak jsem to našla. pošli dotaz sem: http://www.umpod.cz/
je to úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí a mají přímo tyto otázky v popisu práce. určitě ti tam poradí líp než my tady ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2471
28.7.11 16:08

Podle me kdyz te psychicky tyra, tak neni co resit. odjet domu k rodicum nebo treba k te babicce, o ktere pises. Socialni a zdravotni system je 100 % lepsi v CR nez v Polsku. Kdyz planujete rozchod s pritelem, tak bys u nej nemela pochopeni ani po porodu. musis ted myslet na sve miminko, co je rpo nej nejlepsi a taky pro tebe. Mozna mu nakonec zacnes chybet a bude te chtit zpatky a snad taky dostane rozum a prestane s tim tyranim, ale spis bych to takhle ruzove nevidela. Proste jet co nejdriv tam, kde ti bude lepe. Kdyz jsi Ceska tak to bude spis doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.11 16:12

Jde o to, že jsem zrušila pojištění v ČR, mám dobrou práci tady, tady platím pojištění, tak proč platit ve dvou státech? Takže nemám nárok porodit v Čechách ani kdybych chtěla, natož ještě na nějakou mateřskou nebo tak…

• Citovat
  • Upravit
4476
28.7.11 16:27

No tak si zacni platit zdravotni pojisteni v Cechach. Abys tu mohla porodit.
Jinak po rozchodu mezinarodni soudy prihlizi k tomu, kde dite stravilo nejvic casu. Pokud bude tedy predevsim v Polsku, bude se to brat tak, ze misto jeho obvykleho pobytu je Polsko a ty ho budes muset vratit otci, pokud o to soudne zazada.
Pokud navic porodis v Cechach, nemuze se ti stat, ze te pritel obvini z unosu ditete. Coz se ti muze stat, pokud od nej odfrcis z Polska… :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.11 16:36

Ale mě zbývá měsíc do porodu, takže bych to ani nestihla všechno zařídit, natož ještě v tomhle stádiu dojet do ČR, když si nemůžu dojít ani pomalu na záchod a když jedu k doktorovi, co je odtud 20 km, tak mi je příšerně blbě. Vím, že by to bylo nejlepší porodit v Čechách, ale už jaksi ta možnost není. Takže když s ní budu bydlet teď v Polsku, tak je možné, že se s ní odstěhovat nemůžu? Že musím zůstat prostě napořád v týhle díře? :-(

• Citovat
  • Upravit
28.7.11 16:37

to se mi zdá vyloženě ptákovina že nemůže odjet porodit do čech, to určitě nebude posuzováno jako únos si myslím, tozn že pokud kamkoliv pocestuje tak unesla dítě v břichu ehm? :mrgreen: no každopádně zkladatelko ti přeju hodně štěstí at ti vše vyjde ale porodit bych jela do čech i kdybych si to měla platit, co třeba ambulatní porod? jednou už bude dítě čech a hotovo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7711
28.7.11 16:37

a co když se od něj přestěhuješ ale zůstaneš v Polsku? Jinač držím mooc palečky at se nestane nic ošklivého :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.7.11 16:39
Anonymní píše:
Ale mě zbývá měsíc do porodu, takže bych to ani nestihla všechno zařídit, natož ještě v tomhle stádiu dojet do ČR, když si nemůžu dojít ani pomalu na záchod a když jedu k doktorovi, co je odtud 20 km, tak mi je příšerně blbě. Vím, že by to bylo nejlepší porodit v Čechách, ale už jaksi ta možnost není. Takže když s ní budu bydlet teď v Polsku, tak je možné, že se s ní odstěhovat nemůžu? Že musím zůstat prostě napořád v týhle díře? :-(

podle mě by to mohl otec napadnout, zkus s ním podobrém a třeba že jedeš ukázat dítě sem a at to dá souhlas že za týden seš zpět, docela chápu tvé obavy, měla bych je taky, možná poradit se s někým kdo tomuto rozumí by nebylo špatné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
28.7.11 16:52

