Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zapecene testoviny, francouzske brambory, spagety, omacky, maso…pro dospele dokorenit po odebrani detske porce
Jakákoliv polívka (dosolit a dochutit dle chuti až poté, co odebereš porci prckovi), pečené kuře (dopředu jsem naporcovala a 1díl masa nasolila trochu míň, ale i tak jsem dala lehce gril. koření a kmín),k tomu brambor či rýži, dušené či pečené maso, rizoto, koprovou máčku s bramborem, špagety se zeleninou či s kuřecím masem.
My nejsme doma zvyklí moc solit, takže se solením příloh problém nebyl.
Ze začátku společného vaření jsem dávala dítěti nesolenou polívku, ale už solené maso a přílohu.
Já jsem vařila třeba kuřecí nebo vepřově masíčko, přírodní omáčku, zahustit moukou a různe přílohy, od těstovin, rýže, brambory a bramborová kaše nám moc hcutná
Hodně polévky, když jsme si třeba udělali řízky pro sebe s chlapem, tak jsem uvařila k tomu nějaou hustou polévku, třeba děti maj moc rádi zeleninovou s bramborem a zahustit taky moukou, je hustá a nasýtí, pečivo k tomu.
Rizoto, špaldoto, jáhloto, kuskus se zeleninou, ryba na zelenině s rýží nebo bulgurem, těstoviny se špnátem a losose, těstoviny s cuketou a rajčatovou omáčkou, květák a brokolice na mozeček s bramborem, kuře pečené se zeleninou a pohanou, fazole s cuketou v rajčatové omáčce, čočka s vejcem, rajská, svíčková, zapečené brambory, hovězí v mrkvi s bramborem…
Špenát s bramborem a vajíčkem, kuře s rýží, rizoto…
a všechny krémové polívky, do kterých přimíchám maso na drobno (které my máme jako druhé jídlo, ale mládě by se v tom rýpalo) a pak si dá suchou přílohu - rýži, brambory, těstoviny - to má ráda jen suché
polívky: bramboračka, tomatová, cuketová, dýňová, špenátová…
Květákové placičky, kuře na paprice, pečený maso s br knedlíkem a špenátem, ryba na másle s kaší, kuskus s kuřecím masem a nějakou zeleninou, omáčky, hustý polívky, rizito, čočka s vajíčkem
Co jsem dávala a dávám já:
polévky všechny možné (vývarové „zahušťuju“ natrhanou střídkou chleba, jinak by to nedal), kuře na paprice, těstoviny se špenátovou omáčkou, se sýrovou omáčkou, francouzské brambory, brkaši s kuřecím plátkem (na minikostičky), čočku, dokonce ochutnal i zelňačku (a olizoval se až za ušima), koprovku, svíčkovou, rizoto, noky s kuřecím masem, rajskou s kolínkama.
Cervena cocka,br.kase s jakymkoliv masem, dusena mrkev+brambor+hovezi, knedlik+rajska, koprova, spenat, kuskus…
Pečené kuře + vařený brambor/br. kaše/rýže
kuře na paprice + rýže
omáčka z rajčat + těstoviny
losos/treska atd. s bramborem
Koprovka
Kure na smetane
Zapekane brambory
Prakticky vsechno co neni extra korenene, palive, smazene, ![]()
Kromě výše uvedeného ještě dělám třeba hustou fazolovou polívku s masem nebo minestrone se sýrem, máme na víc dní
V podstatě všechno, co není smažené, extra kořeněné a pálivé.
Takže jakoukoliv polévku a z hlavních jídel rizoto, špagety, zapečené brambory nebo těstoviny, omáčky - ptáčci, svíčková, rajská, koprovka, kuře na paprice,,, špenát nebo dušená mrkev s bramborem a vejcem, zapečená cuketa, ratatouille, zelené dušené fazolky s bramborem a pečeným masem, malej miluje třeba zelí s bramborovým knedlíkem a pečeným vepřovým, luštěniny - hrachová kaše, čočka, fazole, losos nebo treska s bramborem nebo kaši, dušená zelenina na másle, pečené kuře s rýží… to je tak všechno, co mě v rychlosti napadlo. Zkrátka cokoliv, vždycky se dá uvařit tak, aby to mohlo i to děcko - masox se nahradí vývarem, kořenit není potřeba - já jsem se třeba úplně odnaučila pepřit, v podstatě jen solím nebo používám bylinky.
Prosím vás holky poraďte…
Dcerce bude rok a já bych ji pomalounku chtěla zvykat na normální stravu. Zatím jsme ještě na „kejdičkové“. Nechci vařit každý den dva obědy, ale obědy, které s manželem jíme jsou velice pikantní a dost často i tučné (mexická, španělská, čínská). Vařím tak od začátku vaření a postrádám povědomí a „normálních“ jídlech, které bych mohla v malé úpravě servírovat i dítěti.
Mohly by jste mi tady psát tipy, co uvařit? Recepty si už na netu dohledám.
Moc děkuji