Problém je v tom, že když budeš žádat ty nebo otec dítěte do svěření dítěte do péče, bude rozhodovat soud v Polsku a bůhví jak je to tam s rodinným právem. Také doporučuju se obrátit na úřad pro mez. ochranu dětí v Brně.
Jinak občanství bude mít dvojí a národnost jakou si vybere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3161
28.7.11 17:17

ahoj ted jsem vyrizovala malymu cesky rodny list. porodila jsem ho ve slovinsku,dostal slovinsky rodny list a obcanstvi. vdana nejsem.
potom jsem sla sem do ceske republiky na matriku a pozadala o cesky rodny list, potrebovala jsem prelozeny slovinsky rodny list do češtiny od soudni prekladatelky, svuj rodny list,pokud s tebou pujde pritel tak podepise priznani otcovstvi nebo ukazes ten polsky.
potom to poslou do zlastni matriky v brne, potom do brna a tam kde jsi se narodila, jsou to tri urady,ale to kolecko my vyridily sami na metrice, abych to nemusela objizdet sama, trvalo to mesic a pul a potom jsem si prisla pro cesky rodny list

materskou jsem pobirala ve slovinsku a tam je 1 rok, nevim kalik je v polsku…tam kde jsi byla naposled zamestana, ja uz ve slovinsku pracuji 10 let.

jinak ti preji pevny nervy a hodne stesti, kdyby te jeste neco zajimalo, tak napis sz, odjizdim ted na dovolenou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kockodanka
28.7.11 17:29

Obcanstvi bude mit dite ceske po matce a polske po otci, jen ho budes muset registrovat na ceske ambasade a pak vyzadat cesky pas. To muze trvat dost dlouho. Jinak bych v tve situaci vzala nohy na ramena a asi utekla rodit do Cech. Pokud mas trochu penez, tak muzes prinejhorsim za hotove. Ja vim, ze to neni v tvem stavu jednoduchy, ale s miminkem to bude jeste stokrat tezsi, z mnoha duvodu. Idealni by bylo, kdyby ti nekdo pomohl, rodina nebo kamaradi. Nebo prinejhorsim jak uz tu nekdo radil ceske urady.

A jinak myslim zalezi na polskych uradech, pokud se dite narodi tam, jestli ti ho otec muze vzit nebo ne. Prece jen cesky soudy byvaji vetsinou v techhle pripadech na strane matky.

• Citovat
  • Upravit
2471
28.7.11 17:44

Ja bych spis na tvem miste chtela rodit v CR. Jsem taky tehotna, i kdyz jen na zacatku, ale nekdy mi je tak spatne, ze mam pocit, ze nedojdu ani na toaletu, jak je to daleko (par metru z loznice) a jak je to namahave kdyz je mi spatne, ale tohle je asi fakt dulezite, abys odjela do CR. At ti nekdo pomuze, rodina, kamaradi. S tyranem te nic dobreho neceka!!! Vykasli se na pojisteni. Polsko je moc konzervativni zeme. Nemam sice zkusenosti s polskymi soudy, ale dokazu si predstavit, ze se budou snazit udrzet dite v Polsku kdyz je otec Polak. Kdyz se mimi narodi v CR, tak sice nebudes mit narok na materskou, ale na rodicovsky prispevek ano. Asi dostanes tu nejhorsi variantu 4-letou, ale lepsi nez nic. Navic tady V CR bys dostala i nejaky davky na dorovnani, abys mela mesicne aspon zivotni minimum. Mozna by slo zaridit i tu triletou variantu, to bys musela probrat s nejakou ucetni. Muzes si pozdeji u toho nejak privydelat. Kdyz v Polsku nikoho nemas, jen toho pritele tyrana, nechapu jak tam muzes jeste vydrzet. Vem nohy na ramena a utikej! vsechny holky ti to pisou. drzim palce!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí